|
Kwota wolna od podatku |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatki
Autor
Wiadomość
Oczywiście, że od CAŁEJ kwoty dochodu.
W przypadku jeśli będzie chciał wprowadzić te pieniądze do Polski, zgodnie z prawem, powinien wtedy zapłacić podatek. Jeśli kwota będzie większa oczywiście. Drobne wydatki nie wchodzą w grę.
Witam :)
Właściciel mieszkania zgodził się sporządzić ze mną umowę na wynajem pokoju, która jest mi potrzebna do stypendium(280/m-c przez 9 miesięcy=2520). Jest to pokój w wolno stojącym domku, nie stancja Wynajmowany będzie od 1.10.08 - 30.06.09 : 1. Czy istnieje obowiązek podatkowy w tym wypadku? Czy istotną informacją jest to, że właściciel posiada dochód z pracy na umowę o pracę? 2. Jeśli obowiązek podatkowy istnieje to jakie kroki należy podjąć aby prawidłowo odprowadzić podatek z tytułu tego wynajmu (czytałem o ryczałcie i zasadach ogólnych, załóżmy, że już zdecydowałem się na zasady ogólne)?? Serdecznie Łukasz
Cały czas liczę na Waszą pomoc...
Czyli nikt nie jest w stanie określić czy mi wleciały te pieniądze na konto czy nie np z programów partnerskich? Programy partnerskie podają komuś te informacje że powinienem zapłacić podatek?
Trzeba sie rozliczać co miesiąc z urzędem nawet z drobnych zarobków a po roku jeśli nie przekroczy to wszystko razem kwoty wolnej od podatku to zwracają to co im zapłaciłem? Dobrze rozumiem?
|
|