Cześć
Czy ktos może powiedzieć jak się ma prowadzenie firmy, no może uściśle księgowości kpir bądź ryczałt w programie komputerowym a na papierku? Czy obie formy są dozwolone?
|
Księgowość elektroniczna a przepisy |
Księgowość elektroniczna a przepisy
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Cześć
Czy ktos może powiedzieć jak się ma prowadzenie firmy, no może uściśle księgowości kpir bądź ryczałt w programie komputerowym a na papierku? Czy obie formy są dozwolone?
Musisz mieć wydrukowane.
nie no tego to się domyślam. Chodzi mi tylko o to czy muszę prowadzić "papirusową" będąca wzorem zakupionym w drukarni czy mogę np prowadzić to wszystko w jakims programiku i tylko robić wydruki. Oczywiście chciałbym wiedzieć jak często robić te wydruki itp
Z programu na koniec miesiąca drukujesz i wsio.
Wielkie dzięki :)
Super, dzieki:) Tez szukalem odpowiedzi na to pytanie:)
A idac dalej: 1.Jesli przyjda z US na kontrole i zazycza sobie KPiR za miesiac biezacy? Robie wydruk do wgladu, tak?? Czy nie musze sie okazywac bierzacym miesiacem KPiR?? 2.Jak wprowadzac dokumenty do programu? Odp.:musze codziennie(na biezaco)? czy np. moge raz w tygodniu? 3.Wydruk raz w miesiacu? Tzn. na koniec miesiaca, czy np. musze miec najstarszy wydruk max. z miesiaca? 4.Robie jakies podsumowania KPiR, np. miesiaczne? czy to ile mam zaplacic podatku wyliczam sobie sam na brudno i place(z tego co sie orientuje to nic sie nie sklada do US tylko sie placi, tak?(oczywiscie jesli wyszedl podatek)
Na kontrolę zzdążysz podrukować, choć z reguły bieżącego miesiąca nie sprawdzają.
Nie za bardzo rozumiem...Mowisz o praktycznej stronie, a jak jest wedlug przepisow? I czy fakt prowadzenia KPiR za pomoca programu komputerowego musze zgłosić w urzedzie skarbowym?
PS.Pytania od 2-4 dalej mnie nurtują...
Musisz prowadzić do 20 za poprzedni miesiąc.
Niedziela wolna od prac fizycznych ale nie umyslowych;) Przeczytałem więc rozporzadzenie MF w sprawie prowadzenia KPiR (
http://www.pit.pl/att/przepisy/rmf_kpir.pdf ) Więc tak, dokumenty należy wprowadzać na bierząco lub sam fakt otrzymania towaru lub zapłaty(odsyłam do szczegułowych przepisów). Prowadze ewidencje za pomoca programu komputerowego, robiac wydruki najpozniej do 20 dnia nastepnego miesiac, jednak nurtuja mnie niektore paragrafy (choc byc moze byla kjakas nowelizacja a ja nie jestem zorientowany), mianowicie: 31.1 - instrukcja obslugi...mozna ja gdzies pobrac, np. do lefthand MK - przechowywanie na tasmach magnetycznych informacji do czasu ich wydruku (wydaje mi sie to jakims banalem zeby podawac nosnik informacja na jakim mam te dane przetrzymywac, nie mowic juz o nosniku ktory jest malo popularny jesli wogole gdzies stosowany:/ ) Jesli jest inaczej wdlug jakis znowelizowanych przepisow to prosze o przytoczenie i podanie linka:)
Możesz zdradzić jaki masz program?
Lefthand Mala Ksiegowosc polecony przez Mateusza, jest darmowy (trzeba tylko poogladac kilka rekalam na starcie). Jednak program jest dosc rozbudowany jak dla mojej dzialalnosci - nie jestem VATowcem, a do teog ograniczam sie do kilku rachunkow w miesiacu, no i jeszcze go nie przyswoilem wiec na wszelki wypadek kupilem papierowe wersje KPiR, EŚT, EW, R. Jak opanuje w pelni MK to przeniose sie na elektroniczne prowadzenie wszystkich tych rzeczy.
PS. W MK nie ma ewidencji wyposazenia, wiec bedziesz musial poszukac jakiegos dodatkowego programu, ale jak nie bedziesz mial tego zbyt wiele albo wogole(wyposazenie ponad 1500zl) to chyba szkoda zachodu i lepiej kupic papierowa EW. Tak na marginesie, wszystkie te papierowe ksiazeczki wyniosly mnie 10zł :)
A powiedzcie czy może być tak, że jestem na ryczałcie i ewidencję przychodów prowadzę "ręcznie" a rachunki wystawiam za pomocą programiku?
Tak.
Ciii! Mateusz! Drukuje się codziennie, przed rozpoczęciem działalności w dniu następnym, a saldo papierów musi się zgadzać na potrzeby US. Przecież każdy, kto prowadzi komputerową książkę tak robi (drukuje codziennie), a na koniec miesiąca jeszcze raz dodatkowo wszystko sprawdza! Nie zgadza się?
Sprawdź również podobne tematy:
- Elektroniczna reklama...
- Sprzedaż elektroniczna - Sprzedaż elektroniczna - Mała sprzedaż elektroniczna - ELEKTRONICZNA ARCHIWIZACJA DOKUMENTÓW - Firma elektryczno-elektroniczna - Elektroniczna wymiana danych - Elektroniczna książka przyciodów i rozchodów - Zakaz przesyłania drogą elektroniczną... Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|