|
Krzewy - biznes - strona 5 |
Krzewy - biznesBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
kurcze, sam się zaczynam zastanawiać ale jednak trochę czasu to zajmuje ... później co do odbiorców to nadmiernie się nie martwię ale boje się, że wszystko mi to padnie i tyle z tego ... ale będę czekał na odpowiedzi na posta powyżej ..
"Do: Staśkowski Wojciech"
Witam, co prawda otwieram inny interes ale dodatkowe źródło dochodu bardzo by się przydało. Czy mógłby mi pan udzielić informacji odnośnie hodowli takich drzewek. Na początek chciałbym kupić 1000szt rocznej thuji szmaragdowej najlepiej odrazu w doniczkach. Jaki jest mniej wiecej koszt takiego drzewka? Ile potrzeba m2 na 1000szt w doniczkach? Czy takie roczne drzewka mogą stać na zewnątrz zimą? Jaki są jeszcze koszta związane z hodowlą tych drzewek? (nawozy, jakieś preparaty itd.) Z góry dziekue za odpowiedź i pozdawiam serdecznie.
do pana wojciecha
pisałam do pana pw, ale jeszcze od wczoraj mam to w wiadomościach niie wysłanych, swoją drogą nie wiem dlaczego ta poczta tak wolno działa, może zechce pan się więc na forum wypowiedzieć w interesujących nie kwestiach 1. jaka reklama, ogłoszenia w lokalnych gazetach i stronach internetowych najbliższych miejscowości, aukcje internetowe, ulotki w centrach sklepach ogrodniczych, co jeszcze? 2 czy przy wszelkich specjalistycznych szkółkach ten biznes ma rację bytu? rozumiem że jako nieznany sprzedawca trzeba powalczyć o klienta niższą ceną, czy mimo wszystko warto w to wchodzić? 3 czy nastawić się na kilka odmian thui, czy iść na całość, czy wchodzić w różne jałowce, kolumnowe, płożące, jakieś cyprysiki, świerki? czy lepiej "wyspecjalizować " się w najwyżej 3-5 odmianach thui? 5 czy rejestrować dg, czy wystawiając sprzedaż na jakichś targach, bazarach wystawach muszę mieć rejestracje działalność? sprzedaż trwa najwyżej kilka m-cy w roku a składki trzeba opłacać cały czas, mam etat i tę działalność traktowałabym raczej jako coś dodatkowego być może jest jakiś rodzaj rejestracji tego typu działalności, jakieś sezonowe czy inne? na początek sprzedaż byłaby dla osób prywatnych ale ewentualnie kiedyś jak będzie okazja wstawić gdzieś do sklepu wówczas potrzebna jest działalność, czy da się to jakoś rozwiązać? a co z ewentualnymi targami wystawami giełdami , tam również chyba potrzeba mieć zarejestowaną dg? 6czy przy tych 500szt minimum mogę się już nazwać producentem i czy w związku z tym muszę mieć ową działalność, ew jakieś świadectwa atesty Bóg wie co jeszcze? 7 czy można pobierać sadzonki z tych co ukorzeniły się rok temu? jakie muszą być duże już te thuje "matki " aby pobierac "córki" ile można wziąść sadzonek z "matki"? ja mam wielkie chęci, miejsce a nakłady finansowe zawsze się znajdą, boję się o zbyt? jak sobie z tym poradzić mam etat więc nie muszę zarabiać kokosów, nie nastawiam się na jakieś wielkie zyski ale dodatkowy grosz co roku bardzo by się przyda myślę o uprawie doniczkowej na początek właśnie 500-700 szt w 3 odmianach thui, ale pewnie najlepiej sprzedaje się szmaragdowa, rozumiem że sadzonki w przyszłych latach pozyskuje się z własnych drzewek, więc nakłady finansowe znacznie się obniżą ew w to miejsce dokupić nowe odmiany proszę o refleksje na ten temat, dziękuję, bardzo panu dziękuję za odpowiedzi, szczególnie interesuje mnie tamat rejestracji ew działalnośći, czy póżniej takie centrum przyjmie drzewka bez faktury, podejrzzewam że trzeba wystawić pewien dokument a do tego potrzebna działalność, jeśli mógłby pani mi szczegółowiej odpowiedzieć na tę kwestię będę ogromnie wdzięczna, myślałam już że może rejestrować działalność na np 2-3 m-ce co roku póżniej wyrejestrowywać i tak w kółko ale nie znam się na tym i pewnie to bez sensu, a opłacanie składek co miesiąc raczej mi się nie uśmiecha, co pan radzi? jak pan sobie poradził ze znalezieniem odbiorców czy jest to duży problem? pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję! aha czy ma pan jedną odmianę i jaką? czy rozwinął pan już na kilka odmian, i czy tylko thuje czy inne iglaki również? i pisze pan że zarabia pan ok 2500 m-cznie, no ale rozumiem że sprzedaż trwa od wiosny przez kilka m-cy, zimą raczej się nie zarabia? dziękuję pozdrawiam
Witam
A ja mam pytanie do Pana Wojciecha,czy sadzil je Pan w jakims inspekcie czy poprostu do ziemi pod golym niebiem?
Do ziemi pod gołym niebem :) tylko oczywiście w ukorzeniaczu no i najlepiej w zacienionym miejscu gdzieś gdzie gleba nie jest zbita (nie spulchniona,a więc nie sadzić pod wielkimi drzewami ) w cieniu dlatego ze nie trzeba często latać i podlewać :P
Renata 1 jesli chodzi o reklame to tylko w lokalnej gazetce za pół roku mysle założyć strone internetową :D jeśli chodzi o ulotki to to jest najlepsza forma reklamy pod warunkiem że masz wszystko zarejestrowane.Działka na której zacząłem sadzić jest 6 km od miasteczka w którym mieszkam za rok myślałem o szyldzie bo już ją ogrodziłem siatką leśna (taniocha) i zobacze jak interes bedzie się kręcił siedząc na stołku przy kasie ale obniżając ceny o 1 zł :D (niektórych sadzonek)
2 Oczywiście że tak jest to opłacalny biznes a o klijentów nie trudno na targowiskach w pierwszej kolejności do mnie lecą Zapytacie czemu ?? A no już odpowiadam do każdych sprzedawanych thuj i innych drzewek czy kwiatków (bo już zacząłem szczepić i sadzić kwiatki ):D dodawałem i dodaje w małych woreczkach troszke nawozu granulowanego którego nakupiłem za grosze :D Dzieki temu klijentów mam coraz więcej :) i oby tak dalej 3. Najpierw musisz się zastanowić czy chcesz dorobić:( czy zarabiać :) bo jeśli dorobić to możesz posadzić 1-5 odmian i dorabiać do do innej wypłaty jeśli jednak chcesz zarabiać to warto wejść we wszystkie rodzaje thuj a nawet kwiaty drzewa drzewka krzewy (pelargonie schodzą jak ciepłe bułeczki ) 5:D A gdzie 4 ?? OK na bazarach oczywiście że tak :D tylko trzeba zadbać o środek transportu A z tego co wiem to przy sprzedaży i zyskach mojego rządu (no i tak zazdrosnych sąsiadach że mogą cię podpieprzyc ) warto zarejestrowć ale jeśli chodz o sprzedaż wiosenną i letnią \lub letnią nie ma wymogu i potrzeby ( 100% zysku dla ciebie :) 6 producentem będziesz się nazywać jeśli wyprodukujesz jedną sztukę i ją sprzedasz :D A o atestach nic nie wiem i wole nie wchodzić w biurokracje 7. chmm rozbawiła mnie nazwa matki córki :D Ok Sory już mówię jeśli sadzonka została zaszczepiona i po roku okazało się ze się przyjęła to jak chcesz z niej zrobić inne sadzonki sadzonki robi się z dużych drzewek 4-5 letnich w z wyż lub z nasion ale to w przypadku większości thuj po 6 latach kwitną nie ma regóły co do ile sadzonek z jednej dorosłej thuji możesz ją ogołocić całkowicie robiac dużo sadzonek lub po trochu co roku :D Jeśli chodiz o najbardzoej sprzedające się thuje to owszem Smaragdowa tylko że ona jest droga i potencjalny klijent się wacha jednak ja postawiłem na ilośc a nie zdzierstwo :D najbardziej mi schodzi żywotnik zachodni Looknij na Allegro ładny żywy kolor jednak ja go sprzedaje w cenie po 6 zł za 50 cm drzewko więc tanio może to dlatego :D :) Ale łatwy w szczepieniu Jeśli masz dużo czasu wysadź z nasion po 6 tygodniach przesadź do doniczek i czekaj 3-4 lata najlepiej i najtaniej zerwać nasiona z własnych thuji przy domku ja mam to tak robiłem ale mało opłacalne mo praco chłonne i mi się ten sposób znudził Zadko zdaża sie by centra ogrodnicze przyjeły coś bez faktury no chyba że ma się wtyki postawił bym raczej na na ogłoszenia w gazetce i przy działce jeśli jest przy drodze jeśli chodiz o wszelkie sprawy związane z zarejestrowaniem to nie moge pomóc bo jestem w tym cienias :D zacząłem od marca w październiku thuje idą na pola a zabieram się za chryzantemy w grudniu za choinki na święta i inne sezonowe bajery fakt od listopada do lutego moje zyski spadna o 50 - 60 procent zdaje sobie z tego sprawe Pozdrawiam i Przepraszam wszystkich za wydłużony termin odpisywania na wasze pytania
qurcze jak tak dalej będzie będę musiał ksiązkę napisać !!!! :P :)
dziękuję bardzo za odpowiedzi, nico rozjaśnił mi się temat
nie wiem tylko czy dobrze zrozumiałam że nie trzeba rejestrować przy sprzedaży wiosenno letniej, tzn mam prawo jechać na jakiś bazar i sprzedawać i nikt nie może się przyczepić? i dlaczego tylko te pory roku? u mnie akurat byłby to dorobek do pensji, coś dodatkowego, a w razie małej sprzedaży nie będę miała żadnych problemów, bo swoją pensję już mam, nie muszę też zarabiać co miesiąc, wystarczy mi jeśli zarobię parę złotych co roku, cieszyłaby nie kwota nawet 1500-2000 na rok, więc chyba w o wejdę,zdecyduję się chyba na thuje w kilku odmianach również kule, i miniaturki, czy stosuje pan specjalne odżywki, nawozy i inne tego typu preparaty? ile małych thui można zrobić z takiej pół metrowej starszej? czy te kuliste i inne też dobrze się sprzedają?
Nie stosuje żadnych preparatów poniewaz szkoda kasy i zachodu jak bedzie miało przetrwać to przetrwa Jeśli chodzi o sprzedaż to różnie 1 na 10 sprzedanych zwykłych drzewek to kulista niskopienna A jeśli chodiz o tego typu dorobienie to nie obawiaj się żadnych nieprzyjemności związanych z fiskusem :P
Torell Sadzonki kupuje w szkółkach a jeśli mi się nie chce jechac to zamawiam na Allegro jednak w tym ostatnim jest mało odmian drzewek a i sadzonki nie aż takie drogie przykładowo 1 zł za sadzonke w przypadku zakupu 100 szt przesyłka 10 zł a więc wychodzi 1z 10 gr taniocha a co do doniczek to kupuje osobno po 100 szt również z allegro bądź hurtowni zalezy gdzie taniej i wychodzi + 10gr szt a wiec też nie tak drogo
Odpowiem też na jedno pytanie które pada czesto // chodzi o to ile sadzonek mozna posadzić na : i tu podajecie metry nie ma reguły jak chcecie ciasno a w doniczkach to może tak być w niczym to nie przeszkadza roślinkom przykładowo doniczki w których posadziłem roczne thuje mają 8X8cm lub 7X7cm thuja po rosnie w nich do 3 lat zależy jaka Puźniej albo zmienić albo sprzedawać .W doniczkach na pewno można sprzedać drożej o 15-20 % takie drzewko niz normalnie a więc jeśli chcemy sprzedac 5 letnia thuje to i tak opłaca się kupić w 3 roku większe doniczki za 25 gr szt.
Witam,
Bardzo ciekawy pomysł, zwłaszcza że prawie co weekend sadzę drzewka (hobbystycznie) na polu na którym rósł kiedyś sad.. Ponieważ na tak dużą powierzchnię można zbankrutować - postanowiłem zakupić trochę nasion i spórbować (z tego co wyczytałem można też szczepić co jest ponoć efektywniejsze - to również sprawdzę). Kupiłem około 2000 nasion różnych iglaków (mniej lub bardziej egzotycznych, w tym 500 thui). Ponadto ukorzeniacz do nasion + palety wysiewne. Zobaczymy co z tego wyjdzie - jak będzie porażka to posadzę to co przetrwa na poletku i tyle. Ale jeśli okaże się że interes mi idzie i mam dobrą rękę do drzewek i krzewów zajmę się tym na poważnie. Teraz zainwestowałem 150-200pln - w sumie żadne pieniądze - na benzynę wydaję więcej... Hobby - ale może przerodzi się to w biznes? mam nadzieję :) p.s. czy prowadząc gospodarstwo szkółkarskie trzeba mieć jakieś uprawnienia? dyplom ogrodnika, być rolnikiem lub coś w tym stylu? Pozdrawiam! i zyczę powodzenia w tym biznesie (ja z chęcią zrobiłbym z całej Polski jeden wielki Park w Europie... ale to utopia :)
Nie trzeba mieć żadnych papierów wystarczy ze zarejestruje się to jako działalność gospodarczą i to wszystko nasiona radze wysiewać w połowie lub końcem marca jednak znam osoby które sadzą cały rok i tak się przyjmują
Pani Renato obojetnie czy pani tylko dorabia czy zajmuje sie tym biznesem na powaznie to musi Pani zarejestrowac dzialalnosc bez wzgledu na miesiace wszystko jest ok jesli nikt o nic sie nie pyta ale jak jakis "rzyczliwy" doniesie do skarbowki ze zarabia Pani i nie odprowadza podatkow to zalatwia Pania na cacy , oczywiscie mozna tak po cichu sprzedac pare sztuk ale na wieksza skale to juz ryzyko no chyba ze na targowiski obok stoi znajomy ktory wszystko prowadzi legel i jakby co to te drzewka to tez niby jego (kwestia umowienia sie ) U nas teraz probuja wszystko ufiskalnic tak ze na pewno beda szukali pieniedzy tym bardziej ze do konca roku urzad celny i skarbowy maja sie polaczyc i "zbedne" etaty pojda w teren . Wybor nalezy do Pani (maly i cichy ) lub wiekszy legelny .
moze mi to ktos wytlumaczyc? nie trzeba rejstrowac jak sprzedaje sie w lecie?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Krzewy - biznes - strona 5": - Krzewy z Europy - Krzewy ozdobne - drzewa i krzewy ozdobne - KRZEWY OZDOBNE - SPRZEDAM - Drzewa i krzewy na nie co wyzszym poziomie
|
|