|
KTÓRY BANK WYBRAĆ? |
KTÓRY BANK WYBRAĆ?
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Jestem osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą. Planuję założyć konto w banku. Który mi polecacie? Czy jesteście zadowoleni ze swoich?
Internetowy mBank, stacjonarny ING, BPH
Na pewno nie PKO BP.
Myślę że powinieneś rozejrzeć się sam.Najlepiej sprawdź oferty w internecie. Każdy ma swoje upodobania oraz potrzeby. Nie jest tu na miejscu robić reklamę jakiemukolwiek banku. Spróbuj dopasować tą instytucję oraz twoje konto do swoich potrzeb.
Xfreebiz dlaczego nie PKO BP? Przecież jest to największy bank w Polsce, ponad połowa jego udziałów jest w Skarbie Państwa
Ja mam vwbank.
Konto prywatne - 0zł za prowadzenie, token, kartę. Obecnie promocja do lipca - 0zł za wypłaty w dowolnym bankomacie w kraju. Normalnie bez prowizji za wypłaty od 400zł wzwyż we wszystkich w kraju. Przelewy za free etc. Miła i szybka obsługa. Założyłem konto firmowe też u nich - token mam już jako prywatny więc odpadł koszt firmowego (36zł/rok). Karta - po co wydawać 50zł? Przelew za darmo w sekundę na konto prywatne i wybieram ;) Inaczej mówiąc - konto firmowe "darmowe". Oczywiście przelewy wszystkie (do ZUS i US też) za darmo z firmowego są i jest ono oprocentowane od 2,8% wzwyż do 3,1% w zależności od środków zgromadzonych tam. Dlaczego ja nie wybrałem PKO na przykład? Ano największy to może i jest... Chińczycy też produkują najwięcej aut (podróbek), ale ich nie wybieram jakoś. Wielkość != Jakość
Co prawda autorki post jest dość stary, i autor tego postu pewnie konto już ma, ale codziennie przed takim dylematem stają kolejni Polacy.
Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, i PKO też komuś się opłaca, to zależy od profilu. Nie chce mieć 10 kont więc wybrałem jedno, które mi odpowiadało najbardziej. Nordea, to bank gdzie mam konto. Największym plusem są dla mnie wpłatomaty, wraz z bankomatem, takowy mam w pobliżu swojego miejsca zamieszkania. Wpłatomat Nordei jest cudowny, nigdy nie zepsuty, a pieniądze są zaksięgowane po jednej sekundzie od wpłaty. Kilka lat temu miałem w citibanku, to trzeba było wpłacić, włożyć do karty, a pieniądze były księgowane następnego dnia, bądź w najbliższy dzień otwarcia placówki ( w przypadku weekendu, świąt) Wybrałbym mbank, ale niestety one ciągle nie działają. Póki co konto mam bez opłat jeszcze rok. Za kartę po dwóch latach trzeba zapłacić 10 zł. Przelewy z ekonta, 40 groszy poza bank, 0 zł do własnego banku. Darmowa wypłata z własnych bankomatów, oraz z BZWbk, i dwie pierwsze w miesiącu z euronetu Podobno polbank jest dobry, 0 zł za konto, przelewy itd, ale szczegółów nie znam.
Problem z polbankiem, że zdolność kredytową oceniają na podstawie obrotów. Jeżeli masz firmę usługową lub konsultingową, to z kredytem są problemy i to niezależnie od tego, czy kryzys jest, czy go nie ma! Znajomy ma usługi, koszty to tylko w zasadzie pracownicy i opłaty leasingowe, tak więc wygrałem Jaśka w zakładzie, czy więcej dostanie w Polbank, czy w BGŻ. Domyślasz się już na którego konia postawiłem?
akurat to konto jest po prostu na mnie nie na firmę, a kredytu nie przewiduję.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|