|
Kupno samochodu do drzewa |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Myślałem, by kupić ciągnik siodłowy za ok 50-60tys zł i do tego naczepę jakąś najtańszą za 10 tys zł i przerobić ją na wożenie drewna a dokładnie metrów i do tego kupić hades do ładowania i rozładowywania drewna koszt jakiś 20-25tys zł. Co o tym myślicie. Mam znajomego co ma tartak, więc mógłbym mu wozić.
Pomysł może i dobry. Jednak drzewo to coś co rośnie, a drewno to już coś co nie rośnie...
no chodziło mi o drewno
no i co o tym jeszcze myślicie?
Jeśli masz dla kogo robić(ten kolega ma tartak i nie ma transportu swojego?czym dzrewo przywoził do tej pory?) i ugadasz sie na odpowiednią cene ze bedziesz mógł z tego żyć i zwrócą Ci sie koszta zakupu sprzętu to czemu nie. Zależy też jak duży to tartak bo ja mały to co ci da że przywieziesz troche raz na miesiąć? Oczywiście masz już Prawo jazdy C+E i odpowiedie szkolenia?
prawo jazdy C+E; kurs skończyłem, tylko egzamin. Do tej pory przywozili mu różni ludzie, raz ten raz inny. A jakie szkolenia trzeba mieć?
Do ,,przewozu rzeczy" jeśli dobrze pamiętam. Bez tego nie możesz przewozić innym tylko sobie. Dodatkowo musisz być kierowcą zawodowym czyli mieć ukończone 21lat i chyba jest coś takiego że musisz mieć 3lata prawko zebyś mógł jeździć zestawami powyżej 24t...i tu chyba chodzi niestety o DMC czyli ładowność poniżej 15ton zazwyczej.
no i ubezpieczenie..jak by Ci to drzewo sie wysypało z przerobionej naczepy..To też wielkie koszta.Ogólnie samochód musi pracować cały czas zeby sie zwrócił.No i tak mi teraz przyszło do głowy ze jak do drzewa to bedziesz jeździł po lesie czyli terenowe opony. i mocny silnik.380koni to chyba takie minimum najlepiej 3 osiowe auto + naczepa(lub przyczepa). jazda w terenie z takim obciążeniem to nie to samo co normalna droga.I najważniejsze ile byś za to dostawał?czy to twój jedyny klijent bedzie czy możesz nawiązać współprace z innymi?Bo jeśli on nie ma własnego transportu to przepuszczam ze to mały zakłąd który kokosów nie zarabia, dużo ci też nie da za taką usługę i jego zamówienia bedą nie zbyt często.Wiec chyba bedzie cieżko bedzie zarobić na same opłaty jeśli nie bedzie wiekszego zapotrzebowania.Może lepiej popróbować sił w normalnym transporcie drogowym rzeczy??
ja bym ci proponowal zakup zwyklej ciezarowki z napedem 6x6 i do tego przyczep. takim samochodem lepiej jest sie poruszac po lesie niz cagnikiem z naczepa.a jak usadziesz na mostach to takiego chyba lepiej wyciagnac
Mam 21 lat, mam prawo jazdy kat B juz 3 lata. A w normalnym trasnporcie drogowym nie wiem, nie mam żadnej zaczepki, nie mam dla kogo jeździć. A tu miałbym od razu jednego klienta, a później może by się udało kogoś więcej znaleść.
Nie nie..Prawo jazdy kat. C+E musisz mieć 3 lata aby Jeździć powyżej 24T. No a ile razy byś miał w miesiącu robić dla niego kursów?Ile teraz do niego jeździ aut miesięcznie?tygodniowo?
to co to jest za sens, że aż po 3 latach mając prawo jazdy można jeździć tirem? To jeśli zrobiłem prawo jazdy to mam czekać 3 lata i dopiero mogę zacząć jeździć?
Kat. C pojazd samochodowy o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 tony, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym
Kat. C+E zespół pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej co najmniej 18 t. i długości co najmniej 12 m. złożony z samochodu ciężarowego określonego w poz.6 i przyczepy lub ciągnika siodłowego i naczepy Czyli C to same auto (np.sam ciągnik siodłowy ale bez naczepy lub cieżarówka ale bez przyczepy). A C+E to np.(ciągnik siodłowy + naczepa lub ciężarówka + przyczepa) Aby można jeździć gigantem ponad 24t trzeba mieć prawko C lub C+E przez 3 lata..Takie są przepisy. Z prawkiem C+e możesz jeździć tirem ale nie cięższym niż 24 tony. Trzeba zdobyc licencie jest krajowa i międzynarodowa jeżeli bedziesz kierowca to kurs na przewóz osób lub rzeczy licencia na kraj cos chyba kolo 2100 zl a miedzynarodówka chyba 4400 zl +zabezpieczenie na auto 9000 euro
|
|