|
Kwota wolna od podatku - strona 3 |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Oczywiście, że od CAŁEJ kwoty dochodu.
W przypadku jeśli będzie chciał wprowadzić te pieniądze do Polski, zgodnie z prawem, powinien wtedy zapłacić podatek. Jeśli kwota będzie większa oczywiście. Drobne wydatki nie wchodzą w grę.
Witam :)
Właściciel mieszkania zgodził się sporządzić ze mną umowę na wynajem pokoju, która jest mi potrzebna do stypendium(280/m-c przez 9 miesięcy=2520). Jest to pokój w wolno stojącym domku, nie stancja Wynajmowany będzie od 1.10.08 - 30.06.09 : 1. Czy istnieje obowiązek podatkowy w tym wypadku? Czy istotną informacją jest to, że właściciel posiada dochód z pracy na umowę o pracę? 2. Jeśli obowiązek podatkowy istnieje to jakie kroki należy podjąć aby prawidłowo odprowadzić podatek z tytułu tego wynajmu (czytałem o ryczałcie i zasadach ogólnych, załóżmy, że już zdecydowałem się na zasady ogólne)?? Serdecznie Łukasz
Cały czas liczę na Waszą pomoc...
Czyli nikt nie jest w stanie określić czy mi wleciały te pieniądze na konto czy nie np z programów partnerskich? Programy partnerskie podają komuś te informacje że powinienem zapłacić podatek?
Trzeba sie rozliczać co miesiąc z urzędem nawet z drobnych zarobków a po roku jeśli nie przekroczy to wszystko razem kwoty wolnej od podatku to zwracają to co im zapłaciłem? Dobrze rozumiem?
właśnie tego nie rozumiem. nie oblicza się za każdy miesiąc osobno, np przychód 5k, koszty 3 k, zysk 2 k jako niższy od kwoty wolnej nie podlega opodatkowaniu?
|
|