|
Kredyt studencki - inwestycja - strona 2 |
Kredyt studencki - inwestycja
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
ach, zapomniałam jeszcze, że jest dodawany arkusz w excelu, ktory sam wszystko wylicza , wystarczy wpisać swoje dane!
Witam
Chciałbym przedstawić poczynania mojego brata, jeśli chodzi o inwestycję z kredytu studenckiego. Wybrał on nie jeden czy dwa fundusze inwestycyjne tylko założył sobie plan inwestycyjny 2 lata temu w Aegonie. Przy założeniu, że kredyt będzie dostawał przez 5lat założył sobie plan 4000zł rocznie (płacone miesięcznie). Plan inwestycyjny trwa 10lat, przez 5lat gdy będzie otrzymywał kredyt będzie wpłacał pieniądze na konto regularne 4000zł, a resztę 3200zł na subkonto składek dodatkowych ”SSD”(na tym samym rachunku tyle, że te pieniądze można wycofać, rosną one nam tak samo, ale jest możliwość wybrania ich z rachunku). Po co to SSD? Po to, że po 7roku inwestycji trzeba zacząć spłacać kredyt, a z składek regularnych kasę można dopiero przy końcu inwestycji wybrać. 3200zł, dlatego, bo założenie było, że na wakacjach dorobi sobie po te 600zł miesięcznie. Idźmy dalej, wszystkie pieniądze ma ulokowane w funduszach akcyjnych, dlaczego? Przecież to ryzykowne? Prawda jest taka, że w długoterminowym trendzie oszczędzania najlepiej się na akcyjnych wychodzi, a przecież nawet, gdy będziemy mieli bessę to max będzie ona trwać 2lata a brat inwestuje 10lat. W portfelu znajduje się 7FI. Średnia stopa zwrotu wszystkich FI wynosi ok. 14%, więc załóżmy, że to będzie te 14% (oczywiście czekają nas jeszcze lata gdzie będzie i 40% dlaczego? A jak myślicie?) WYLICZENIA Po 7ciu latach na koncie regularnym będzie wpłacone 20.000Zł, a na SSD 16.000zł. Przy doliczeniu 14% rocznie na koncie mamy ok. 62.000zł, (czyli, już 26.000zł do przodu). Po 7mym roku zaczynamy spłacać kredyt, z tego, co pamiętam to spłaca się po 300zł/mc, co daje 3600zł rocznie. Pieniążki wybieramy sobie z SSD i spłacamy dług. Licząc dalej, jeśli w 7 roku odliczymy te 3600zł zostanie nam 58.400. Rok później mamy na kwocie ok. 66.600zł, odliczając 3.600zł mamy 63.000zł Na końcu inwestycji po odliczeniu spłaty kredytu wychodzi, że mamy 74.000zł i spłacone 14.400zł kredytu. Jak widać ten system się bardzo opłaca. W tym roku mam już 8chętnych jego znajomych do założenia sobie takiego planu, tyle, że oni będą mieć lepiej, bo program który teraz mam w ofercie jest o niebo lepszy od Aegonu, który założył sobie mój brat. Pozdrawiam
A wszyscy oczywiscie mysla ze hossa bedzie trwac i trwac, ze na tym nie mozna stracic...
No wiesz... chcą mieć finansowe perpetuum mobile;) Pamiętajcie że to są dane HISTORYCZNE. Poza tym poczytajcie sobie jak sobie ostatnio radzi coś co się nazywa Superfund - tak dla czystej ciekawości;) pozdrawiam Karol Szczepański ProLans Investments
oczywiście hossa nie będzie rządzić wiecznie, bessa jest można powiedzieć nieunikniona, ale jeśli chodzi o inwestycję 10letnią to, jest kwestią prawie niemożliwą aby stracić. W szczególności jeśli można w każdej chwili na takim rachunku przetranferować kase na fundusz gwarantowany.
Jak wiesz prawie robi wielką różnicę;) Poza tym jeśli giełda się sypnie to Ty przetransferujesz na gwarantowany... zgoda, tylko przetransferujesz MNIEJ bo Twoje pieniądze także odczuły te spadki. Osobiście mogę polecić Wam granie samemu. pozdrawiam Karol Szczepański ProLans Investments
Ale opowiastka....niesamowite.........i zajechało reklamą....
dla mnie to dalej troche glupota inwestweac w gielde lub fundusze pozyczone pieniadze, tam gdzie jest zysk bez ryzyka to jeszcze rozumiem...
Z drugiej strony, jak student nie zainwestuje to przepije i przejje
jak czytam wiekszosc wypowiedzi to nasuwa mi sie jeden wniosek..
Ci co mowia ze nie warto zapewne sami nigdy nic nie zrobili tylko narzekaja i zasmiecaja umysly - innych ludzi odwaznych chcacych cos zrobic - swoimi ekskjuzami (przepraszam za wiesniackie spolszczenie). Każdy kto cos robi ma przewage nad gawedziarzami ktorzy tylko gadaja i nic nie robia. uczysz sie cos robiac.. teoria to malutka czesc praktyki. sam sie kiedys zastanawialem nad kredytem studenckim ale zwatpilem. Nie szkodzi bo mam inne zrodlo dochodu ktore moge przeznaczyc na inwestycje bez widma splaty kredytu w przyszlosci.
a ja właśnie mam zamiar złożyć ten wniosek o kredyt studencki. Mam już popracie moich rodziców bo przecież ktoś musi być poręczycielem ;-) Obmyśliłem wszystkie za i przeciw, zamówiłem tą publikację na temat jak zainwestować te pieniądze i za tydzień idę do Banku z wszystkim papierami.
Gdy skończę studia napewno będzie mi potrzeban gotówka (jeśli będę myślał o właśnej działalności lub będę potrzebował nowego samochodu lub wkładu na zakup mieszkania) a nigdzie nie dostanę kredytu na tak długi okres i tak niskie oprocentowanie. Oprócz tego że będę dostawał pieniądze z kredytu co miesiąc, będę normalnie pracował a całą kase z kredytu lokował w fundusze lub książeczkę oszcz. To wszystko pod warunkiem jeśli dostanę ten kredyt ;-(
no ja akurat gram na gieldzie troche, i wiem ze mozna sporo zarobic, ale moze i sporo stracic, po pierwszych 3 miesiacach bylem 40% do przodu, a po kolejnych 4 50 do tylu, wiec roznie to bywa...
Popieram - inwestujący w fundusze również ponoszą ryzyko. Najbardziej martwi że myślą, że fundusze rozdają pieniądze każdemu, kto w nich ulokował.
dodam ze na dizen dzisiejszy juz tylk 15% do tylu jestem...
oczywiscie nie zniechecam do tego typu rzeczy, mozna sie troche nauczyc, ale nei pozyczonymi pieniedzi, bo kiedys trzebba je oddac przeciez. jak ktos taki chojrak jest to niech wezmei pozyczke z banku ok 1mln i niech gra, albo sie uda albo sie nie uda
Przy regularnym oszczędzaniu średnia cena jednostki podąża za tendencją na giełdzie. W przypadku bessy trzeba dalej kupować i czekać na odbicie. Oczywiście należy założyć, ze inwestujemy długoterminowo i regularnie kupujemy jednostki za określoną kwotę. Ja kupuję fundusz akcji od 6 miesięcy. Najdrożej kupiłem chyba po 106 PLN, potem zaczął się spadek. Aktualna cena odkupu wynosi 90 PLN a moja średnia wartość jednostki to 95 PLN. To już znacznie lepiej niż 106 :) Ale fakt faktem.. trzeba czekać i być twardym :) Nie można zakładać, że to inwestycja na określony czas np. na 5 lat bo może wyjść 6, 8 lub 11.. :) Inna sprawa to to, że zyski nie będą aż takie rewelacyjne jak w przypadku jednorazowej inwestycji (oczywiście tej z happy endem). sello
Dnia 15 Grudnia 2009 roku w Łodzi ruszy rekrutacja do Pierwszego w Polsce SFI działającego na zasadach Studenckiego Funduszu Inwestycyjnego, organizowanego przez Koło Naukowe Progress. Studenci z całego kraju po wysłaniu aplikacji on-line znajdującej się na stronie www.sfi.com.pl, będą mieli 35 dni na przygotowywanie się do Ogólnopolskiego testu wiedzy na temat rynków kapitałowych.
15 Grudnia zostanie uruchomiona rekrutacja do Pierwszego w Polsce SFI dziłającego jak Studencki Fundusz Inwestycyjny. Jest to pierwszy z 3 etapów jaki będą musieli przejść studenci z całej Polski, aby móc inwestować na Giełdzie Papierów Wartościowych realnym kapitałem. Drugim etapem będzie Ogólnopolski test wiedzy z zakresu rynków kapitałowych, ostatnim natomiast rozmowa kwalifikacyjna przeprowadzona przez firmę HR. Z pośród wszystkich zgłoszonych kandydatów zostanie wybrana grupa 20 studentów, która otrzyma mozliwość inwestowania na GPW kwotą min. 10 tys zł. Decyzje dotyczące inwestycji będą podejmowane na cotygodniowych spotkaniach, w trakcie 3 miesięcznej edycji SFI, większością 2/3 głosów. SKN Progress postanowił prowadzić ranking uczestników funduszu. Najlepsi otrzymają laptopy, telefony komórkowe, możliwość odbycia płatnych praktyk oraz egzamin na doradcę inwestycyjnego. ,, Choć jest to wydarzenie ogólnopolskie SKN Progress jest kołem naukowym Uniwersytetu Łódzkiego, dlatego też postanowiliśmy skupić się na studentach UŁ i Politechniki Łódzkiej. Dlatego nasze stoiska pojawią się 15.12 na wydziale Ekonomiczno- Socjologicznym, a 16, 17 i 18.12 na Politechnice i Wydziale zarządzania UŁ’’ – wyjaśnia Dariusz Adranowski , prezes SKN Progress. Organizatorzy nie zainteresowali się jedynie na przyszłych uczestnikach SFI, przewidzieli także szereg nagród dla studentów odwiedzających ich stoiska. ,,Nie skupialiśmy się tylko na wymogach jakie stawiamy przed chętnymi do uczestnictwa SFI, jesteśmy studentami i działamy dla studentów, dlatego postanowiliśmy wprowadzić na nasze stoiska odrobinę zabawy. Będzie można uczestniczyć w kilku grach komputerowych, zobaczyć jak tańczą cheerleaderki, poszukać ukrytych historyjek na pierwszych w Polsce trójwymiarowych plakatach promujących SFI. Zapraszamy serdecznie wszystkich studentów, bez względu na kierunek studiów, zainteresowania i uczelnię.’’- tłumaczył Daniel Cichucki, koordynator projektu.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Kredyt studencki - inwestycja - strona 2": - Kredyt studencki - Kredyt studencki - Kredyt studencki - Kredyt studencki - kredyt studencki na biznes
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|