Mam kilka bardzo ważnych pytań odnośnie prowadzenia działalności gospodarczej, a będąc ubezpieczonym w KRUSie. Dokładnie chodzi mi o składkę zdrowotną.
Czy do tej pory była możliwość odliczenia składki zdrowotnej tak jak to się ma przy ubezpieczeniu w ZUS? Znalazłem dwie sprzeczne informacje ze sobą odnośnie tego tematu:
Na tym portalu jest zaznaczone, że można:
- Kod: Zaznacz cały
Wątpliwości rolników budzi także kwestia czy składkę zdrowotna mogą odliczyć od podatku. W tym przypadku niezależnie, czy przedsiębiorca jest ubezpieczony w KRUS, czy w ZUS, składkę zdrowotna płaci na podstawie przepisów ustawy „o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych”. Dlatego też rolnicy ubezpieczeni w KRUS mogą odliczać od podatku składkę zdrowotną tak samo, jak przedsiębiorcy ubezpieczeni w ZUS (Urząd Skarbowy w Lubartowie, 23 marca 2005r., DP1-415-2/05). Dotyczy to również rolników opłacających podatek w formie karty podatkowej (Drugi Urząd Skarbowy w Katowicach, 6 marca 2006r., PDPD/415-4/06). Rolnicy musza jednak pamiętać, że odliczenie może przekroczyć 7,75% podstawy wymiaru składki zdrowotnej.
Znowu na tym portalu pisze, że nie można:
- Kod: Zaznacz cały
Mając na względzie cyt. przepisy oraz przedstawiony we wniosku stan faktyczny, stwierdzić należy, iż Wnioskodawca jako rolnik opłacający składki wyłącznie w KRUS nie może pomniejszyć podatku dochodowego od osób fizycznych, obliczonego zgodnie z art. 30c ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, o składki na ubezpieczenie zdrowotne, o których mowa w art. 27b ust. 1 pkt 1 lit. a tej ustawy. Nie spełniona bowiem zostaje podstawowa przesłanka wynikająca z ww. przepisu, warunkująca możliwość dokonania takiego obniżenia, tj. konieczność opłacenia tej składki w roku podatkowym bezpośrednio przez podatnika zgodnie z przepisami o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Skoro bowiem przepisy ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych wskazują jednoznacznie, iż w przypadku rolników składka na ubezpieczenie zdrowotne jest opłacana przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, a środki na ten cel pochodzą z budżetu państwa, to tym samym ww. składka nie może zostać uznana jako opłacona przez Wnioskodawcę.
Która interpretacja jest/była prawdziwa?
Jak to się odnosi teraz do kwestii zmian jakie zaszły dnia 1.02.2012 gdzie za za 6 i więcej ha przeliczeniowego rolnik sam opłaca składkę zdrowotną w wysokości 1 zł za każdy hektar przeliczeniowy? Czy tą składkę teraz będzie można odliczyć?
Niestety nie mogę tutaj podać linków do źródła, gdyż jestem nowym użytkownikiem. Zainteresowanym w razie czego służę na PW.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi, oraz pozdrawiam serdecznie!!
Z poważaniem
Sebastian