|
LAKIERNIA PROSZKOWA |
LAKIERNIA PROSZKOWA
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Koszt zakupu urządzeń ok 2 000 000 zł. Koszty utrzymania ok 350 000 miesięcznie. Zysk (przy własnym systemie okienno - drzwiowym i umowie z hutą) ok 5 000 - 20 000 dziennie zależnie od zamówień. Co o tym sądzicie?
Jeżeli Cię na to stać i podpiszesz taką zyskowną i długoterminową umowę z hutą, to się nie zastanawiaj tylko otwieraj, takie malowanie jest obecnie na topie, najważniejsze to mieć dobrego klienta na początek, a później jakoś będzie, tylko pilnuj by huta płaciła Ci na bieżąco.
To nie huta ma mi płacić. To ja przygotowuję matryce, opracowuję projekty profili (np. aluminiowych) a huta mi je dostarcza. Ja je u siebie maluję i sprzedaję wg. zamówień. Malowanie nie jest konieczne gdyż samo opracowanie systemu okienno - drzwiowego, jego produkcja i sprzedaż będą przynosiły krociowe zyski. Lakiernia jest uzupełnieniem mojej oferty dla klienta. Koszt wyprodukowania takiego pojedynczego pomalowanego profilu to ok. 150 - 300 zł. Bez pomalowania sprzeda się za 200 - 400 a pomalowany za 250 - 500. Zysk na jednym od 50 do 200 zł. Dziennie można ich złożyć max 1000 szt a pomalować max 5000.
Aaaaaa.......nazwałeś wątek LAKIERNIA PROSZKOWA, a to jest o aluminiowych profilach okiennych, ...ale to chyba jest nieco gorzej.
Myślałem, że Ty masz tylko malować profile dla huty. A tu za profile trzeba zapłacić hucie i później je dalej odsprzedać, czyli możesz mieć zator płatniczy, ale jeżeli masz pewny zbyt na profile i taki dobry zysk jak piszesz, to warto próbować. Niedawno rozmawiałem z pracownikiem dużego dewelopera JWC, oni mają swoją wytwórnię okien (plastik) ale obecnie zapotrzebowanie na okna jest tak duże, że mnóstwo jeszcze dokupują z innych źródeł.
Witam . Mam jedno Pytanko; skąd masz dane o kosztach zakupu urządzeń do lakierni proszkowej, jestem producentem takich urządzeń i jak żyję nie słyszałem żeby tyle to kosztowało. Za ten koszt utrzymania lakierni przez miesiąc mogę Ci wyposażyć całą lakiernię.Pozdrawiam .
cześć wszystkim mam takie coś na myśli może odtworzyć lakiernię proszkową malowanie w kabinie czy to opłacalne i 40tys starczy na zainwestowanie ? widziałem kabiny po 20tys zł Jak ktos miał z tym doczynienia prosze napisac co i jak z góry dzięki Pozdrawiam :)
mogę przekazać jaką słyszałem rozmowę: rozmawiali dwaj nazwijmy ich biznesmeni. tematem rozmowy była nowa furtka. więc jeden mówił że chyba da ją do malowania proszkowego, drugi na to że na zrealizowanie zamówienia będzie czekał ponad tydzień w kolejce i podał mu adres jakiejś niedużej malarni proszkowej, która mieści się na zadu... i nie reklamuje się nigdzie więc może gość zrobi mu to na drugi dzień. Jaki z tego wniosek? być może to dobry biznes, ale głowy za to nie dam. pozdro
ale oprócz kabiny jest ci potrzebny piec i nie wiem czy te 20 tys starczy ci na odpowiednio duży piec + cały osprzęt i przystosowanie pomieszczenia
Obydwoje przedmówcy mają rację. W naszym kraju standardem jest oczekiwanie na pomalowanie proszkowe (7-14 dni), a to dla tego, że większość lakierni maluje duże serie dla własnej bądź obcej produkcji. Poza piecem, trzeba zainstalować duże kadzie z odczynnikami gdzie malowany materiał jest odtłuszczany, płukany, chromianowany, odpowietrzany i suszony. Należy także zorganizować oczyszczalnię ścieków. Taka lakiernia pracuje w sterylnych warunkach i zużywa bardzo dużo (przeważnie gazu) energii ponieważ po pomalowaniu musi odbyć się proces utwardzania powłoki lakieniczej (wysoka temperatura).
Sama kabina to około 10% całej inwestycji. Chyba musisz sobie odpuścić. Pzdr.
A ja bym nie odpuszczala. Do odwaznych swiat nalezy!!! Poptaj ludzi na okolo, zrob ankiete dla zbadania rynku... 40 tys moze nie starczyc, ale zawsze mozna wziazc maly kredycik- takie interesy szybko sie zwracaja.
Ale mam 21 lat i o kredyt cięzko i jak sie dowiedzialem jeszcze ze trzeba miec własną oczyszczalnie to juz jest lipa bo to duzo kasy;/
Witam,
Co do kosztu urządzeń to cena jest jak najbardziej na miejscu. Owszem można lakierni wyposażyc i za 350k zł ale czy jest sens otwierać lakiernie która mocą przerobową nie dorówna nikomu - takich "garażówek" jest aż za nadto w polsce. Moim zdaniem tylko linia automatyczna jest wstanie w tym momencie przebićs się przez konkurencje. Dodatkowo można wyposażyć swoją lakiernie w coś extra: śrutowanie, anodowanie, ślusarnia, okleinowanie, lub termotransfer. Szczególnie termotransfer jest na tyle mało rozwinięty w polsce że mając taka linie u siebie wycina siękonkurencje na rynku aż miło. W tym momencie tylko 6 firm w Polsce posiada takie linie i nikt nie nażeka na brak roboty. ( jedno ze zleceń z tłoczni aluminium opiewało na bagatela 400000zł - a powierzchnia profili do obróki 4000m2 ) więc warto się i nad czymś takim zastanowić.
Fringilla - powiedz co można mieć za 350k w temacie lakierni? bo "garażówek" być może i jest dużo lecz są miejsca gdzie jest ich brak, poza tym garażówka to taka za 350k czy za 100k? oraz - jakby to by się miało do rzeczywistości, w sensie sama lakiernia bez dodatkowej działalności nastawiona na klientów, którzy zauważyli reklamy, początkowo działalność bez żadnych stałych zleceń/umów ? pozdrawiam
Widzialem już wiele pięknych lakierni w których można bylo tylkiem szurać po podlodze, ale efekty ich malowania byly marne.
Ja mam lakiernię proszkową nie wiem czy garażową, piec ma wymiary dl.6m, wys.2m, szer.1.5m. Tajemnica tkwi w doświadczeniu porwadzę lakiernię od 1994roku, jesteśmy lakiernią uslugową i mogę tylko tyle powiedzieć że już nie raz się spotkalem że przychodzi klient z zapytaniem czy się da, ja mówie że tak ale będzie kosztowalo tyle i tyle. Po czym mówi że drogo i idzie gdzie indziej, lecz po jakimś czasie przychodzi bo wie że nikt inny tego nie zrobi.
Witam!
Posiadam budynek 150m2 w dzielnicy przemysłowej tuż obok centrum 30tys. miasta.Posiadam tzn. rodzice kupili wynajmóją to za grosze i trzymają dla syna (czyli dla mnie). Chiałbym otworzyć tam lakiernie proszkową .W promieniu 40km nie ma żadnej lakierni proszkowej , a w samym mieście funkcjonyje jednia lakiernia ''warsztatowa''.Zajmował bym się malowaniem :karoserii samochodów, ram rowerów, regałów sklepowych, magazynowych, warsztatowych i laboratoryjnych, profili, blach, grzejników, rynien, mebli ogrodowych, elementów mebli domowych, artykułów sportowych, rehabilitacyjnych, obudowy sprzętu elektromechanicznego, elektronicznego. Plus prostowaniem felg i wyważaniem i wymianą kół. I tu moje pytania: Czy to się będzie opłacać czyli zrobki 2-3tys.? Czy dostanę jakąś dotacje na tego typu firmę?? Czy będąc u kogoś na praktykach da się ogarnąć perfekcyjnie lakiernictwo w rok nie mając wcześniej styczności z tym? Znacie może koszty założenia tego typu lakierni??
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|