|
Kupno Autokaru |
Kupno Autokaru
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich jestem nowy i mam pomysl na bizens z racji ze dzialam w smaorzadzie studnecki organizuje wyjazdy studneckie jednodniowe kilku dniowe , widze jakie piniadze ktoś na tym zarabia . Moj pomysł to kupno autokaru oklo 200 - 250 tys , chcialem się dowiedzieć jakie ksozty pośrednie są zwiazane z prowadzeniem tej jednostki. I czekam na wasze uwagi propozycje
Przeglądy, paliwo, wymiana opon , Studenci to autobus niekiedy trochę zdewastowany, opłata kierowcy, założenie firmy , księgowość , ubezpieczenie od wszystkiego. Chyba tyle, no bo nocleg wyżywienie kierowcy to zazwyczaj pokrywają wynajmujący.
Z racji tego iż kierowców z kat D już praktycznie nie ma a jak już są to 3-5 tyś szykuj na wypłaty
Jemu chyba chodziło o koszty związane z wyrobieniem prawa jazdy kat D oraz do tego jeszcze jest, jak się nie mylę, potrzebny kurs na zarobkowy przewóz osób aby autobusem wozić kogoś poza swoją rodziną.
Teraz musisz zdecydowac jak to chcesz zrobić:
1. Kupić autokar do celów prywatnych - dla siebie i wozić rodzinę i znajomych, nie pobierając opłat. 2. Kupić autokar i prowadzić firmę. Ad.1 Autokar - 200-250tys. zł Prawko - 4000zł Nie musisz tu mieć kursu dokształcającego dla kierowców, ani licencji, ani tachografu. Musisz za to wykupować winietę na jazdę po Polsce. Problem będziesz mial przy kontroli, bo będziesz TY musiał udowodnić, że nie prowadzisz działalności gospodarczej, że nie pobierasz opłat za przewóz itd. Dobrze jest się postarać o takie papiery i wozić je przy sobie, bo ITD najpierw wystawia mandat, później musisz za niego zapłacić i dopiero masz możliwość odwołania. To nie jest tak jak z mandatami od policji, czy tych hien ze straży miejskiej. Przerabiałem to w praktyce, więc wiem o czym mówię. Ad. 2 Autokar - 200-250tys. zł Prawko - 4000zł Kurs dokształcający dla kierowców 800zł (od września 2009 - 8000zł!!!) Certyfikat Kompetencji Zawodowych z zakresu krajowego drogowego transportu osób - ok.600-800zł Założenie działalności - ok. 200-300zł Licencja krajowa z wypisem - ok. 1000zł Tutaj już musisz mieć tacho i też wykupujesz winietę na kraj. To tak w małym skrócie. :)
Kolega Roach bardzo ładnie to przedstawił ja jeszcze dodam od siebie iż jeżeli sam sobie chcesz jeździc tym autokarem i jak już będziesz miał te papierki za które zabulisz i to ostro nie zapomnij o zdrowym rozsądku i nie zapomnij również dolac oleju do mózgu. BO jeżdząc np. Tirem zabijesz siebie i w najgorszym wypadku kogoś jeszcze a tutaj odpowiadasz w zależności ale na pewno za 20-48 istnień ludzkich więc jest to ogromna odpowiedzialnośc a taki autokar wbrew pozorom idzie łatwo wywalic na bok.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Kupno Autokaru": - biuro turystyczne a kupno autokaru - Kupno z UK - Kupno pola - Kupno akcji - Kupno Firmy !!
• Strona 1 z 1
|
|