Magda Zet napisał(a):Ja tez mam ten sam problem co wy, nawet się specjalnie tu zarejestrowałam, żeby poszperac na ten temat. Mam trzy kredyty. Najpierw brałam hipoteczny na mieszkanie 150 tys. , potem jeszcze dobraliśmy z mężem na remont i urzadzanie 50 tys. i w koncu zamarzyl nam się samochod i kolejne 35 tys. wszystko by było w porzadku gdyby nie to ze ja stracilam prace... Hipoteczny staramy się spłacać regularnie, bo wiadomo tam sa straszne odsetki ale z tym na samochod było duzo gorzej, najpierw były tylko monity, w koncu windykacja i BIK. Te kredyty zaciągnęłam dawno i sa beznadziejne, chciałabym je jakos skonsolidowac, ale przez te problemy z BIK nie mam szans... Umówiłam się z firmą o nazwie Progres na spotkanie. Nie wiem czy tu na forum ktoś o niej słyszał? Ja mam ją niby z polecenia, bo znajomy tez brał tam kredyt. Zaproponowali mi kredyt konsolidacyjny pod hipoteke mieszkania. W sumie jak na razie jedyna firma jaka znalzalam, która udziela pozyczek na duze kwoty, bo na mniejsze to jest ich sporo. No a co najważniejsze nie ma dla nich znaczenia czy bylam w BIK, tylko trzeba być z Warszawy, bo oni tylko tu sa niestety... Odezwe się i powiem wam czy się zdecydowałam jak już od nich wroce
Kredyt konsolidacyjny to kredyt HIPOTECZNY, musi mieć zabezpieczenie w postaci hipoteki, jak rozumiem twój kredyt te 150 tys to był hipoteczny więc juz jest wpis banku na hipotekę tak więc kolejnego pod tą nieruchomość nikt Ci nie da.
Druga sprawa to może znajdziesz jelenia (kogoś z rodziny) kto pozwoli by na jego nieruchomości wpisać bank w hipotekę, wtedy owszem możliwe jest skonsolidowanie wszystkiego.
Trzecia sprawa to wartość mieszkania, data kiedy był brany kredyt na zakup mieszkania. Bo być może twoje mieszkanie teraz jest więcej warte i mogli byście spłacić obecny bank z hipoteki nasępnym który da kredy pod wartość obecną mieszkania.
Czwarta sprawa to BIK, żaden bank nie da kredytu jeżeli historia kredytowa jest negatywna, pozostają tylko i wyłącznie firmy "chieny" które owe kredyty mają na poziomie 30% rocznie "lichwa", ta sytuację odradzam bo gwarantuję że szybko was eksmitują