Witam
Na początek może się przedstawię. Mam na imię Adam, mam 25 lat i jestem studentem Informatyki. Obecnie pracuję na umowę o pracę więc ZUS mi odpada.
Chce założyć działalność gospodarczą (księgarnia internetowa, komputery, telefony, usługi). Zamierzam sprzedawać w Internecie.
Kwestia techniczna oraz handlowa nie jest tu istotna gdyż interesuje mnie tylko księgowość. Jestem totalnie zielony w tym kierunku.
Zdaje sobie sprawę że parę pytań będą banalne ale niestety ja nie do końca wszystko rozumiem lub mam wątpliwości (obawiam się tych wszystkich urzędów, urzędników itp.)
Jaka forma opodatkowania była by dla mnie najbardziej opłacalna? Wiem że z początku będzie mi trudno i na początek będę musiał trochę dopłacać do mojej małej firmy.
Chce kupić kasę fiskalną oraz chce móc wystawiać FV. Tak jak to jest w normalnych sklepach.
Na jakiej podstawię mogę wystawić FV? Tzn wiem że muszą tam być dane mojej firmy i firmy która kupuje towar. Ale co ja mam później zrobić z kopią takiej FV? Co ja musze wysyłać urzędowi skarbowemu? -Kupuję towar w hurtowni, dostaję od nich FV, sprzedaję klientowi wystawiam mu paragon lub FV. Do czego mi to będzie potrzebne? Czy FV to plus czy minus? Ja coś z tego mam czy firma która towar od emnie kupuje? I odwrotnie, jak kupuje w hurtowni to dostaje FV i co mam z tym zrobić?
Jeśli bym skorzystał z usług księgowej to co ja musze jej wysyłać? Co ona z tym robi? Czytałem w Internecie że podatki płaci się od dochodu. Dochód = przychód - koszty uzyskania przychodu.
A co będzie jak przychód wyjdzie np. 10zl a koszty np. 20?
Składka zdrowotna 233,24. Czy to się płaci co miesiąc? To jest obowiązkowe? Są jakieś ulgi dla studentów?
Przepraszam wszystkich za banalne pytania, pewnie zaraz ludzie napiszą żeby szukać w Internecie. Wiem, szukam ale to co znajduje to nie bardzo rozumie.
Pozdrawiam
Adam