|
Księgarnia internetowa |
Księgarnia internetowa
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Chciałbym założyć księgarnię internetową, w związku z tym mam pare pytań natury technicznej. Czy książki do takej księgarni brać bezpośrednio z wydawnictw, czy istnieją jakieś inne źródła zaopatrywania się w towar? Chciałbym działać na zasadzie "najpierw sprzedaj potem kup", czyli klient kupuje książke, zamawiam ją w wydawnictwie (bądź też w innym źródle) z terminem płatności powiedzmy do 30 dni i wtedy wysyłam książkę do klienta a później rozliczam się z dostawcą. Czy w takiej działalności będę potrzebował kasę fiskalną? Proszę o jakiekolwiek rady osób bardziej doświadczonych.
Nikt Ci nie da na początku towaru na kredyt kupiecki, o braniu pojedyńczych książek bezpośrednio z wydawnictw zapomnij. Nie jestem pewien, czy u Olesiejuka się bawią w sprzedaż takim maleństwom, jak Ty planujesz.
Nie każdy zaczynał z kapitałem rzędu setek tysięcy, merlin też kiedyś był niewielką księgarnią a teraz jest potęgą, wszystko jest kwestią dobrych chęci oraz pomysłu. Jednak dalej nie wiem skąd brać tanie książki, żeby potem odsprzedać je z zyskiem. Czy wydawnictwo Prószyński i S-ka wchodzi w grę?
Gdy Merlin zaczynał nie miał konkurencji.
Zastanów się czym będziesz konkurował na rynku z istniejącymi księgarniami. Czasem dostawy? Nie. Ceną? Nie, bo koszt dostawy na linii Dostawca-Ty podnosi cenę finalną. Precyzyjną informacją na temat zapasów? Nie, bo Ty sam nie wiesz czy dostaniesz zamówiony towar. Sam piszesz, że nie masz tych setek tysięcy - czyli na reklamę też kasiorki niet.
Mówisz ze w merlinie jest tanio. Wejdz sobie na jakąkolwiek wyszukiwarkę cen i porównaj ceny z merlina z inną księgarnią, przebicie wynosi czasem kilkanaście% a mimo to ludzie u nich kupują. Dobre wypozycjonowanie sklepu to podstawa. Nie mam wielkiej kasy na rozpoczęcie działalności, ale mam wiedzę więc dobry skrypt napiszę sobie sam, stronę również sam wypozycjonuję, mogę zaplanować logistykę. Dla chcącego nic trudnego. czym mogę konkurować z innymi? Będę sie starał utrzymywać ceny na podobnym poziomie. Powiedzmy ze strona jest dobrze wypozycjonowana. Miesięcznie wejdzie na nią ok 100tys osób z czego tylko 1% zrobi zakupy. Wyjdzie ok 1000 klientów. Jak na początek nieźle.
Obecnie w Merlinie mam wysyłkę kurierem za darmo przy zakupie pow. 80 zł.
Myślę, że to tłumaczy czemu tam kupuję.
W tym biznesie są pieniądze, ale jest też duża konkurencja. Musisz się czymś wyróżniać od innych, inaczej nie ruszysz...
ale dalej nie wiem skąd brać książki do księgarni :(
ksiazki bierzesz z hurtowni ksiazek, gdzie dostaniesz 25% rabat. np w Lodzi masz na ulicy Lakowej chyba z 5 hurtowni ksiazek z czego 3 jezykowe. dobrym pomyslem wydaje sie ukierunkowanie na konkretna dziedzine, ale gdzie jest luka to nie wiem, bo sie tym nie interesowalem
pzdr
Księgarnie książki biorą od dystrybutorów typu Grupa A5, Azymut itp
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|