|
Kredyt bez zabezpieczeń |
Kredyt bez zabezpieczeń
Biznes Forum
‹ Banki, lokaty, kredyty
‹ Banki
Autor
Wiadomość
Witam, czy jest w Polsce instytucja finansowa, która udzieliłaby kredytu firmie handlowej nie posiadającej zabezpieczeń w postaci hipoteki/lokat itp? Firma istnieje od 11 miesięcy i na chwilę obecną ma ujemny wynik finansowy. Forma prawna - Sp. z o.o., kwota kredytu 150 000 - 200 000 PLN. Dziękuję za pomoc
Przy tej kwocie zabezpieczenie jest wymagane, a jeśli są straty, to trzebaby zajrzeć w bilans, może się znajdą aktywa do zabezpieczenia kredytu. Generalnie Prawo bankowe zabrania kredytowania firm z ujemnym wynikiem finansowym, ale nie jest niemożliwym udzielenie kredytu przez bank, pod warunkiem przedstawienia przez pprzedsiebiorstwo planu naprawczego.
bardzo dziekuję za informacje, kredyt nie jest nam potrzebny na przetrwanie tylko na rozwój. natomiast problem w mojej subiektywnej ocenie leży w tym, że w banku oceny ryzyka dokonuje program komputerowy a analityk nie ma ochoty zrobic nic poza wpisaniem liczb w rubryki i enter. Taka mała dygresja. Nawiasem mówiąc w międzyczasie znalazłem rozwiązanie - faktoring, trochę droższy ale łatwiej dostępny
Nie do końca jest prawdą to, że analityk wpisuje dane, a komputer wyświetla decyzję. Przy tej kwocie, którą wymieniłeś jest już z reguły ocena analityka. Komputer to tylko narzędzie. Im wyższa kwota kredytu, tym decyzje zapadają wyżej.
Jest z pewnoscią tak jak mówisz - nie znam tak dokładnie procedur bankowych, ale jest tez tak, że ja bardzo wierze w powodzenie naszego biznesu, natomiast dla analityka wiara to za mało. Z drugiej strony nie odwiedziłem wszystkich banków w Polsce. Na szczescie nasz biznes hcrakteryzują parametry, które umożliwiają zastosowanie faktoringu [m.in. rozproszony koszyk odbiorców no i marza na poziomie średnio 100%, z której mozna wygospodarować te pare % na faktoring]
Witam,
a czy firma posiada wolne środki w wysokości 30% potrzebnego finansowania przedsięwzięcia? flexworld@onet.pl
witam, szukamy finansowania bieżącej działalności, czyli defacto kredytu obrotowego na zakup towaru i częściowego pokrycia zwieksznych kosztów działalności, od tego roku zwiększylismy sieć ph i asortyment no i maszyna ruszyła. tak jak wspomniałem jestesmy dosc daleko w temacie faktoringu oczywiscie mozemy na chwile wyhamowac ale tez na niezbyt dlugo bo koszty stale mogo w pewnym momencie stac sie obciążeniem.
Przy fakturach małych trudno jest rozmawiać z faktorem i jest to jednak dość uciążliwe. Poza tym faktoring z regresem nie zwalnia firmy z obowiązku zapłaty. Korzystniejszy i tańszy jest jednak kredyt obrotowy (z reguły na rok, często z możliwością przedłużenia umowy kredytowej - o ile sytuacja firmy nie pogorszy się). Jeżeli firma się rozwija - warto zacząć profesjonalnie zarządzać finansami, bo tu tkwi spory potencjał rozwojowy firmy.
Szukam obecnie kredytu odbrotowego (jest on o tyle kożystny, że płaci się odsetki od kwoty wykożystanej...szacuje że potrzebuje 50 tys ale jak wykożystam tylko 30 to od tego zapłace procent) i jest z tym duży problem. Mam 22 lata firmę od 26mcy średni obrót roczny 1'100000zł. Szukam kredytu na kwote 50000 ale w 4 bankach które zdążyłem już odwiedzić wymagają zabezpieczeń w postaci nieruchomości lub ruchomości o wartości przynajmniej równej zaciąganego kredytu. W jednym z banków powiedziano mi że jest szansa ale bardzo niewielka, zdecydowanie łatwiej by było gdybym przedstawił wyciąg bankowy z konta firmy...i tu kolejny problem, wszystkie płatności firmowe wykonuje z własnego osobistego konta, które niestety dla banków nie jest zbyt wiarygodne.
Ostatnio znalazłem informację o funduszach poręczeniowych jednak nie zdążyłem się dokładnie zagłębić w istote ich działania. Może ktoś kożystał z takiej formy zabezpieczenia i może udzielić jakichś pomocnych wskazówek.
a próbował Pan w BPH? Proszę o informację, czy na Pańskie konto firmowe w ogóle są dokonywane jakiekolwiek wpłaty? jeśli tak, to jakiej wysokości? Limit debetowy w koncie firmowym w BPH udzielany jest na podstawie wpływów na obecne konto firmy i odsetki 10-11,5% w skali roku płaci się tylko od kwoty wykorzystanej
Tak próbowałem również w bph jednak ponieważ wykonuje wszystkie operacje gotówkowo to obrót na rachunku
jest w granicach 10 tys miesięcznie i taki kredyt by mi przyznano. Po kilku odwiedzinach w innych bankach uzyskałem pomoc w Multibanku, co prawda nie jest to kredyt obrotowy tylko zwykła pożyczka to i tak była to jedyna instytucja, która wykazała jakąś większą chęć pomocy w zrealizowaniu moich celów. Kredyt bez zabezpieczeń z możliwością karencji w spłacie rat.
I w Multibanku pojawił się problem. Scoring został przekroczony o 0.2 i również Multibank nie udzieli mi kredytu. Podstawą odmowy była moja osoba tzn. to że mam 22 lata jestem kawalerem itp. a odsetek nie spłacających kredytów w mojej grupie wiekowej jest jednym z większych. Wczoraj odwiedziłem PNB Paribas Fortis i tam znów zaświeciła iskierka nadziei, co prawda odsetki są ogromne a osoby które zajmują się kredytami nie wiedzą nawet jak osoby fizyczne rozliczają się z US (chodzi o PITY) i trzeba każdemu z osoba tłumaczyć :) ale mimo wszystko wierze że się uda. Po drodze odpada PKO, ING, Milenium, Deutche Bank, Polbank, Alior, BZ WBK oraz wspomniany Multibank i BPH, we wszystkich przeszkodą są zabezpieczenia, mój wiek lub długość prowadzonej działalności.
Po wielu odwiedzonych placówkach bankowych mogę w końcu odpocząć. Bank Paribas Fortis przyznał mi kredyt, co prawda tylko połowę tego co chciałem uzyskać ale to i tak zawsze coś. Koszty kredytu są dość duże (oprocentowanie 14%, prowizja od przyznania 5%) ale jedynym kryterium jest przedstawienie dochodu czyli coś kosztem czegoś innego. Kredyt uruchomiony został w 48h od sporządzenia wniosku także i to był plus.
Jeśli ktoś potrzebuje szybkiego kredytu i ma problemy podobne do moich to polecam odwiedzić PNB Paribas może tam będzie łatwiej. Z tego co się orientuje Multibank w ciągu najbliższych kilku miesięcy ma załagodzić nieco scoring dlatego zostawiłem sobie konto u nich.
Sprawdź również podobne tematy:
- KREDYT DLA FIRM DO 150 000 BEZ ZABEZPIECZEŃ
- Dystrybucja i montaż zabezpieczeń antypoślizgowych - Biznes BHP PPOŻ systemy zabezpieczeń. - Warsztat zabezpieczeń samochodów przed korozją - Poszukuję handlowca - monitoring i systemy zabezpieczeń - Systemy Zabezpieczeń - Dystrybutor - Hurt - Detal - Kredyt gotówkowy plus kredyt na rozwój firmy - Kredyt na sam dowód lub kredyt na firmę - Db Kredyt-kredyt konsolidacyjny Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|