|
Kredyt na rozwój firmy |
Kredyt na rozwój firmy
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Banki, lokaty, kredyty
‹ Kredyty
Autor
Wiadomość
Witam, planuję budowę kompleksu domków kempingowych, oraz restauracji, wszystko w stylu country, western. Ośrodek oferowałby możliwość jazdy konnej (posiadam konie i uprawnienia instruktorskie) Prowadzę firmę od 3 lat. Zajmuję się organizacją aktywnego wypoczynku, imprezy integracyjne, park linowy, szkoła wspinaczki. Chcę zwiększyć ofertę i zbudować bazę noclegową. Potrzebuję kredytu w wysokości 400 000 zł Problemem jest zabezpieczenie kredytu. Nie posiadam nieruchomości, działam dotychczas na terenach dzierżawionych. Proszę o pomoc. Skąd wziąć takie pieniądze? Czy możliwy jest kredyt na zakup działki i budowę pod hipotekę tejże działki?
Oczywiscie, ze jest taka mozliwosc. Byc moze bedziesz musial miec jakis wklad wlasny, ale szansa jest. Odezwij sie, to pogadamy o szczegolach.
Będzie to kredyt inwestycyjny, więc będziesz potrzebował coś takiego jak biznesplan. Poza tym pomysł bardzo fajny. Mam znajomego któremu pomagałem w podobnej sytuacji. Ma on hodowlę koni małopolskich i też razem z żoną są instruktorami. Zrobili coś podobnego co ty tylko, że na wzór staropolski i zainwestował jeszcze w zbroje na styl husarski... Zrobił dobry biznesplan, dał pod zastaw działke budowlaną i teraz ma tam karczmę z miodem pitnym i miejsca noclegowe.
Myślałem ostatnio o kredycie inwestycyjnym na rozwój firmy. Jestem ciekaw jakie jest wasze zdanie na ten temat: lepiej powoli rozwijać firmę i krok po kroku do wszystkiego dochodzić czy może lepiej zaryzykować i przyśpieszyć rozwój zaciągając kredyt inwestycyjny? Proszę o opinie.
Zastanówmy się...
1. Posiadasz niewielką firmę: a) usługową (niedrogi i niezbyt zaawansowany sprzęt ułatwiający wykonywanie usług, usługi wykonujesz osobiście lub z pomocą jednego, dwóch pracowników b) handlową (bez odpowiedniego kapitału to możesz pohandlować przysłowiowymi ogórkami - handlujesz osobiście lub z pomocą jednego, dwóch pracowników) c) produkcyjną (bez odpowiedniego kapitału na stworzenie zakładu produkcyjnego z prawdziwego zdarzenia to możesz jedynie bawić się w chałupnictwo) 2. Posiadasz niewielką firmę i bierzesz duży kredyt inwestycyjny (duży dla różnych osób może znaczyć co innego np 200 tys lub 2 mln i rozbudowujesz swoją firmę: a) usługową (zaawansowany sprzęt ułatwiający wykonywanie usług, nowczesna flota pojazdów, usługi wykonuje za ciebie rzesza pracowników) b) handlową (tworzysz magazyn z prawdziwego zdarzenia - klienci dostają bardzo szybko tani towar) c) produkcyjną (uruchamiasz produckcję w nowoczesnym zakładzie - optymalizujesz zużycie materiałów, czasu i pieniędzy - uzyskujesz masowo tani towar, który kupuja od ciebie klienci) Wracając do tematu co się bardziej opłaca. Wszystko zalezy od Twoich aspiracji a także od tego czym się chcesz zajmować. Jeśli chcesz żyć sobie spokojnie i upracować" dla siebie pensyjkę załóżmy 4 tys miesiecznie i marzyć że kiedyś się rozwinę i będzie lepiej to pierwszy wariant jest chyba dobry. Jeśli natomiast myślisz o czymś więcej to kredyt inwezstycyjny (jakąkolwiek formę by nie przybrał) jest chyba dobrym rozwiązaniem. Jak mawia mój teść "własną pracą to się można garba dorobić - jeśli chcesz zarobić pracuj innymi" , a niestety bez kapitału się nie da - chociaz sa przypadki że niektórym się jednak udaje:) Wszystko zalezy od tego co chesz w życiu osiagnąć.
Bardzo ciekawa analiza. Właśnie takich opinii oczekiwałem. Dzięki za udział w dyskusji.
poza tym, zawsze pieniądze z banku są tańsze niż własne...
właśnie, pieniądze z banku są lepszym rozwiązaniem niż likwidacja wszystkich lokat
i odsetki wlicza się w koszty, więc i podatek niższy do zapłaty...
choć ja chcę wziąć konsumcyjny kredyt, żeby nie obciążać młodej, półrocznej firmy.
ale prowadząc firmę jako osoba fizyczna i tak obciąża ja Pani osobistymi zobowiązaniami ( przynajmniej z punktu widzenia banków )
tak, zdaję sobie z tego sprawę.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Kredyt na rozwój firmy": - Kredyt gotówkowy plus kredyt na rozwój firmy - Dotacja na rozwój firmy, poszukje firmy piszacej wnioski - Jak rozwinąć firmę - kredyt na rozwój bez BIK, ZUS i US - Kredyt na rozwój/rozpoczęcie działalności gospodarczej - Rozwój firmy
• Strona 1 z 1
|
|