Witam.
Jak myślicie ? Czy kupowanie domów/mieszkań, remontowanie ich i sprzedanie z zyskiem jest możliwe w Polsce ?
Proszę o rady kogoś kto zajmował się już czymś takim albo kogoś kto siedzi w nieruchomościach.
|
Kupić, wyremontować, sprzedać z zyskiem. |
Kupić, wyremontować, sprzedać z zyskiem.
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam.
Jak myślicie ? Czy kupowanie domów/mieszkań, remontowanie ich i sprzedanie z zyskiem jest możliwe w Polsce ? Proszę o rady kogoś kto zajmował się już czymś takim albo kogoś kto siedzi w nieruchomościach.
Można, ale jeszcze lepiej znaleźć dogadać się z właścicielem, wyremontować i dopiero sprzedać:D
W innym wypadku 2 razy płacisz podatki. Wiekszośc zysku zabiera Ci państwo i notariusz.
I już pierwsza rada. Dzięki , czekam na więcej :)
Jak masz z pół miliona to możesz zacząć. Średnia cena domu w większej miejscowości to ok 400tyś zł.(zakładając że masz troche rozumu i nie myślisz tego robić tam gdzie domy kosztują 100tyś zł i nikt się nimi nie interesuje). To samo z mieszkaniami! Myśle że na początek mógłbyś zacząć od jednej jednostki ale osobiście polecałbym conajmniej ze 4 (większe prawdopodobieństwo obrotu gotówką). Oczywiście dolicz sobie koszty remontu i na zapłatę pracownikom. Na jedną jednostkę (tj. dom lub mieszkanie) z 40 do nawet 100tyś zł na remont i pracowników.
Teraz pytanie czy stać Cię chociaż na jeden? Jeśli tak to drugie pytanie Czy jesteś pewny że nie będziesz miał problemów ze sprzedażą zaraz po remoncie? Widzisz, zamrozić pieniądze jest bardzo łatwo, a szczególnie teraz jak panuje kryzys... I najważniejsze, zapewne musiałbyś długo szukać zeby kupić coś tanio wyremontować i jeszcze zarobić coś na tym (nawet gdybyś to robił jak ktoś wyżej napisał, żeby się dogadać i nie płacić podatków i notariusza). Ale zarobek ok 20 tyś na domu nie jest w stanie utrzymać Ciebie i ekipy remontowej. Więc musiałbyś zacząć od kilku, a tu koszty szybko rosną... Podsumowując, (zakładam że się na tym nie znasz jeśli tu się o to zapytałeś) Nie masz szans na przetrwanie z jednym bydynkiem. A zapewne na więcej budżet Ci nie pozwoli. Więc niema co zaczynać. Lepiej otworzyć firmę budowlaną(jeśli się znasz na tym):)
Dzięki Boncek, dałeś mi do zrozumienia. Temat do zamknięcia.
Boncek Ty amatorze;)
Pozdrawiam ;)
no ja może coś jeszcze powiem co słyszałem na ten temat, otóż znam gościa który bierze kredyty i kupuje mieszkania w większych miastach przy uczelniach, i wynajmuje je studentom i za te pieniądze spłaca kredyt, a po paru latach mieszkanie zostaje i albo je sprzedaje albo dalej wynajmuje i ma czysty zysk...
temat juz stary ale skoro ktos go odgrzebal to i ja sie cos zapytam.
Jak uwazacie jak powinien wygladac remont?? tzn jak bardzo zawansowany, czy wyposazenie ieszkania tez kupic??
bullet
Jeśli chodzi o remont to pamiętaj że są gusta i guściki, nie koniecznie wygląd mieszkania taki jaki ty narzucisz będzie się każdemu podobał. Nie proponował bym remontu z wszelkiego rodzaju bajerami typu ekstrawaganckie podwieszane sufity, podłogi z egzotycznego drzewa. To mogą być niepotrzebnie utopione pieniądze, i przede wszystkim czas.W remoncie najważniejsza jest kuchnia i łazienka:) Ja zastanawiałem się kiedyś nad kupnem mieszkania w kamienicy, mieszkanie to było naprawdę w bardzo korzystnej cenie ale w stanie opłakanym, to bardzo rzutowało na cenie. Niestety za późno się zdecydowałem:( Ale proponował bym właśnie szukać czegoś takiego w starej kamienicy(tańsze koszty utrzymania niż w bloku), przecież żyjemy w kryzysie. Jeśli miałbym teraz sprzedawać wykończone mieszkanie za 300tyś(na obracanie czymś takim mnie nie stać) to dość długo bym się z nim bujał na rynku. mebli bym nie proponował, każda gospodyni, młode małżeństwo lubi po swojemu umeblować mieszkanie.
ja mam swoje mieszkanie ktore wymaga totalnego remontu. Poki co na tym chcialbym sie nauczyc czy pchac sie w kupno remont i sprzedaz. w moim mieszkaniu nowe jest: ogrzewanie (piec rury i grzejniki.- okna plastik, inst el.
ale mieszkanie jest ( bądzmy szczerzy) bardzo brzydkie, pod nim mam piwnice poglebioną i wytynkowaną. zastanawim sie czy zrobic przejscie na dół z jednego z pokoi. CO o tym sądzicie?? Mieszkanie jest we wroclawiu, bardzo ladna i droga dzielnica. 5 mieszkanców w jednej klatce, ktora zostala wyremontowana pol roku temu. Zastanawiam sie albo sprzedac to tak jak jest tylko ze wtedy nikt nie zaplaci za to duzo bo ono odstrasza. moge wszystko wywalic i zrobic stan deweloperski czyli gole sciany i wylewki na podlogach. lub wyremonotwac kuchnie i lazienke i wyrównac sciany w pokojach i polozyc ladne panele - mocno imitujace drewno (sam takie mam i kazdy kto przychodzi mowi ze piekne drewno) jakie macie propozycje??
hehe:) trochę schodzimy z tematu koledze.
bullett masz rację stan deweloperski będzie bardzo odpowiedni do sprzedania i nie wciągnie cie w tak duże koszty.Dużo ludzi szuka mieszkań w takim stanie, po prostu niektórzy wykańczają według własnego uznania. Co do piwnicy...no to już jest temat "woda" (wilgoć,grzyb,przemarzanie jeśli tego nie ma to oki) czy ty mówisz o piwnicy czy suterynach? Pamiętaj, Polska norma to bodajże 2,50wys dla mieszkań.
eee tam schodzimy z tematu:) on sam juz zszedl 2 lata temu :)
z tą piwnica nie upieram sie, ona jest ogrzewana. oczywiscie 2,50 tam nie ma, ale w sumie to moge wyremontowac piwniczke- odmalowac i bedzie dodatkowym atutaem- jak ktos bedzie chcial to sobie zrobi w niej pokoj.
Ach...fakt, nie spojrzałem na datę:)
Pamiętaj że wszelkie przebudowy w mieszkaniach gdzie jest ingerencja w konstrukcje nośne niesie za sobą wiele problemów. Jeśli mieszkasz w kamienicy 100letniej lub nawet nie to może być objęta ochroną konserwatorską, być wpisana do rejestr a wtedy musisz mieć zgodę konserwatora na te roboty.Moim skromnym zdaniem będziesz potrzebował ekspertyzy technicznej oraz projektu konstrukcyjnego przebić - to robi konstruktor w ramach projektu budowlanego. Takie pozwolenia niestety są niezbędne, tu chodzi o bezpieczeństwo i nie zapominaj o życzliwych sąsiadach:) Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Witaj tez tak działam i nie narzekam .Sprzedac ciezko wiec wynajmuj. Pozdrawiam
Witam
Sorry za odkop , ale nie ma sensu zakładać nowego tematu. Do rzeczy , opłaca się pakować w kupno , mały remont i sprzedaż kawalerek mając ok 100k ? Miasto ponad 100 000 mieszkańców. Remont robiłbym sam z kumplem , ewentualnie gdybyśmy nie wyrabiali to znajomy ma firmę remontową. Z góry dzięki za odpowiedzi , pozdrawiam.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Kupić, wyremontować, sprzedać z zyskiem.": - Kupić -> wyremontować -> sprzedać - Co zakupić w Portugalii i sprzedać w kraju z zyskiem... - Kupic,zrobic,sprzedac - kupic...sprzedac...zahandlowac... - Kupić - Sprzedać, nieruchomości
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|