|
Kto odpowiada za rekojmie |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
W sierpniu 2005 roku zakupiłem zestaw komputerowy w sklepie , otrzymałem fakture oraz kartke z szczegółowym opisem czesci zamontowanych w komputerze, zterminami gwarancji rekojmi jak i tych udzielonych przez producentów.Niestety sklep został zlikwidowany.Konfiguracja zestawu (to ta kartka co dostałem oprócz faktury) była robiona na stronie Hurtowni ABC Data , wiec zadzwoniłem do nich proszac o pomoc , skierowany zostałem do działu reklamacji gdzie mi powiedziano że żadna rękojmia mi nie przysługuje bo nie jestem ich klijentem,nie mam z nimi zadnej umowy. Myślałem że rekojmie daje sie na towar zakupiony w danej hurtowni za posrednictwem sklepu. Kto wobec mnie ma dotrzymać warunków rekojmi w danej chwili sklep czy Hurownia ,czy moge i na podstawie jakich przepisów domagać od Hurtowni wymiany badz naprawy uszkodzonego sprzetu. Zgóry za pomoc dziekuje
Rękojmia to odpowiedzialność sprzedawcy za wady towaru.
art 556 KC
No tak a gdy sklep nie istnieje gwarancje rekojmi szlag trafił mimo tego ze ta rekojmia jest dawana na podstawie wytycznych Hurtowni , szkoda bo sklep jest przedstawicielem tylko i aż. Ale mimo tego dziekuje
Porponuję dochodzić praw z tytułu rękojmi od byłego właściciela sklepu.
|
|