|
Kredyt z UP na zalozenie firmy.. |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
jak w temacie, po jakim czasie bycia bezrobotnym mozna starac sie o kredyt z UP na zalozenie firmy? po 3 czy po 6 miesiacach? roznie pisza, roznie slysze sam juz nei wiem, upewnijcie mnie:)
Najlepiej bedzie jak zapytasz sie w swoim urzedzie.
To nie kredyt a bezzwrotna dotacja. A można się o nią starać tego samego dnia, którego się zarejstrowałeś.
To jest kredyt a nie dotacja, możesz go nie spłacać po 12 miesiącach prowadzenia firmy ale nie wcześniej.
Po pierwsze nie kredyt tylko pożyczka jak już coś.. Po drugie już dawno jej nie ma.. Teraz jest bezzwrotna dotacja na rozpoczęcie działalności gospodarczej.
no niestety ale mf ma rację...jest tak jak on napisał gdyz sam się komuś dowiadywałem o warunki takiej pożyczki i jest ona bezzwrotna ale tylko w momencie, gdy po 12 miesiącach działalności nie zamkniesz interesu na który ją dostałeś.
Ehhhh.. To nie jest pożyczka tylko bezzwrotna dotacja. Jeżeli złamie się warunki umowy to owszem trzeba ją zwrócić i nie chodzi tutaj tylko o prowadzenie działności przez 12 miesięcy - jest więcej obostrzeń. Nie zmienia to faktu, że to bezzwrotna dotacja, którą oddaje się jesli złamie się postanowienia umowy a nie pożyczka, której nie oddaje się jeśli..
Okres za jaki można starać się o dotację zależy od UP. U nas jest akurat 3 miesiące, a w niektórych UP można się o nią starać odrazu po zarejestrowaniu. Mnie został jeszcze miesiąc czekania aż będę mogła złożyć wniosek :|
mowa o kwocie 11 czy 40 tys ? : ) bo raz slyszalem ze tak a raz tak , czy jest to zalezne od PUP ?
Mowa o kwocie w maksymalnej wysokości odpowiadającej pięciokrotności średniego wynagrodzenia czyli około 12,5 tys. Tyle można dostać z PUP.
Z UE można dostać na start w najlepszym wypadku 28 400 zł. O żadnych 40 tys nie słyszałem (nie ma takiego wsparcia - chyba, że kredyt w banku) ;-)
no dobra panowie i panie. A jak jest w tej chwili? Jakie dotacje można dostać bądź to z UP bądź z UE?
Może dajcie link gdzie szukać konkretów, bo jestem własnie na etapie początkowych rozmów z franczyzodawcą i potrzebuje jakies 11 tys zł. Proszę o w miarę konkretne odpwiedzi, ewentualnie linki itp
A mało masz konkretów? Przecież wszystko zostało już opisane 100 razy. Wejdź na stronę swojego PUPu - zapewne znajdziesz na niej informacje o dotacji. Odnośnie dotacji z UE to znalezienie info w necie to już grubsza sprawa - trzeba trochę z google skorzystać ;-) Z jakiego województwa jesteś?
jestem z łódzkiego...a na stronie mojego PUP-u nic nie ma o dotacjach a pracownicy są gorzej poinformowani niż ja niestety, więc pytam fachowców na forum :)
Witam! Od UE można otrzymać dotację na otwarcie biznesu?? Może wiesz jaki to program?? Bo tyle ile szukałem to zawsze było napisane że trzeba mieć już DG i dopiero można ubiegać się o jakiekolwiek pieniążki ;) Pozdrawiam :)
bo tak jest...zakładasz działalnośc i bierzesz dotację...poczytaj o ZPORR 2.5
|
|