Zwracam się do Państwa z zapytaniem o księgowość handlarza aukcyjnego na Allegro. Jak takowa powinna wyglądać? Powiedzmy, że ktoś żyje z Allegro i jest ono jego głównym źródłem dochodu. Praca jego polega na wyszukiwaniu tanich okazyjnych ofert, kupowaniu towaru po atrakcyjnej cenie i następnie na wystawianiu aukcji z zakupionym na Allegro przedmiotem odpowiednio drożej. Cena wystawienia przedmiotu ustalona jest tak by pokryć cenę zakupu przedmiotu, opłatę dla Allegro i zapewnić zysk sprzedającemu.
Proste prawda? Podobno wielu tak robi, ale nielegalnie. Innymi słowy nie płacą podatku do urzędu skarbowego. Pytanie więc jak zorganizować "papierologię" tego nazwijmy to "handlu aukcyjnego"?
Niestety nigdy nie handlowałem w życiu legalnie towarami, jedynie usługami z racji wykonywanego zawodu, więc nawet niektóre oczywiste sprawy będą dla mnie istotne, bo jestem zielony. Ciekawi mnie np. m.in. jak legalnie kupować na Allegro, celem późniejszej odsprzedarzy. Czy potrzebny jest dowód zakupu. Jeślli tak, to czy wystarczy wydruk bankowy z rachunku firmowego. A może nie wolno odsprzedać towaru, na który nie ma się faktury zakupu. Jak ta sprawa wygląda?
Z góry dziękuję :)