|
Księgowość elektroniczna a przepisy - strona 2 |
Księgowość elektroniczna a przepisy
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
A jaki program polecacie do wystawiania rachunków na firmy i osoby prywatne? Prowadzę działalność gospodarczą na KPiR, ale nie jestem VATowcem, więc faktur klientowi nie wystawię.
Z tego co pamiętam (mogę się mylić lub przepisy mogły zostać zmienione) - księgowość może być prowadzona elektronicznie pod warunkiem, żedo oprogramowania dołączono wydrukowaną instrukcję.
Mylisz się.
wtrące się w temat z pytaniem:
co w przypadku gdy w danym dniu nic nie sprzedam (nie wykonam żadnej usługi) czy też coś musze drukować?? a co w przypadku jeśli przez cały miesiąc nic nie sprzedałem??
Nic nie sprzedałeś -> nic nie musisz drukować... bo i po co.
DO: KJUIK.
Ja Ci poradzę kontakt telefoniczny z Panią Wielkot, która bywa na tym forum. Myślę, że fachowo doradzi ie chęci i dobrze poprowadzi. Dlaczego tak panu radzę? Nie nie dlatego że się z tą panią przyjaźnię. Ale dlatego, że z pana wypowiedzi wynika że jest pan ze znajomością przepisów jeszcze daaaaaaaaleko w lesie. Z jednej strony księgując COKOLWIEK nie będzie pan w stanie SAM PO SOBIE samym sprawdzić czy nie księguje czegoś błędnie, ponieważ brakuje panu wiedzy i teoretycznej i praktycznej w tym zakresie... Żeby natomiast tą wiedzę nabyć trzeba wiedzieć co czytać i jeszcze to ZROZUMIEĆ. A sama ustawa o podatku dochodowym to np. 150 stron drobnego druczku + KRUCZKI. Wiem bo czytałam. A to dopiero początek....są jeszcze inne przepisy np. dot.ZUS. To pochłania mnóóóóóstwo czasu. Druga rzecz to fakt, że jeśli nigdy się na oczy nie widziało np. deklaracji podatkowej, deklaracji ZUS i innych druków to nawet nie będzie pan wiedział, że musi coś jeszcze dodatkowo wypełnić, włączyć do dokumentacji oraz np. W TERMINIE WYSŁAĆ DO US. Oni natomiast panu o tym nie przypomną a odsetki i kary polecą..... A jak np. zrobią panu kontrole dopiero za rok....to niech się pan sam domyśli, jak dużo to może pana kosztować. Może nawet więcej niż pana firma zdoła zarobić. Jeśli natomiast ktoś ma wiedzę i jakieś doświadczenia z księgowością, a papierków niewiele zawsze może spróbować sam Programy księgowe w firmie, moim zdaniem owszem, ale oddać w ręce fachowej księgowej. Księgowi się też mylą, jak każdy, ale wiedzą za to czego szukać jak się coś nie zgadza. z księgowością internetową np.
C. D. ......Księgowi się też mylą, jak każdy, ale wiedzą za to czego szukać jak się coś nie zgadza. z księgowością internetową np. bliższe zaprzyjaźnienie się komuś kto ma niewiele dokumentów do księgowania, bez większych zagadek oraz posiadające jakieś obycie z księgowością w przeszłości. Jak już sięz robi więcej papierków do księgowania to siłą rzeczy większość ludzi przekazuje wszystko pod biuro rachunkowe albo własny dział księgowy (jeśli kogoś stać na utrzymywanie takiego działu).
Głównym motywem otwierania firmy jest to by przynosiła dochody. Jeśli czasu brak na prowadzenie sprzedaży bo trzeba się mocować z księgowością cały sen prowadzenia firmy gdzieś umyka.... Wiec albo się chce prowadzić firmę, albo się męczyć z papierami. Wybór należy do Pana :).
dla tych choć niewiele obytych polecam serwis ifirma
Jeszcze odnośnie serwisu księgowości internetowej - ifirma- >> posiadają zaplecze kadrowe (dla osób posiadających konto w serwisie) księgowych udzielających porad księgowych przez komunikator oraz telefonicznie.
Ale każdy ma swój rozum. Zdecyduje sam. Ja bym to ujęła tak: 1) kompletny laik ->> biuro rachunkowe 2) spółka -> dział księgowy - > własna księgowa + zakup programu (od kilkuset do kilku tysięcy zł) 3) mała/średnia firma + duża ilość dokumentów ->> biuro rachunkowe 4) nawał pracy w firmie ->> biuro rachunkowe 5)mała firma + obycie z księgowościa + niewielka ilość dokumentów + zarwane noce na czytanie ustaw ->> własny program księgowy / lub/ księgowość internetowa / ==== samodzielne księgowanie ( + do tego komputer, kser, skaner, drukarka itp. bo będą konieczne ) + duża ilość darmowych minut w telefonie ---> czytaj; pytania do księgowej ;D
jak ktoś chce się poradzić odnośnie programu ifirma to proszę o kontakt na priv :).
Chętnie odpiszę.
Witam
Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda kwestia wystawiania rachunków droga elektroniczną (nie jestem w vat) Czy te same przepisy odnoszą się do rachunków co do e-faktur chodzi o autentyczność pochodzenia ( np kwalifikowany podpis elektroniczny )oraz integralność treści faktury? Jeżeli klient zamówi usługę a nie dokona zapłaty ale rachunek jest automatycznie generowany , to co zrobić z numeracją następnych rachunków. Czy można to zrobić na zasadzie rachunek proforma, przedwstępny czy też jakoś inaczej nazwany aby później zrobić ten właściwy, z zachowaniem właściwej numeracji. Jak takie rachunki księgować jak tego będzie kilkaset,ręcznie jakimś programem (jakim ? ).
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Księgowość elektroniczna a przepisy - strona 2": - elektroniczna reklama... - Sprzedaż elektroniczna - sprzedaż elektroniczna - Mała sprzedaż elektroniczna - firma elektryczno-elektroniczna
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|