|
Kredyt z UP na zalozenie firmy.. |
Kredyt z UP na zalozenie firmy..
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
jak w temacie, po jakim czasie bycia bezrobotnym mozna starac sie o kredyt z UP na zalozenie firmy? po 3 czy po 6 miesiacach? roznie pisza, roznie slysze sam juz nei wiem, upewnijcie mnie:)
Najlepiej bedzie jak zapytasz sie w swoim urzedzie.
To nie kredyt a bezzwrotna dotacja. A można się o nią starać tego samego dnia, którego się zarejstrowałeś.
To jest kredyt a nie dotacja, możesz go nie spłacać po 12 miesiącach prowadzenia firmy ale nie wcześniej.
no niestety ale mf ma rację...jest tak jak on napisał gdyz sam się komuś dowiadywałem o warunki takiej pożyczki i jest ona bezzwrotna ale tylko w momencie, gdy po 12 miesiącach działalności nie zamkniesz interesu na który ją dostałeś.
Ehhhh.. To nie jest pożyczka tylko bezzwrotna dotacja. Jeżeli złamie się warunki umowy to owszem trzeba ją zwrócić i nie chodzi tutaj tylko o prowadzenie działności przez 12 miesięcy - jest więcej obostrzeń. Nie zmienia to faktu, że to bezzwrotna dotacja, którą oddaje się jesli złamie się postanowienia umowy a nie pożyczka, której nie oddaje się jeśli..
Okres za jaki można starać się o dotację zależy od UP. U nas jest akurat 3 miesiące, a w niektórych UP można się o nią starać odrazu po zarejestrowaniu. Mnie został jeszcze miesiąc czekania aż będę mogła złożyć wniosek :|
mowa o kwocie 11 czy 40 tys ? : ) bo raz slyszalem ze tak a raz tak , czy jest to zalezne od PUP ?
Mowa o kwocie w maksymalnej wysokości odpowiadającej pięciokrotności średniego wynagrodzenia czyli około 12,5 tys. Tyle można dostać z PUP.
Z UE można dostać na start w najlepszym wypadku 28 400 zł. O żadnych 40 tys nie słyszałem (nie ma takiego wsparcia - chyba, że kredyt w banku) ;-)
no dobra panowie i panie. A jak jest w tej chwili? Jakie dotacje można dostać bądź to z UP bądź z UE?
Może dajcie link gdzie szukać konkretów, bo jestem własnie na etapie początkowych rozmów z franczyzodawcą i potrzebuje jakies 11 tys zł. Proszę o w miarę konkretne odpwiedzi, ewentualnie linki itp
A mało masz konkretów? Przecież wszystko zostało już opisane 100 razy. Wejdź na stronę swojego PUPu - zapewne znajdziesz na niej informacje o dotacji. Odnośnie dotacji z UE to znalezienie info w necie to już grubsza sprawa - trzeba trochę z google skorzystać ;-) Z jakiego województwa jesteś?
jestem z łódzkiego...a na stronie mojego PUP-u nic nie ma o dotacjach a pracownicy są gorzej poinformowani niż ja niestety, więc pytam fachowców na forum :)
Witam! Od UE można otrzymać dotację na otwarcie biznesu?? Może wiesz jaki to program?? Bo tyle ile szukałem to zawsze było napisane że trzeba mieć już DG i dopiero można ubiegać się o jakiekolwiek pieniążki ;) Pozdrawiam :)
bo tak jest...zakładasz działalnośc i bierzesz dotację...poczytaj o ZPORR 2.5
Sprawdź również podobne tematy:
- Kredyt na zalozenie swojej dzialalnosci
- Zalozenie firmy - Zalozenie firmy internetowej - Zalozenie firmy transportowej - Zalozenie firmy w UK i działalność w Polsce - Zalozenie firmy bez zameldowania w Polsce - Pozyskanie srodkow na zalozenie firmy - Zalozenie firmy - spolka cywilna - Student->bezrobotny->zalozenie firmy a dotacje ? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|