|
kto wie gdzie to jest wszystko dobrze wytlumaczone?? |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
mam zamiar zalozyc cos malego, ale nie wiem czy mi sie oplaca, ile musze placic i czego za posiadanie firmy, zyski raczej nie powinny przekraczac 10tys. euro/rok czyli (jak to gdzies wyczytalam) nie powinnam placic vat-u, prawda to? co kazda mala, jednoosobowa firma musi placic, co do lokalu to o ile nie jest to wymagane tez nie biore, chodzi jedynie o sprzedaz przez internet, na mojej wlasnej stronie wszystkiego, w szczegolnosci sztuki zakupionej w polsce, nie chce tez miec problemow za handel bez papierkow tak ze prosze o porade starszych kolegow :) chodzi o sprzedaz we Francji ale jak co to wole zalozyc wszystko w Polsce ze wzgledu na trudnosci, tutaj z tego co wiem to wszystkie firmy przez 2lata nie placa podatkow, ajak jest w polsce, czytam duzo ale jakos nie dochodze do ladu, prosze o rade, dzieki wielkie z gory! pozdr.
Musisz placic ZUS. Jesli to twoja pierwsza dzialalnosc to zmiejszony.
Podatki placisz dopiero jesli osiagniesz jakis dochod (przychod minus koszty) pomijajac kwote wolna od podatku. Mozesz nie placic VAT`u (zwolniony z VAT) do kwoty 10 tys euro rocznie w stosunku do miesiecy (ich ilosci) do konca roku. Jesli masz zamiar sprzedawac za granice to bedac VAtowcem masz mozliwosc dostac zwrot VAT- jako ze jestes exporterem.
|
|