|
Krzewy - biznes - strona 20 |
Krzewy - biznesBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam, też myślę że dobry pomysł, mam ziemię, ogród itp. jak takie drzewka i krzewy można rozmnażać z sadzonek da się szczepienie coś w tym stylu?? chodzi mi o takie które sadzonki wytrzymają mrozy że nie muszę ich nakrywać albo zrobić dla nich szklarnię
Kolego, moja rada bez nawet małej szczypty złośliwości: najpierw poczytaj, choćby w necie o rozmnażaniu roślin, poznaj ich wymagania i walory. Sprawdź na jakie rośliny w Twojej okolicy jest największy zbyt, przelicz ile czasu i pieniędzy zajmie Ci wyprodukowanie jednej sadzonki i zastanów się czy dasz radę. W tej branży pierwsze zyski są po 2-3 latach, a praca lekka nie jest. Dodatkowo bez znajomości PODSTAW (jak choćby rozmnażanie roślin) kokosów, a nawet fistaszków nie wróżę. Ale... powodzenia!
Popieram!
Posiadam kawałek pola.. Troche ponad dwa hektary.. Przy tej wielkości pola jest to opłacalne?
Czy jednocześnie sadzac tuje mogę pobierać dotacje unijne?
za dwa miesiące minie dokładnie 5 lat od napisania tego postu. Wiem, że takie odgrzewanie kotletów nie zawsze jest mile widziane przez administrację forum, ale chciałbym Wam powiedzieć dokładnie jak to wygląda u mnie po tych 5 latach od momentu, kiedy to blisko 100 sztuk sadzonek tui szmaragdowej otrzymałem w kopercie bombelkowej od jednego ze sprzedawców na allegro.
Tuje rosną sobie w gęstej szkółce, a ponieważ sprzedawca wysłał mi chyba odmianę pospolitej tui to muszę je ze 2 razy w roku przycinać, bo inaczej pikują w górę a są bardzo rzadkie. Wtedy 5 lat temu za te sadzonki zapłaciłem 70zł. Dzisiaj nie mam zamiaru żadnej z nich sprzedawać, gdyż po pierwsze nie wyglądają wcale tak pięknie jak zakładałem, po drugie ciężko byłoby znaleźć kupca, a po trzecie już się z nimi zżyłem ;-) Serio. Postanowiłem, że zostawię je sobie na własność, i ogrodzę nimi działkę w moim własnym domu. Jeszcze te 5 lat temu, nie było w co drugim auchanie piękne tuje na metr wysokości po parę złotych. Tak to właśnie wygląda po 5 latach.
No i masz odpowiedź o jakości zakupów dokonywanych na allegro... ja prowadzę sprzedaż drzew i krzewów i kilku producentów już odwiedziłem... i u niewielu kupuję thuje. bardzo dużo zależy od materiału wyjściowego. I hipermarkety nie takie straszne, ludzie po zakupach w hipermarketach często wracają do szkółkarzy- sprzedawców po dobry materiał, bo tamten padł po 1 zimie albo i wcześniej... Poza tym Twoja uprawa może była kiepsko prowadzona- rośliny potrzebują "jeść", wody, ochrony przed szkodnikiem i kupę innych rzeczy. Jak już wielu tu pisało- to nie jest tak, że kupisz-wsadzisz w ziemię- zbierasz kupę kasy za kilka lat.... Nad wszystkim trzeba popracować. Pozdrawiam!
Po
1, thuji się nie sieje 2, roślin się na przycina tylko usuwa wybujałe pędy 3, 4% roślin z siewu nadaje się to sprzedaży a mniej niż 1% mogą stanowić rośliny na tyle rożnymi cechami zeby wyhodować nowy gatunek ale to trwa latami.
Na początek w celu zorientowania się o konkurencji w danym regionie proponuję odpalić: google -mapy -i wpisać SZKÓŁKA DRZEW .
http://maps.google.pl/maps?hl=pl&q=szko ... a=N&tab=wl
Witam,ma ktos informacje gdzie mozna dostac krzewy w komis? chodzi mi glownie o woj. dolnoslaskie i opolskie.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Krzewy - biznes - strona 20": - Krzewy z Europy - Krzewy ozdobne - drzewa i krzewy ozdobne - KRZEWY OZDOBNE - SPRZEDAM - Drzewa i krzewy na nie co wyzszym poziomie
|
|