Kara śmierci przez ostatnie osiemnaście lat była tematem nietykalnym w ramach geremkowsko-michnikowskiej "politycznej poprawności".
A oto wyniki badań z USA:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,wid,94 ... omosc.html
|
KS, czyli kara śmierci wg najnowszych badań |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Polityka
Autor
Wiadomość
Kara śmierci przez ostatnie osiemnaście lat była tematem nietykalnym w ramach geremkowsko-michnikowskiej "politycznej poprawności".
A oto wyniki badań z USA: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,wid,94 ... omosc.html
Dla mnie może być wprowadzona za najcięższe zbrodnie.
Na pewno Supermarkety chciałyby, żeby za "batonika" był KS, dlatego Twoja uwaga jest jak najbardziej zasadna.
w sumie popieram przemowcow, lecz widzac ile bledow popelniaja nasze sady, mam niemale obawy ze przez przypadek na mnie moze trafic...
Jestem dosyć dobry w podważaniu nielogicznych argumentów (także prokuratury), więc wystarczy, że dasz mi pełnomocnictwo do "skasowania" prokuratora, który po sprawie na pewno nie awansuje przez kilkanaście lat. Sądy się mylą, tylko wtedy, gdy masz kiepskiego adwokata i na sali nie ma mediów i publiczności.
ja jestem za KS ale pod warunkiem że nie będzie ani jednej pomyłki co jest oczywiście nie możliwe. Parę lat do tyłu czytałem ciekawy artykuł o ludziach (konkretnych przypadkach w stanach) którzy nie słusznie zostali skazani na KS jak do tego doszło i wniosek mi się nasunął jeden łatwo można zostać ofiarą takiej pomyłki. Zadość uczynić takiemu człowiekowi po wykonaniu KS się już nie da
a ja stoję na stanowisku że nie w KS spadek przestępczości, tylko w sprawnie działających organach ścigania. to co mamy w Polsce w tej chwili to żart.
jak są wystarczająco wydolne to i strach przed dożywociem jest w stanie załatwić spadek przestępczości.
Przez kilka dziesięcioleci różnej maści "politycy" i "autorytety"powtarzali bajki o braku wpływu KS na spadek przestępczości. Jednakże aspekt prewencyjny, związany z tym, że każdy KS zapobiega 3-18 zabójstwom jest bardzo silnym argumentem. Twój wniosek w kwestii "pomyłek" jest jak najbardziej zasadny, tym bardziej, że w Polsce z przyczyn oszczędnościowych materiały dowodowe prokuratury często pozostawiają wiele do życzenia. Mój sąsiad nie siedziałby dziewięciu miesięcy w areszcie śledczym, gdy działając w obronie własnej zranił ciężko złodzieja, który przyszedł do niego z nożem w ręku po północy, gdyby prokuratura działała rzetelnie. A złodziej, gdyby nie uciekł na "metę" pewnie by przeżył, a kumple zamiast dzwonic na pogotowie, zanieśli go na melinę. Prokuratura tego akurat nie ustalała, jaki był czas między bijatyką, a wezwaniem karetki przez kumpli zranionego, a wezwana policja nie mogła znaleźć "zranionego", bo szukali nie na tej melinie. W dodatku prokuraturka twierdziła, że został raniony na płocie, gdy uciekał, a ślady krwi były dwa metry od płotu. Straż spłukała ślady, po czym prokuratura sterroryzowała świadka, który miał wyrok w zawieszeniu. Sąsiad dostał wyrok w zawieszeniu, bo przecież uniewinnienie oznaczałoby spore straty dla Skarbu Państwa, ale i tak był szczęśliwy, że na tym się skończyło.
Zaostrzenie kar nie zmniejszy przestępczości.Gdy zaostrzymy kary przestępca będzie wyszukiwać to coraz nowszych metod żeby jej uniknąć(zaostrzyć jest najłatwiej lecz nie na ,tym to polega). Trzeba zrozumieć źródło które powoduję pojawiania się osób łamiących prawo. Głównie zależy to od otoczenia wychowującego się człowieka(niewielkie znaczenie mają tu motywy wewnętrzne), dziecko które żyje w patologii gdzie rodzice piją, niema on żadnego autorytetu do naśladowania często jeśli nikt mu nie pomoże schodzi na zło drogę bo niema innego wyboru. Zrozumcie nie da się zmieniać zachowania człowieka wysyłając mu tylko negatywne bodźce to tylko z potęguje złe zachowanie, trzeba również używać bodźców pozytywnych.
Znam takie osoby (bo jest to zjawisko powszechne), nie mają oni żadnego celu życiowego stres topią w alkoholu i narkotykach (co to jeszcze potęguję) to kwestia czasu kiedy będą łamać prawo - trzeba im pomóc (zanim nie będzie za późno) nie karać. Pewnie trochę napisałem nie na temat, ale chciałem uświadomić ten problem. Pozdrawiam
|
|