Co myślicie o prowadzeniu kursów komputerowych dla seniorów ? Wczoraj wpadłem na taki pomysł i trochę nad nim myślałem. Taki biznes nie potrzebował by dużego wkładu na sam początek, najważniejsze były by tylko jakieś książki. Kurs prowadzony byłby w szkole (mój sąsiad jest dyrektorem jednej z nich) w klasach, które są wyposażone w projektor, komputery z oryginalnym windowsem i officem. Największe koszty pochłonęłaby reklama (ulotki, wizytówki), stronę internetową stworzył bym sam. Gdyby był duży popyt na takie usługi tworzyłbym grupę do 12 osób, cena 100-150 zł od osoby = 1200zł przy najniższej cenie , czas trwania kursu około 20 godzin + ewentualne darmowe godziny dla chętnych. Możliwość także indywidualnej nauki ceny do ustalenia godziny również. Lekcje przeprowadzane byłby w bezstresowej i miłej atmosferze.
Niestety mieszkam w nie dużej miejscowości (30tys mieszkańców) ale swoją ofertę w przyszłości próbowałbym poszerzyć o inne miasta. Również myślałem aby skierowac ofertę dla osób młodszych na kursy takie jak obsługa ms offica, ale to w przyszłości.
Pytanie! Czy do prowadzenia takich kursów muszę zakładać działalność gospodarczą, jakie opłaty mogą na mnie czekac, chodzi o zusy itp.
Czekam na wasze opinie, myślałem także nad zrobieniem ankiety na mieście dzięki, której mógłbym dowiedziec się czy byłby popyt na tę usługę.