|
Kto otrzymal dotacje? - strona 5 |
Kto otrzymal dotacje?Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
a ja mam takie pytanko dstałam list z up, ze zostala mi przyznana dotacja w wysokosci 13tys. niestety przez blad pracownikow nie podpisalam sie wyznaczonego dnia. Bylam w urzedzie zamiast 18.09 to 21.09 pani kazala mi czekac na decyzje i sie od niej odwoływac, na jednej wizycie nie poprzestalam i probowalam drugi raz wytlumaczyc powod mojeg niepodpisania, byl to ostatni dzien (z 7 dni), poniewaz dalej nie pozwolono mi sie podpisac wyslalam listem poleconym wytlumaczenie. 3.10 dostalam pozytywna odpowiedz w sprawie dotacji, bylam dzisiaj zapytac co mam zrobic w takiej sytuacji skoro zostalam skreslona z listy bezrobtnych a dotacje otrzymalam...(dodam, ze zlozylam odwolanie od tej decyzji skreslenia) niestety panie w urzedzie pracy nie potrafily odpowiedziec mi jakie kroki powinnam podjac i czy moja dotacja moze zstac mi odebrana. Moze ktos pomoc, moze ktos z was mial taka sytuacje??
Witam serdecznie all
Czytam to forum już tydzień i nie mogę znaleźć odpowiednich informacji Opis sytuacji. Pracuje w firmie od x lat jest to firma –kręgielnia i restauracja Tydzień temu otrzymałem propozycje od jej szefa iż chętnie mi ja wydzierżawi bo on ma już dosyć (jest stary) Dogadałem się z nim iż DG założę od 2.01.2008 roku a on w dniu 31.12 ogłosi upadłość Podpowiedzcie jak zrobić najlepiej oby otrzymać jakieś dotacje np. z PUP na działalność ( na razie nie dzwoniłem do PUP bo to jest mała miejscowość i wieści szybko się rozchodzą a nie chcę wybiegać przed szereg) Dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc
Nie dostaniesz nic z PUPu, bo pracowałeś przez ostatnie 60 m-cy, z UE sie skończyło na jakieś kilka następnych m-cy, więc pozostaje tylko kredytowanie :)
Jeżeli jest to mała miejscowość, to możesz zapytać się w ARIMR. Prawdopodobnie w następnym miesiącu ma ruszyć program z którego będą mogły skorzystać osoby rozpoczynające działalność w małych miejscowościach.
Masz jakieś wiadomości, które nieco więcej mówią???
Ostatnio poruszał ten temat Mateusz
http://www.biznesforum.pl/topics51/300- ... t16496.htm
A co to ma do rzeczy? Jeżeli nie była prowadzona działalność to można się starać o dotację z PUPu.
witam, pierwszy post.
Chciałbym założyć DG oferującą usługi informatyczno - marketingowe (wyższe wykształcenie) z obsługa placówek dydaktycznych, firm i biur w dostawe art. biurowych i komputerowych. POnadto mam zapędy (duzo pracy) w dziedzinie remontowowe (gipsy, tynki, ceramika itp.) wraz z dwoma znajomymi którzy są fachowcami w tej dziedzinie. Jeśli złoże wniosek o DG w zakresie remontowym to on z pewnością UTONIE (brak śmiesznych paiperków lub wykształcenia). Ale czy może to być jakis dodatkowy podpunkt do działlności ?? i czy jet możliwośc dopisania do zakupów nap kilku maszyn (wiertarka czy jakaś piła elekt.) ?? Z tego co sie orientuje to chyba lepiej robić na "czarno". Bo UP nie da ci kasy na zakup sprzętu bo jesteś po wyższych studiach zarządzania przedsiębiorstwem, ale da np. tapeciarzowi po zawodówce. Czy tak ??
Ja jestem także po wyższych studiach Zarządzania i Marketingu oraz Zarządzania i Inżynierii Produkcji. Moja DG to sprzedaż stali, materiałów budowlanych ale w przyszłości jeśli to nie wypali mam zamiar uruchomić warsztat samochodowy. (Mąż jest mechanikiem) Z uwagi na rozbieżność obu przedsięwzięć we wniosku o dotację z PUP wymieniłam jedynie tą sprzedaż stali i mat. bud. Dotację dostałam w kwocie o jaką wnioskowałam 13000zł mimo, że komisja stwierdziła, iż bardziej się nadaję z wykształcenia na prezesa tej DG niż sprzedawczynię stali. Nie wymagano ode mnie żadnych papierków, uprawnień, czy wykształcenia. Ale musiałam się nieźle spowiadać przed komisją i przekonywać, że podołam wyzwaniu :) Co do warsztatu, wpisałam go jako zakres we wpisie do ewidencji. Jedynie musiałam to ująć w dalszych podpunktach, jako pierwsze musisz wpisać to, na co przyznano dotację. Tobie też bym radziła składać wniosek do PUP na DG z zakresu tych usług informatyczno - marketingowych, a remonty dopisać dopiero do zakres działalności już w UM. Oczywiście w takim przypadku nie możesz wpisywać we wniosku o dotację zakupu wiertarki itp. tylko sprzęt niezbędny do usług informatyczno- marketingowych - zestaw komputerowy, program, biurko, krzesło itp.
witam, jestem świeżynką na forum i cieszę się, bo znalazłam tu wiele interesujących mnie rzeczy. Mam zapytanie odnośnie watku, o którym mowa. Jestem osobą bezrobotna, chciałabym założyc działalność gospodarczą, byłam w Pup i dowiedziałam się, że muszę mieć podpisaną umowę o wynajęcie lokalu. Czy ktoś z Was miał postawiony taki warunek i jak z tego wybrnął. Przeciez nikt nie podpisze ze mna umowy o wynajem, jesli nie będę miała działalności. Nie moge założyc działalności zanim nie dostanę (daj Boże:):):) pieniądzy. Koło zamknięte.....
ps. Czy jeśli staram będę starała się o dofinansowanie z Pup, to czy jednocześnie mogę ubiegac się o srodki z UE???
Nie może dostać dotacji z UE i z PUPu na rozpoczęcie działalności. Jak chcą umowę najmu to podpisz umowę przedwstępną.
Witam serdecznie. Od roku czasu przebywam w Holandii, mieszkam pod samym Amsterdamem w mniejszym miasteczku. W okolicy sukcesywnie zaczynaja otwierac sie polskie sklepy z roznym asortymentem, poczawszy od polskiej prasy, poprzez polski alkohol, na polskim jedzeniu (w sloikach) konczac. Nie ma jednak nigdzie w okolicy zadnej polskiej restauracji. Niedawno otwarto jedna, probowano nazwac ja restauracja ale pomieszczenie bylo tak male i biednie urzadzone, a ceny piwa byly tak niskie...ze zamienila sie ona w mala meline, ktorej progu zaden obywatel Holandii nie przekroczy. Mam wielu znajomych w tym kraju i z doswiadczenia wiem za bardzo cenia sobie polska kuchnie. Bedac tutaj przez jakis czas uzbieralem nieco kapitalu, ktory chcialbym przeznaczyc na otwarcie polskiej restauracji "z prawedziwego zdarzenia", z duza kuchnia, wnetrzem urzadzonym po staropolsku i cena piwa nieco wyzsza...odstraszajaca sympatykow tego trunku:) Czy moglbym dostac dotacje z UE na otwarcie takiej restauracji? Jesli tak, to w jakiej wysokosci? Do kogo musze sie zwrocic zeby otrzymac ten kapital? Dziekuje
Witam wszystkich,
dzisiaj zapoczątkowałem swoje życie na Waszym (Naszym) forum. Opiszę krótko moją sytuację. Od ponad 7 lat pracuję w korporacjach - operatorzy telefonii komórkowych, w działach sprzedaży (klienci kluczowi, strategiczni, korporacyjni) Od pewnego czasu dojrzewam do zmiany pracy dla korporacji na pracę na własny rachunek. Zapewniam Was że taka zmiana przy tym samym zaangażowaniu w wykonywane obowiązki gwarantuje zdecydowanie wyższe zarobki. Mam zamiar wypowiedzieć umowę pracy i zapewne musze zarejestrować się w UP jako bezrobotny. Prosze o info, czy taka droga jest właściwa. Przjście w stan krótkotrwałego bezrobocia nastąpi świadomie. Będąc bezrobotnym mam zamiar ubiegać się o dotację do założenia własnej DG - Autoryzowanego Przedstwiciela Handlowego. Czy powyższy scenariusz ma rację bytu?
Witam!
Mieszkam w woj. opolskim i mam zamiar założyć własną firmę i chciałabym starać się o dotację ze środków unijnych, ale nie przez PUP. Bardzo proszę o informację, gdzie powinnam się zgłosić, aby uzyskać info. na ten temat. Z góry dziękuję
Tak.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Kto otrzymal dotacje? - strona 5": - Dotacje unijne a dotacje z Skarbu Państwa - można łączyc? - Wniosek o dotacje unijną - WYBRANY W KONKURSIE NA DOTACJE ! - Dotacje dla bezrobotnych i dotacje dla pracujących - Dotacje z PUP - Dotacje na pub??
|
|