|
Ksero |
Ksero
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam obecnie pracuje na wyspach mam zamiar jeszcze tu zostac jakies 2 latka i tak sobie z kumplem myslimy ze moze bysmy otworzyli Ksero lecz nie takie zwykle ksero wiadomo stroja 20 gr lecz mamy na mysli drukowane projketow oczywiscie zwykle kserowanie tez ale skupimy sie na wiekszych projketach, moze jest ktos na forum kto wie cos an ten temat jakie masyzny sa potrzebne i jeszcze moze ktos cos wie o dofinansownaach z Unii bo ja nie za wiele a ze nie mam zabardzoc czasu siedziec na necie wiec moze ktos mi naswietli ta sprawe. Pozdrawiai i prosze o komentarze
A niby o jakie projekty ci chodzi?
budowalne.......zagospodarowania terenu......itd. itp. wiem cos otym bo mialem prqktyki w biurach projktowych co o tym myslisz profesor i czy masz jakies pomysly dlamnie ?
Projekty budowlane kserowane są na miejscu w biurach projektowych i firmach geodezyjnych. Jeśli chcesz ksero to zwykłe przy jakiejś uczelni i z ceną 8gr (nadrabiasz ilością).
z tego co wiem to nie we wszystkich........ umnie w miescie dziala je4dno takie ksero i chyba calkiem dobrze dziala ........ lecz nie posiada rozmiaru A0 lecz taka maszyna kosztuje ok 60 tys. ozywiscie onim nawet nie mysle lecz mysle ze jesli sie ma jakas swoja kwote to mozna takie cos otwierac a moze profesor naspiszesz mi cos o rtyh dofinansowaniach z UE.... pozdrawiam
Ostatnio zastanawiałem się nad otworzeniem punktu ksero. Posiadałbym idealna lokalizacje przy samym uniwersytecie. Tylko jest pewien kłopot - koszty.
Z moich obliczeń punkt ksero po prostu się nie opłaca: Koszt urządzenia: 3000 zł ( słabe, tandetne itp ) Koszt 100k kartek - 200 x 15 = 3000 zł Koszt tonerów ( 1 toner - 4k kartek ) 25 x 30 ( wyjatkowo tanie ) = 750 zł Wynajem lokalu ( 2 miesiace ) - 500 zł Zus ( 2 miesiace ) - 1200 zł Po 100k kartek zazwyczaj drukarka już się psuje, albo przy dużym szczęsciu trzeba głowice wymienić, która kosztuje 1/3 wartości. 8450 zł wydatków + wszelkiego rodzaju dojazdy powiedzmy 1 kartka 9gr 9000 zł zarobku na 2 miesiące 550 zł zarobku, a człowiek przesiedzi całe dnie przy kserze Nie wiem czy nie dałem za dużego zusu, ale koszt drukarki jest wyjatkowo zminimalizowany No i uznałem, ze kazdego miesiąca będzie drukowane 50k kartek, dodajmy również że 9gr za kartke to nie jest jakaś wyjątkowa niska oferta. Więc powiedzcie mi gdzie popełniam błąd w tych obliczeniach i jeżeli się nie myle to na jakiej zasadzie żyją punkty ksero. Pozdrawiam Michał Zmaszn.
ja od siebie tylko powiem, że u mnie na polibudzie płacimy po 15gr za A4.
To mam pecha bo na miasteczku akademickim widziałem ksera i po 8 gr...
Niestety to nie będzie w samym budynku uczelni tylko powiedzmy 30 m obok.
maszyna za 3000 zł nie zrobi 50k w miesiącu ponieważ przewidziana jest zwykle na ok 10-15k. poza tym takie maszyny to zabawki , które przeważnie są dość wolne więc zrobienie takiej ilości kopii w miesiącu na jednej maszynie będzie bardzo trudne. musiałyby być minimum 3 . tylko kto je obsłuży ...
błędy jeżeli chodzi o Twoje obliczenia dotyczą raczej zakresu usług ponieważ mozna dołożyć druk kolorowy, oprawę dokumentów, pieczątki, druk wielkowormatowy. oczywiście koszty są dość duże i wydaje mi się że istotnie jest to już nieopłacalne. ceny usług spadły dość drastycznie na przestrzeni ostatnich kilku lat jeżeli myślałbym nad czymś w tym temacie to jedynie nad drukiem wyłącznie dla firm traktujac to jako dodatkowe zajęcie i nie otwierając lokalu usługowego tylko jakąś manufakturę w domu. miejsca dużo nie zajmuje i zawsze mozna do pensji dorobić
Istnieje coś takiego jak wykupowanie po lisingowych urządzeń ze spłatą ostatniej raty, są używane aczkolwiek można trafić na perełki widziałem maszynę, która przynajmniej kosztuje 45k można ją było kupić za 3k. 45 tysięczne ksero nie jest jakaś wyjątkowo idealna ale czterdzieści parę kartek na sekundę drukuje ;)
tak. tylko w większości przypadków opiera się wszystko na kontraktach serwisowych czyli konkretnej stawce za kopię. starsze maszyny mają wyższe stawki ponieważ jest większe ryzyko awarii.
najlepszym rozwiązaniem jest 2 - 3 letnia maszyna w dzierżawie ok 65 kopii na minutę . koszt oscyluje w granicach 3 - 4 groszy za format A4. latwo wówczas obliczyć zyskownośpć, która jest stała, niezależna od awarii maszyny, toneru itp. problemem są tylko limity, które firmy starają się podnosić. im większy kontrakt tym niższa cena
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Ksero": - Ksero za 0zl - punkt ksero - Usługi ksero - Wirtualne Ksero - PAPIER KSERO
• Strona 1 z 1
|
|