|
Królowa makulatury |
Królowa makulatury
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam forumowiczów :) Mam kilka pytań i potrzebuję fachowej porady .Chcę otworzyć działalność gospodarczą.A dokładnie - SKUP MAKULATURY. Po nagromadzeniu danej ilości makulatury gdzie ją sprzedać ,do jakiej przetworni ,fabryki papierniczej ?? Jakie są stawki za dany rodzaj makulatury ( gazeta , karton, ksiązki,itp). Jaki rodzaj belownicy kupić , jakiej firmy , oraz w jakich rozmiarach pakować tę makulaturę, aby nie bylo problemow z jej odbiorem przez nabywców. czekam na powazne rady związane z tą branżą. Pozdrawiam Małgorzata.
Znajomy ma taką firmę. Tylko, że na samej makulaturze to się nie dorobisz. Znajomy bierze również folię i tzw. poligrafię. Nie znam się zbytnio na tym, ale wiem, że karton to karton - osobna bela. Papier gazetowy, książki etc. - osobna bela. Folia - biała -> osobna bela, kolorowa - osobna bela.
Co do cen, ciężko mi powiedzieć. Głupio mi też pytać kogoś ile tak na prawdę zarabia :P Ale o kiedyś mówił, że bela kartonu jakieś 200 zł a folii 400zł czy jakoś tak. Towar bierze ze sklepów/marketów/hurtowni. Ludzie oddają to za friko bo nie muszą płacić za wywóz tego. No i przede wszystkim są pracownicy którzy dzień w dzień zbierają towar ze sklepów. Kasa z tego jest - nie da się ukryć, ale na wstępie koszta spore. Chociaż materiał masz za friko. Na temat zbytu - nie jestem w stanie nic powiedzieć. Wiem jedynie, że przyjeżdża TIR, załadunek, w ciągu 30dni kasa na konto.
Dziękuję za te informacje i czekam na dalsze odpowiedzi na moje pytania :)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Królowa makulatury": - Zbieranie makulatury - Skup makulatury - SKUP MAKULATURY - Skup makulatury - Przeróbka makulatury
• Strona 1 z 1
|
|