Moim docelowym pomysłem jest założenie wydawnictwa, które odkrywać będzie nowe talenty... wiem, że zaraz ktoś mi powie, że to trudny rynek i sie nie opłaca, ale ja po prostu chcę :)
Na początku chciałbym poznać rynek księgarski i wydawniczy zakładając stronę wydawnictwa i sklepu internetowego, w których mógłbym handlować różnymi książkami.
Ceny książek na początku nie byłyby bardzo konkurencyjne, gdyż planuję zaoferować współpracę jednej z księgarń w moim mieście, która sprzedawałaby mi je po nieco niższych cenach (oczywiście wyższych niż w hurtowniach). Na książkach z księgarni nie ubijałbym interesu, tylko po prostu sprzedawał po kosztach, aby mieć jak największą ofertę. Chodzi tutaj oczywiście o zaniżenie kosztów prowadzenia działalności. Księgarnia dawałaby mi spis pozycji i ceny, a w razie zamówienia jadę, kupuję towar i go wysyłam.
W międzyczasie ubogacam ofertę w książki, które zdobywałbym dużo taniej za pośrednictwem hurtowni i wydawnictw nawiązując współpracę z ludźmi będącymi w branży. Mam też kilka pomysłów na to, aby stronka nie była kolejnym internetowym sklepem z książkami, ale również czymś się wyróżniała (ale na razie nie zdradzę).
Po jakimś czasie z wypozycjonowaną stronką zaczynam działalność wydawniczą i realizuję moje marzenia.
Co o tym myślicie???
Druga kwestia to opłaty... :(
Jestem w tej chwili pracownikiem etatowym i nie muszę płacić ZUS-u, tylko składkę zdrowotną (około 200PLN). Czy zniżki dla nowych firm obejmują też zniżkę na składkę zdrowotną - (może to jest głupie pytanie, ale nie znam na nie odpowiedzi)
Jaką formę opodatkowania wybrać: ryczałt, czy VAT (czy w ogóle mam jakiś wybór?)
Jeśli wszystko dobrze kalkuluję, to koszty stałe w moim gorszym scenariuszu to około 400PLN miesięcznie (składka zdrowotna + księgowa - jeśli VAT) + domena + serwer.
Czy dobrze kalkuluję??
Temat ceny sklepu i pozycjonowania mnie nie interesuje, gdyż mam współpracownika informatyka, który mi fachowo pomoże...
Czekam na opinie...