Witam, jeżeli pomyliłem dział, czy też niniejszy temat jest powtórzeniem jakiegoś wcześniejszego, to proszę odpowiednio o przeniesienie/usunięcie.
Już od dłuższego czasu noszę się z rozpoczęciem działalności gospodarczej. Chciałbym sprzedawać książki oraz książki używane w ramach internetowej księgarni - antykwariatu. Z racji wykształcenia skupiłbym głównie się na książkach o tematyce historycznej. Studia skończyłem w zeszłym roku, więc pamięć jeszcze świeża, i pamiętam wartości merytoryczne poszczególnych książek. Ponadto uważam, że ciekawym działem byłaby literatura sportowa, kibicowska i prawnicza. Chciałbym rozpocząć właśnie od tych czterech kategorii/grup.
Mam już wizję, jakby miało to wyglądać po rozpoczęciu działalności gospodarczej: strona internetowa, informująca o istnieniu takiej księgarni - antykwariatu; sprzedaż za pomocą Allegro (wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem); sposób wysyłki i rodzaj kopert/kartonów, w których książki byłby wysyłane. Sposób odbioru osobistego. Siedziba przedsiębiorstwa.
Dopracować muszę jeszcze pozyskanie książek. Jednak podstawowy problem, to brak środków na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Tu rodzi się moje pytanie. Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów może wskazać, jak wygląda sytuacja kredytowania rozpoczęcia działalności gospodarczej? Wiem, że jest Internet, ale liczę, że jakiś kompetentny Forumowicz udzieli mi rady. Również proszę Szanownych Forumowiczów o wskazanie plusów/minusów przedstawionego wyżej pomysłu.
Z wyrazami szacunku
Amalaryk