|
LAKIERNIA PROSZKOWA |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Koszt zakupu urządzeń ok 2 000 000 zł. Koszty utrzymania ok 350 000 miesięcznie. Zysk (przy własnym systemie okienno - drzwiowym i umowie z hutą) ok 5 000 - 20 000 dziennie zależnie od zamówień. Co o tym sądzicie?
Jeżeli Cię na to stać i podpiszesz taką zyskowną i długoterminową umowę z hutą, to się nie zastanawiaj tylko otwieraj, takie malowanie jest obecnie na topie, najważniejsze to mieć dobrego klienta na początek, a później jakoś będzie, tylko pilnuj by huta płaciła Ci na bieżąco.
To nie huta ma mi płacić. To ja przygotowuję matryce, opracowuję projekty profili (np. aluminiowych) a huta mi je dostarcza. Ja je u siebie maluję i sprzedaję wg. zamówień. Malowanie nie jest konieczne gdyż samo opracowanie systemu okienno - drzwiowego, jego produkcja i sprzedaż będą przynosiły krociowe zyski. Lakiernia jest uzupełnieniem mojej oferty dla klienta. Koszt wyprodukowania takiego pojedynczego pomalowanego profilu to ok. 150 - 300 zł. Bez pomalowania sprzeda się za 200 - 400 a pomalowany za 250 - 500. Zysk na jednym od 50 do 200 zł. Dziennie można ich złożyć max 1000 szt a pomalować max 5000.
Aaaaaa.......nazwałeś wątek LAKIERNIA PROSZKOWA, a to jest o aluminiowych profilach okiennych, ...ale to chyba jest nieco gorzej.
Myślałem, że Ty masz tylko malować profile dla huty. A tu za profile trzeba zapłacić hucie i później je dalej odsprzedać, czyli możesz mieć zator płatniczy, ale jeżeli masz pewny zbyt na profile i taki dobry zysk jak piszesz, to warto próbować. Niedawno rozmawiałem z pracownikiem dużego dewelopera JWC, oni mają swoją wytwórnię okien (plastik) ale obecnie zapotrzebowanie na okna jest tak duże, że mnóstwo jeszcze dokupują z innych źródeł.
|
|