Witam zamieszczam ten Post na Biznes Forum, ponieważ nie znalazłem innego forum dla Dolnego Śląska, na którym można by porozmawiać o dotacjach.
Po pierwsze programy z DWUP czyli głównego rozdzielnika, podpisującego umowy z operatorami, są nieaktualne jeszcze zachodzą na 2009 rok, Rozumiem że wszystko jest w trakcie tworzenia, a potem się okaże, że jest już po fakcie i po programach.
Po drugie: Jest bardzo mało programów. Na cały Dolny Śląsk 9 z czego 7 zakończonych.
Z tych dziewięciu pięć jest adresowanych wyłącznie do kobiet "długo nie mogących znaleźć pracy i niezarejestrowanych w PUB". Tego najbardziej nie lubię. Totalna dyskryminacja "normalnych" ludzi. A miało być bez dyskryminowania nikogo i wszyscy mają równe szanse. Priorytety grup podanych, okazało się, że priorytety zamieniły się w wytyczną i nie ma programu dla przeciętnego kowalskiego. Każdy musi być długo bezrobotny, być kobietą, pochodzić z terenów wiejskich. Cóż za gorliwość i Samarytanizm. Totalna akcja humanitarna.
A więcej to szkoda pisać, bo programy są bez sensu. Nikt kto ma ochotę założyć swoją działalność, jest wykształcony, coś wie o przedsiębiorczości pieniędzy nie dostanie, bo programy nie są skierowane do niego, tylko do ludzi potrzebujących.
Coraz bardziej się przekonuję, że bez wyjazdu za granicę i odłożenia pieniędzy własnych na biznes nogą się nie ruszy. A tych co dostali dotację, uważam za przykład cierpliwości i chęć osiągnięcia pewnego poziomu "sztuki"
Nie piszę tego złośliwie. Proszę przeanalizujcie zestawienie kryteriów jakie stawiają projektodawcy. http://www.pokl.dwup.pl/images/stories/POKL/listy2/100305_6.2_dofinansowanie.xls
Więc mam dosyć optymizmu, bez realizmu.
Dla mnie program powinien brzmieć " Program skierowany do osób posiadających wykształcenie wyższe, przedsiębiorczych (a nie długo pozostających bez pracy), posiadających doświadczenie w branży, rokujących rozwój i efektywne wykorzystanie środków unijnych, w przyszłości tworzących nowe miejsca pracy"
A zamiast tego mamy " Kobiety (czyli wąska grupa), długo pozostające bez pracy (jeszcze zawężona) itd. Jak człowiek wyższym wykształceniem, nie pochodzący z terenów wiejskich, z małych miasteczek, po 25 roku życia, przed 45 rokiem życia, może dostać dotację?
Po pierwsze musiał by być dla niego program i od tego się zaczyna...
Potem drugi punkt który mi się nie podoba. Brak doświadczenia w biznesie w którym chce się działać. Zasada nie prowadzenia działalności od roku.
Priorytet osoby długo pozostające bez pracy,
Długie załatwianie spraw, trzeba się naczekać. Ciekawe co to za kraj w którym długo pozostając bez pracy można żyć? Chyba na garnuszku rodziny.
Po prostu genialne programy, największa ściema 2009 - 2010. Mam nadzieję że unia dowie się jak dysponowane są pieniądze i wystawi opinię skruszonym, dobrze chcącym urzędnikom.
Swoją drogą w każdym powiecie dysponowanie środkami odbywa się inaczej. Bardzo bym prosił Moderatora, aby w dziale dotacje stworzył podział na województwa. Można by merytorycznie podyskutować o doświadczeniach osób z danej okolicy.
Dziękuję za możliwość wypowiedzi.
Pozdrawiam