|
Książki o tematyce giełdowej |
Książki o tematyce giełdowej
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Witajcie. Tak się zastanawiam jakie książki warto przeczytac o tematyce giełdowej. Które mogą by przydatne na naszej gpe?
Zawód Inwestor giełdowy - dr. Alexander Elder
zgadzam się, z przedmówcą
Jeżeli chcesz inwestować w wartość, a nie spekulować, polecam Tobie "Inteligentny Inwestor" B.Grahama.
Jeżeli chcesz spekulować, to zapoznaj się z książką "Teoria Fal Elliota" J.Frosta. To 500-stronnicowa kniżka (łatwo znaleźć ebooka, aczkolwiek proponuję wersję drukowaną) o faktycznym zachowaniu rynku i jego uczestników w krótko, jak i długoterminowej perspektywie. Mając wiedzę zarówno z jednej, jak i z drugiej książki, na pewno na giełdzie będziesz potrafił zarobić (pod warunkiem, że będziesz stosował się do zasad tam opisanych). Pozdrawiam, życzę wysokich zysków !
i koniecznie poczytaj cos nt zarządzania kapitałem i psychologii. bo sama wiedza techniczna czy fundamentalna nie na wiele Ci się przyda
tak jak napisałem wcześniej, moja propozycja: Zawód Inwestor gieldowy. to książka która uczy psychologii rynków, taktyk inwestycyjnych oraz zarządzania portfelem.
Psychologii nauczy Ciebie tylko praktyka, jeżeli więc nie masz określonej strategii, systemu gry/inwestowania, proponuję Tobie wystartowanie z kapitałem kilku tys. złotych. Po kilku miesiącach stwierdzisz, czy dasz radę poradzić sobie w tej materii.
Pozdrawiam.
Polecam pozycję Pana Zenona Komara "Sztuka spekulacji" Bardzo fajnie napisana o podstawach inwestowania oraz psychologicznym podejściu do inwestycji.
Najszybciej nauczysz się chyba na symulatorach lub grach giełdowych. Terminologie giełdową poznasz najszybciej na forach internetowych oraz na każdej stronie domu maklerskiego w zakładce edukacja.
Ze swojej strony moge polecic Zawod inwestor gieldowy- Eldera oraz Analiza techniczna rynkow finansowych- Murphy'ego.
Już chyba przedmówcy wszystko powiedzieli, ale ze swojej strony też bym poleciła:
Zawod inwestor gieldowy - Elder Analiza techniczna rynkow finansowych - Murphy
Odkopujesz pół roczny temat, żeby napisać że się ze wszystkimi zgadzasz? Widzę, że robiłaś to już kilkakrotnie w tym dziale i jest to bezsensowne nabijanie postów.
Akurat nie uważam, że zgadzanie się z kimś czy potwierdzanie czyichś słów jest bezsensowne. Ale spoko, kwestia poglądów.
Szczerze mówiąc nawet nie zauważyłam, że wątek ma pół roku - był całkiem "blisko" jak przeglądałam posty. Nie widzę problemu, moderator usunie, gdy uzna coś za zbędne.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Książki o tematyce giełdowej": - Książki o tematyce biznesowo/kierowniczej - System Informacji Giełdowej - jestem nowy che grac na Grze Giełdowej Onet.pl - strona o tematyce zdrowotnej - Gazeta o tematyce komputerowe
• Strona 1 z 1
|
|