nice123 napisał(a):3 015,49 - chodzi o miesieczny ZYSK ?
oczywiście-to jest zysk,który US wypłaca co miesiąc podatnikowi,jeśli się tylko zarejestruje
|
Kwota wolna od podatku |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatki
Autor
Wiadomość
oczywiście-to jest zysk,który US wypłaca co miesiąc podatnikowi,jeśli się tylko zarejestruje
Witam.
Czy w przypadku dochodow od inwestycji kapitalowych isnieje cos takiego jak kwota wolna od podatku? Uzyskalem dochod tylko z tego tytulu i kwota podatku do zaplacenia jest mniejsza niz podana tutaj kwota "wolna od podatku"
Nie ma kwoty wolnej od tego typu dochodów.Rozliczenie składasz na PIT 38
Dziś oglądałem program w TV i w skali roku 3 015,49. Tak to zrozumiałem. Jeśli jestem w błędzie proszę poprawić
W 2008 ta kwota jest wyższa, wynosi 3091 z tego co podają w pit.pl :-)
Tylko coś mi nie pasuje, bo 19% z tej kwoty wychodzi im mniej,586,85zł (a powinno być 587,29)
Bo i taka jest... czyli 3091. A skąd róznica? Ano stąd, że resort finansów uwzględnił w swoich wyliczeniach zasady zaokrąglania podatku. Zgodnie z nimi pomija się podatek niższy niż 50 gr. Tymczasem, jeśli wedle skali na 2008 r. policzymy 19-proc. podatek od kwoty 3091 i odejmiemy 586,85 zł, wyjdzie nam 44 gr. Czyli w praktyce podatku nie ma. Pojawi się dopiero przy dochodzie w wysokości 3092 zł, bo podatek od tej kwoty to 63 gr, co po zaokrągleniu daje 1 zł.
No to jeśli to uwzględnić to kwota wolna (roczna) wyjdzie 3089 a nie 3091zł, bo
586,85zł - 19% x - 100% x = 3088,68, a to z kolei zaokrągli się Nam na 3089zł :)
NIE. Przeczytaj jeszcze raz uważnie :))))))))) Wartością źródłową jest kwota zmniejszenia podatku w 2008 r, która wynosi 586,85zł Kwota wolna od podatku jest wartością WYNIKOWĄ, czyli niejako pochodną od ww. kwoty. Stąd jako wynik niejako "wychodzi" wartość 3091 PLN, gdyż osoba, która osiągnie taki dochód nie musi płacić podatku, gdyż stosując podany w ustawie wzór czyli 19% dochodu minus 586,85 wychodzi podatek w wysokości 44 gr. A z uwagi na fakt, że wartość zobowiązań podatkowych zaokrągla się do pełnych złotych, zobowiązanie podatkowe od dochodu 3091 PLN wyniesie 0,- PLN (Zero). Dopiero od kwoty dochodu 3092 PLN, będziemy musieli zapłacić 63 gr podatku, czyli w zaokrągleniu 1 PLN. Stąd właśnie graniczną kwotą, przy której nie powstaje zobowiązanie podatkowe jest kwota 3091 PLN. pzdr
Kurde to już nie wiem. Rozmawiałem ze znajomym księgowym i powiedział mi, że to jest właśnie 3089zł :/
Nie ważne, najlepiej pytać u źrdła czyli w US :)
A po co pytać? Odpowiedz sobie i oblicz ile zapłacisz podatku, od kwoty 3091 PLN. :))) PS. Wbrew powszechnemu mniemaniu, nie ma czegoś takiego jak kwota wolna. W zapisach ustawy figuruje tylko wartość 585,65 jako kwota zmniejszenia podatku. Tzw. kwotę wolną oblicza już sobie sam podatnik tylko w celach informacyjnych gdyż owa kwota nie jest żadną tam kwotą urzędową. A określa się ją wyłącznie w celu określenia, kwoty po osiągnięciu które należy już płacić podatek. PS.2 A kto to jest źródło?? Jak dla mnie, to źródłem są tylko odpowiednie zapisy w ustawach i rozporządzeniach (ew sam mogę być dla siebie źródłem) :)))) A już na pewno takim źródłem nie będzie byle ciumcia z US. :) pzdr
Dobra nie mówmy o takich szczegółach jak definicja pojęcia źródło etc.
3091,00zł x 19% = 587,29zł Czy tak? Tak, na pewno tak liczy mój kalkulator. To skąd te 586,85zł? Chyba wiem w czym problem. Na 586,85 i 3091 mówią kwota wolna, troszkę jak wg mnie te definicje się mijają.
Dwa razy już o tym pisałem. :) 586.85 - występuje w Ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych jako kwota zmniejszenia podatku, obowiązująca w 2008 roku i to jest jedyna kwota źródłowa mówiąca o tym o ile możemy obniżyć podatek. Wyliczyłeś prawidłowo podatek od kwoty 3091, czyli 587,29 A teraz wykonaj działanie (też już dwa razy pisałem) :) 587,29 (należny podatek od kwoty 3091) - 586,85 (kwota zmniejszenia podatku wynikająca z ustawy o pdof) = ??? I to co wyjdzie to jest twoj podatek. Ile wyszło? - Dobrze! wyszło 44 gr I kolejne pytanie. Ile zapłacisz podatku gdy zarobisz 3091 PLN??? Prawidłowa odpowiedź = ZERO. (bo należny podatek zaokrągla się do pełnych złotych) Od każdego wyższego dochodu podatek dochodowy do zapłaty wystąpi (dlatego najwyższą możliwą wartością dochodów - "kwotą wolną", jest 3091 (bo od 3092 już zapłacimy podatek) Przypomnę, że zarówno podstawa opodatkowania, jak również sam podatek zaokrągla się do pełnych złotych. JAśNIEJ JUż NIE POTRAFIę :) :) :)
Jestem studentem. Nie mam numeru NIP, w urzędzie skarbowym byłem ostatnio z mamą albo tatą - nie pamiętam kiedy - jak byłem mały. Zarabiam przez internet. Jak dotąd zarobiłem od początku roku (tj.2008) 5180 zł w sposób całkowicie legalny, więc kwota wolna od podatku została przekroczona. Całość jest na koncie, do którego mam dostęp przez internet, póki co leżą tam, i tych pieniędzy jeszcze na oczy nie widziałem. Co mam zrobić? Czy bank zgłasza do skarbówki przychody jakie wpływają na konto? A gdybym sam sobie wpłacał i wypłacał ciągle powiedzmy 100zł i tak 100 razy na miesiąc - uzbierałoby się 10tys. wpływów, co wtedy? Na razie wiem, że mam spokój do końca roku bo chyba rozliczać się z US należy raz w roku, jeszcze sporo czasu do namysłu, ale już teraz podatek wynosi 984,2 zł! Jeden miesiąc roboty na nich! Wracając do meritum: jakie kolejno kroki muszę podjąć żebym mógł spać z czystym sumieniem jeśli chodzi o rozliczenie z US?
Bank nic nie ma do twoich podatków. Bank to bank, a US to US.
Bank ma obowiązek przyjmować środki na twoje konto i realizować twoje dyspozycje tymi środkami. I o ile nie obracasz jednorazowo astronomicznyymi sumami nigdy i nigdzie tego zgłaszał nie będzie. Bez znaczenia jest, czy ty widzioałeś na oczy te pieniądze, czy też nie widziałeś. Wystarczy, że zarobiłeś, od tego podatki trzeba płacić. Teoretycznie powinieneś zapłacić już, ale jak poczekasz do rozliczenia rocznego to pewnie nikt ci głowy nie urwie. Aha - możesz się tylko cieszyć, że jedynie miesiąc "na nich robiłeś". Normalny człowiek pracuje "na nich" ca. 6 miesięcy w roku.
A może ktoś powiedzieć czy przy rozliczeniu rocznym podatek wylicza się od całej kwoty dochodu, czy od kwoty przekraczającej te 3091??
Czyli jak zarobie 4000zł, to podatek będę płacił od kwoty 4000-3091= 909???
|
|