Witam,
mam pytanie - niedługo rozpoczynam działalność - jednoosobowa DG, usługi ogrodnicze - projektowanie, zakładanie, utrzymanie ogrodów, + pielęgnacja zieleni (koszenie trawy, strzyżenie żywopłotów itp.) i nie wiem jaką formę opodatkowania wybrać..
koszty jakie będę ponosił to głównie paliwo, dzierżawa małego placu i pracownicy - umowa zlecenie i chyba jedna umowa na stałe. Paliwo to na pewno największy koszt - codziennie min. 100 km, będę używał mojego prywatnego auta..
Klienci - zależy jak się sytuacja rozwinie, ale mogę szacować, że 70 % klienci indywidualni, którzy nie będą chcieli faktur, 30 % po części będę występował jako podwykonawca innej większej firmy i oni będą chcieć fakturę, a po części usługi dla małych przedsiębiorstw - pewnie też będą potrzebować faktury. Proporcje te mogą być inne i nie wiem jak docelowo się ukształtują, jedno jest pewne - będą usługi i na fakturę i bez..
Jak na razie to myślę o KPiR ze względu na możliwość odliczania kosztów i VAT ze względu na konieczność wystawiania faktur.. czy dobrze kombinuję??
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie :)
PZDR.