|
Kwota dotacji z UP...czy to kwota netto ? |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Dziś bylem sie dowiedzieć i pobrać wniosek, pani w UP powiedziala, ze ta 5 krotnosc sred.krajowej wychodzi jakoś 14 tys.i, ze jest to kwota netto. Rozumiem ze skoro o taka kwotę się ubiegam to na przyszłej fakturze VAT ma byc w sumie 14 tys. netto + Vat ?
Pani nie do końca wie co mówi :-)
Czyli jednak brutto jak myslalem....mnozylem kwote sredniej krajowej ktora odnosci sie do kwoty brutto i by sie zgadzalo...wiec dlaczego powiedziano netto...dziwne.
Trochę niżej jest wątek o rozliczaniu dotacji z PUPu - przeczytaj go sobie.
Pani od razu założyła, że będziesz VATowcem, zakupów dokonasz po zarejestrowaniu działalności i rozliczysz się w taki a nie inny sposób :-) Nie przejmuj się tym.
Ja mam pytanie z tego co wyczytałem wynika ze po otrzymaniu dotacji i zakupie komputera powiedzmy za 3000 zł można sobie odzyskać VAT (660 złotych) od tej sumy? Nikt sie nie doczepi do tego ze od dotacji odpisuje sobie VAT?
Nikt nie odpowie na moje pytanie wyżej?? Bardzo mi na tym zależy a nie chce zakładać nowego wątku...
Poszukaj sobie informacji o rozliczaniu dotacji.
No dobra jeśli chodzi o to to już to czytałem ale nie wiele mi to mówi... Bo ja jestem na ryczałcie i nic nie muszę wpisywać tylko ewidencje sprzedaży... To mogę sobie tak normalnie ten VAT odpisać od wszystkich sprzętów kupionych na firmę? Czy też Urząd Skarbowy sie doczepi? A i drugie pytanie jeśli kupuje towar to co... też nie mogę sobie VATu odliczyć a po sprzedaniu muszę zapłacić VAT? Bardzo proszę o wyjaśnienie mi tego nie chce popełnić GAFY... Z góry dziękuje... Pozdrawiam Bartek
Dla zainteresowanych, znalazłem coś takiego:
Odliczenie VAT od wydatków sfinansowanych dotacją z urzędu pracy - 2007.09.05 Pierwszy Urząd Skarbowy Łódź-Bałuty, I USB III/436/23/2007/kk Prawo do odliczenia podatku VAT przysługuje także w zakresie wydatków, które zostały sfinansowane z dotacji Wojewódzkiego Urzędu Pracy. Dodatkowo: http://www.rp.pl/artykul/73835.html http://www.vat.pl/koszty_pokryte_dotacj ... i_1062.php
Pisałem o tym wcześniej - nie wiem jakie będą interpretacje US. Tutaj akurat korzystna. Ale czy tak będzie wszędzie?
Wszystkie źródła Twierdzą ze można odliczyć...
Czy przysługuje odliczenie VAT od nabycia środka trwałego sfinansowanego z dotacji UE Ostatnia aktualizacja: 2007-07-17 Autor: Mariusz Darecki Źródło: Monitor Księgowego Nr 010/2007 z dnia 2007-05-20 Rolnik ryczałtowy od 1 kwietnia br. chce zrezygnować ze zwolnienia z VAT i zarejestrować się jako czynny podatnik VAT (spełnia warunki przewidziane w ustawie). W połowie kwietnia planuje nabycie kombajnu, który to zakup zostanie sfinansowany w kwocie netto z dotacji UE. VAT zostanie sfinansowany z kredytu obrotowego przyznanego przez bank temu rolnikowi. Cena maszyny to ok. 200 000 zł netto + 44 000 zł VAT. Rolnik sprzedaje produkty opodatkowane stawką 3%. Zakupy to towary częściowo opodatkowane 3%, częściowo 22%. Będzie prowadził ewidencje zakupu i sprzedaży VAT. Czy należy ustalić proporcję odliczenia VAT związaną z otrzymaniem dotacji? Czy dotacje wpływają na prawo do odliczenia VAT naliczonego? rada Rolnik ryczałtowy po rezygnacji ze zwolnienia z VAT rozlicza VAT na takich samych zasadach jak inni podatnicy VAT czynni. Sam fakt sfinansowania środka trwałego z otrzymanej dotacji nie powoduje obowiązku ustalania proporcji odliczenia VAT. Otrzymanie dotacji nie wpływa na prawo do odliczenia VAT naliczonego. Rolnik posiadający status czynnego podatnika VAT ma prawo do odliczenia VAT naliczonego od tego zakupu na zasadach ogólnych. Odliczenie podatku będzie możliwe w całości, pod warunkiem że zakupiony kombajn będzie wykorzystywany w prowadzonej działalności podlegającej opodatkowaniu VAT. uzasadnienie Podatnikowi VAT przysługuje prawo do odliczenia VAT naliczonego w zakresie, w jakim nabyte towary i usługi są wykorzystywane do wykonywania czynności podlegających opodatkowaniu VAT. Jest to podstawowa zasada odliczenia VAT od ponoszonych wydatków w prowadzonej działalności gospodarczej. O prawie do odliczenia VAT decydują zatem dwa podstawowe elementy: l podatnik dokonujący odliczenia musi być zarejestrowany jako podatnik VAT czynny, l musi istnieć związek dokonanego zakupu z czynnościami podlegającymi opodatkowaniu VAT. W przedstawionej sytuacji oba z wymienionych warunków zostaną spełnione. Po pierwsze, rolnik ryczałtowy będzie posiadał status czynnego podatnika VAT, co oznacza, że odlicza VAT na zasadach ogólnych (rolnik nie musi posiadać statusu czynnego podatnika VAT w chwili zakupu, ale w celu realizacji prawa do odliczenia VAT musi mieć status takiego podatnika - por. Interpretacje urzędowe z Mk nr 4/2007). Po drugie, dokonując wyłącznie sprzedaży opodatkowanej stawką 3%, uprawniony jest do odliczenia podatku od nabycia kombajnu w całości. Nie ma w tym przypadku konieczności stosowania wskaźnika struktury sprzedaży na podstawie przepisu art. 90 i 91 ustawy o VAT. Sam fakt sfinansowania zakupu z dotacji nie powoduje obowiązku stosowania wskaźnika struktury sprzedaży przy odliczeniu VAT.
Czy odliczyć VAT od rzeczy sfinansowanej dotacją
Czy przysługuje odliczenie VAT od środka trwałego zakupionego w części z otrzymanych dotacji? Jacek Tarwid doradca podatkowy, Tarwid, Liwanowska, Mazur i Partnerzy Tak Podatnik, który nabył środek trwały sfinansowany dotacją, uprawniony jest do odliczenia podatku naliczonego na zasadach ogólnych. Po wejściu Polski do struktur Wspólnoty Europejskiej polscy przedsiębiorcy coraz częściej mają możliwość korzystania z różnego typu dofinansowania prowadzonej przez siebie działalności. Często dofinansowanie to polega na udzieleniu dotacji na zakup środka trwałego lub też na otrzymaniu zwrotu całości lub części wydatków poniesionych przez przedsiębiorcę na zakup środka trwałego. Wskazać należy, że sfinansowanie w całości lub w części zakupu środka trwałego dotacją lub też otrzymanie zwrotu całości lub części wydatków poniesionych na zakup środka trwałego nie wpływa na prawo odliczenia VAT zawartego w cenie nabycia środka trwałego. Uzależnienie możliwości odliczenia VAT od zaliczenia wydatków do kosztów uzyskania przychodów, o którym mowa w art. 88 ust. 1 pkt 2 ustawy o VAT, nie dotyczy, zgodnie z art. 88 ust. 3 pkt 1 ustawy o VAT, środków trwałych. W związku z powyższym, podatnik, który nabył środek trwały sfinansowany dotacją, ma prawo do odliczenia podatku naliczonego na zasadach ogólnych właściwych dla odliczenia VAT od zakupu wszystkich środków trwałych, z uwzględnieniem ograniczeń wynikających z jego charakteru (np. samochody osobowe) oraz związku zakupionego środka trwałego z rodzajem prowadzonej działalności - dającej lub nie dającej prawa do odliczenia VAT. W przypadku gdy środek trwały, którego zakup został sfinansowany dotacją, służy jednocześnie działalności dającej i niedającej prawa do odliczenia, odliczenie VAT odbywa się przy zastosowaniu tzw. proporcji. Należy pamiętać, że w stosunku do towarów i usług, które są wykorzystywane przez podatnika do wykonywania czynności, w związku z którymi przysługuje prawo do obniżenia kwoty podatku należnego, jak i czynności, w związku z którymi takie prawo nie przysługuje, podatnik jest obowiązany do odrębnego określenia kwot podatku naliczonego związanych z czynnościami, w stosunku do których podatnikowi przysługuje prawo do obniżenia kwoty podatku należnego. Jeżeli nie jest możliwe wyodrębnienie całości lub części kwot, podatnik może pomniejszyć kwotę podatku należnego o taką część kwoty podatku naliczonego, którą można proporcjonalnie przypisać czynnościom, w stosunku do których podatnikowi przysługuje prawo do obniżenia kwoty podatku należnego. Odliczony strukturą VAT od zakupionego środka trwałego podlega okresowym korektom, na takich samych zasadach i w takim samym okresie, jaki obowiązuje dla środków trwałych, których zakup podatnik sfinansował ze środków własnych. (SVB) PODSTAWA PRAWNA ■ Art. 86 ust. 1, art. 88 ust. 1 pkt 1 i ust. 3 pkt 1 ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. nr 54, poz. 535 z późn. zm.).
Mylisz dotacje. Przy dotacjach z UE VAT możesz odliczać spokojnie ponieważ dla VATowców nie jest on kosztem kwalifikowanym. Przy dotacji z PUPu jest.
Zgadza się. W przypadku natomiast dotacji z UP nie ma żadnego przepisu prawnego [zabraniającego[/b] odliczenie VAT-u od zakupów, jak również zabraniającego wliczenie zakupów uzyskanych z kwoty dotacji do kosztów uzyskania przychodu. Takiego zakazu nie ma zarówno w ustawie o podatku dochodowym od osób fiz, jak również w ustawie o VAT. Jest normą, że każda decyzja podważająca fakt uznania czegoś za koszt uzyskania przychodu musi mieć podstawę prawną i o ile tylko dany wydatek jest bezpośrednio związany z uzyskiwanym przychodem, a nie ma żadnego przepisu zabraniającego uznawania takich wydatków jako koszty nie można nie uznać tego jako koszt W ustawie o pdof, istnieje szereg zapisów, precyzujących co nie może być kosztem uzyskania przychodów, między innym istnieje zapis o takiej treści: Art. 23. 1. Nie uważa się za koszty uzyskania przychodów: ................... 56) wydatków i kosztów bezpośrednio sfinansowanych z dochodów (przychodów), o których mowa w art. 21 ust. 1 pkt 46, 47a, 47c, 47d, 116, 122 i 129, W tym przepisie wymienione są pewne źródła przychodów, z których to wydatków nie możemy uznać jako koszt uzyskania. Nie figuruje w tym wykazie nasza dotacja dla bezrobotnych, figurują natomiast inne źródła przychodów z których wydatków nie możemy zaliczyć do kosztów uzyskania, m.in: - 116) dopłaty bezpośrednie stosowane w ramach Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej, otrzymane na podstawie odrębnych przepisów, - 47a) dotacje z budżetu państwa otrzymane na dofinansowanie przedsięwzięć realizowanych w ramach Specjalnego Przedakcesyjnego Programu na Rzecz Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich (SAPARD), Ustawa wymienia nasze dotacje jako zwolnione od podatku dochodowego w punkcie 121 ww. Artykułu. Art. 21. 1. Wolne od podatku dochodowego są: 121) jednorazowe środki przyznane bezrobotnemu na podjęcie działalności, o których mowa w art. 46 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. Nr 99, poz. 1001, z późn. zm.), I skoro w cytowanym Art.23 ust.1 pkt.56) są wymienione źródła przychodów z których to nie można sfinansować wydatków zaliczonych w koszty nie ma naszej dotacji, to znaczy, że w rozumieniu tej ustawy nie ma przeszkód aby taki wydatek w koszty ZALICZYĆ Gdyby w ww. artykule ustawy figurował jeszcze pkt 121 (oprócz 46, 47acd, 116 i 122) jako takie źródło z którego kosztów odliczać nie wolno, to byłoby nie wolno... a tak wolno i byłbym w stanie wybronić każdego podatnika, któremu by nie uznano takich wydatków jako koszt (poza sytuacją, kiedy to takie wydatki nie są związane z osiąganym przychodem oczywiście) Podobnie sprawa ma się z VAT-em. Dopóki nie ma przepisu zabraniającego. VAT odliczać można na normalnych zasadach.
Bardzo bym chciał aby tak do tego podchodzono :-)
|
|