|
Kwota wolna od podatku |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatki
Autor
Wiadomość
Jaka jest wysokość kwoty wolnej od podatku?
2007 rok - 572,54
2008 rok - 586,85
Zbyt niska :)
3 015,49
Wpisałam ulgę podatkową.Przepraszam,chyba już jestem zmęczona.
Obie odpowiedzi się przydały ;]
Co do kwoty wolnej od podatku jest to różnica między przychodem miesięcznym a wydatkiem miesięcznym, tak?
Nie do końca.napisz czy prowadzisz DG,postaram ci się pomóc
Tak, prowadzę DG, jak to się w takim razie oblicza? Z góry dzięki za odp
Na pewno prowadzisz KPiR.A więc na koniec każdego miesiąca liczysz przychody od początku roku i analogicznie koszty.Jeśli różnica jest mniejsza od kwoty wolnej na korzyść dochodu nie płacisz podatku.Jeśli jest większa odliczasz zapłacone społeczne i masz dochód do opodatkowania x 19% =podatek/odejmujesz ulgę podatkową/ następnie od podatku odejmujesz 7,75% podstawy zdrowotnej i reszta podlega wpłacie do US.Kwota wolna nie dotyczy podatników,którzy wybrali podatek liniowy.Nawet jeśli w ciągu roku nie wystąpi obowiązek podatkowy,nie zwalnia cię to od złożenia zeznania rocznego.
czyli do tego co wyjdzie mi w lutym - przychody i koszty - dodaję to co wyszło w mi styczniu?
zus?
za każdym razem odejmuję?nie ma wyjątków? ile obecnie wynosi zdrowotna? Czy z US rozliczam się miesięcznie i potem rocznie, tak? Jeżeli np. miesięcznie nie przekroczę kwoty wolnej od podatku to zgłaszam to do US?
Tak tą kwotę,którą wpłacasz na końcówkę 51 zdrowotną odejmujesz narastająco za grudzień płacona w styczniu postawa 2168,30 składka 195,15 odliczana od podatku 168,04 Rozliczasz się miesięcznie,nie nosisz nic do US ani nic nie zgłaszasz sam obliczasz zaliczkę na podatek i jeśli wyjdzie to wpłacasz.Zawsze składasz zeznanie roczne
a ile wynosza odsetki za kazdy dzien nie zaplacenia podatku w terminie?
13% w skali roku
tzn? Co to jest końcówka 51?
tzn? Co to jest końcówka 51?[/quote]
Jest to para liczb z końcowego nr konta Zus, na który wpłacasz ubezpieczenie społeczne. Weź sobie przelew do zus i popatrz - szczególnie na opisy i wszystko bedziesz wiedział Pozdrawiam.
3 015,49 - chodzi o miesieczny ZYSK ?
|
|