Witam
Czy jak kupie coś na allegro od osoby fizycznej i chcę to sprzedać gdzieś to jak to mam zapisać w księdze jako dokument zakupu ?
|
Kupno na allegro gdy jestem na VAT |
Kupno na allegro gdy jestem na VAT
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam
Czy jak kupie coś na allegro od osoby fizycznej i chcę to sprzedać gdzieś to jak to mam zapisać w księdze jako dokument zakupu ?
Nikt nie wie?
Dowodem zakupu w takim przypadku moze byc wydruk z aukcji i potwierdzenie przelewu. Kupujac na aukcji zawierasz normalna umowe k/s. Pamiętaj, że jeśli wartość rzeczy kupionych od jednej osoby przekroczy 1000 zł to będziesz musiał zapłacić 2% podatku PCC.
Wydruk z aukcji nie może być dowodem księgowym, który uprawnia do zaliczenia w koszty.
Brak w nim danych sprzedawcy (imie nazwisko, adres), oraz brak podpisów stron.
Oczywiście, że są w nim dane sprzedawcy. Mowa przecież o wygranej aukcji. Co do podpisów - potrafisz wskazać jakikolwiek przepis, który wskazuje na taki wymóg?
Z elementarza Księgi Podatkowej Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 26.08.2003 r. w sprawie prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów § 12. 1. Zapisy w księdze dokonywane są w języku polskim i w walucie polskiej w sposób staranny, czytelny i trwały, na podstawie prawidłowych i rzetelnych dowodów. ................................. 3. Podstawą zapisów w księdze są dowody księgowe, którymi są: 1) faktury VAT, w szczególności faktury VAT marża, faktury VAT RR, faktury VAT MP, dokumenty celne, rachunki oraz faktury korygujące i noty korygujące, zwane dalej "fakturami", odpowiadające warunkom określonym w odrębnych przepisach, lub 2) inne dowody, wymienione w § 13 i 14, stwierdzające fakt dokonania operacji gospodarczej zgodnie z jej rzeczywistym przebiegiem i zawierające co najmniej: a) wiarygodne określenie wystawcy lub wskazanie stron (nazwę i adresy) uczestniczących w operacji gospodarczej, której dowód dotyczy, b) datę wystawienia dowodu oraz datę lub okres dokonania operacji gospodarczej, której dowód dotyczy, z tym że jeżeli data dokonania operacji gospodarczej odpowiada dacie wystawienia dowodu, wystarcza podanie jednej daty, c) przedmiot operacji gospodarczej i jego wartość oraz ilościowe określenie, jeżeli przedmiot operacji jest wymierny w jednostkach naturalnych, d) podpisy osób uprawnionych do prawidłowego udokumentowania operacji gospodarczych - oznaczone numerem lub w inny sposób umożliwiający powiązanie dowodu z zapisami księgowymi dokonanymi na jego podstawie.
W paragrafie 13 w/w rozporządzenia czytamy, że
§ 13. Za dowody księgowe uważa się również: (...) 4) dowody opłat pocztowych i bankowych; Czyli potwierdzenie przelewu jest jak najbardziej dowodem księgowym, do tego masz też umowe k/s (strona z wygraną aukcją), a dalej odnosząc się do twojego cytatu: a) jest - na wydrukach z aukcji masz dane sprzedajacego i dane kupującego b) jest c) jest d) jest - ty jako właściciel firmy jesteś osobą uprawnioną; nigdzie nie jest napisane, że musi być podpis sprzedającego - bo sprzedający w żadnym wypadku nie ma uprawnień do dokumentowania operacji gospodarczych w twojej firmie.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Kupno na allegro gdy jestem na VAT": - Sprzedaje na allegro i jestem vatowcem. Czy to sie opłaca. - Kupno na Ebay USA, sprzedaż na Allegro. - DG na allegro. Kupno-naprawa-sprzedaż - Kupno-sprzedaz produktow z USA w Polsce na Allegro, Ebay itp - Kupno gier z cyfrowej dystrybucji i sprzedaż na Allegro
• Strona 1 z 1
|
|