|
Kredyt w CHF mniej korzystny od poczatku 2007? |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Kredyty
Autor
Wiadomość
Czy ktos z forumowiczow slyszal moze podobna opinie? Pytam, poniewaz doszly mnie wiesci o podrozeniu kredytow denominowanych we frankach, lecz nie wiem z czego mialoby to wynikac. Moze ktos z was mial stycznosc z taka informacja, jesli tak bede wdzieczny za szczegoly.
Też słyszałam, że w 2007 frank podrożeje.
prognozy są różne, najczęstsze opinie to podobno frank będzie spadał, ale zetknęłam się też z opinią że w najgorszym przypadku wzrośnie o około 20 groszy, tak czy inaczej i tak cały czas się bardziej opłaca niż w złotówkach, nawet jeśli stopy procentowe wzrosną, różnica na racie np 500złotowej to zaledwie 2-3 zł /takie czytałam opinie specjalistów/
Franek oczywiscie ma tylko drozec (wyzsze stopy proc. W Szwajcarii, byc moze beda podnoszone dwu lub nawet trzykrotnie w ciagu 2007), ale PLN najpewniej tez zwyzkuje i sadze, ze w tym roku bedzie przynajmniej jedna podwyzka.
Co do kredytow hipotecznych to jest ogolna zasada: bierzesz kredyt krotkoterminowy, do max. 20 lat z opcja wczesniejszej splaty - bierz PLN, powyzej oplaca sie CHF, nawet przy zalozeniu ryzyka kursowego.
witam my wzielismykredyt 2 lata temu na 5 lat -25tys pln w chf splacilismy w chf wczesniej i jak podliczylismy wszystko to oddalismy bankowi 25.400 to jest sztuka..... mielismy szczescie spadek chf o ok 20gr.......
No faktycznie, imponujące. Tylko pogratulować :)
|
|