|
Leasing czy gotowka? |
Leasing czy gotowka?
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam .Mam pytanie co radzicie Czy dysponujac gotowka nabyc maszyne za okolo 50tys za gotowke czy wziac ja w leasing na 4lata na 118% ???Jak myslicie co bardziej sensowniejsze???
gotówka
Dlaczego i czy bardziej oplaca sie amortyzowac zakupiony sprzet czy odliczac raty leasingowe???
Nikt mi nie doradzi???Moze ktos jest tutaj z takowymi doswiadczeniami:)
Mówią, że nie ma głupich pytań, tylko głupie odpowiedzi. Jako że na tak postawione pytanie każda odpowiedź byłaby niestety głupia, to pewnie dlatego nikt nie próbuje ci "doradzić". To tak jakbym się Ciebie zapytał, co bardziej mi sie opłaca, kupić pickupa, kombi, czy też może limuzynę.
Ja proponuję brać maszynę za gotówkę. W leasing jesteś uwiązany na 4 lata i płacisz 18% haraczu - tylko po co. Jak masz gotówkę to bierz i normalnie amortyzuj. A co jek po roku maszyna będzie ci już nie potrzebna? Możesz sprzedać. U nas była taka sytuacja tylko że z naczepą i po roku poszła, a w leasingu stałaby jeszcze 2 lata i tylko traciła na wartości.
Dziekuje za odpowiedz w szczegolnosci urzytkownikowi ;) wlasnie o taki rodzaj odpowiedzi mi chodzilo.A pytanie zadalem z czystej ciekawosci poniewarz dopiero co zaczynam swoj bisnes.
Ale amortyzacją też jestem zwioązany na 5 lat? Czy jak będę chciał wcześniej pozbyć się maszyny to nie będę musiał po sprzedaży doliczyć to jako dochód?
Ja licze tak -z 50000 po 4 latach na koncie mam +20%(wg aktualnych opropcentowań) a leasing 118 %.Wliczając "zysk" z odliczenia rat leasingowych co miesiąc to czy nadal zakup za gotówkę wydaje sie dużo korzystniejszy? Jaka jest róznica w amortyzacji np samochodu zakupionego przed założeniem firmy i po założeniu (jak"wrzuca sie w koszty"? Przepraszam za -moze zbyt infantylne pytania- ale dopiero raczkuję w tej materii a wiem ze tu mozna sie wiele nauczyć.:-)
Ale to jest chyba normalne. Skoro masz gotówkę i nie masz gdzie ją zainwestować a lokata daje ci 4-5% realnego zarobku to brać kredyt czy leasing gdzie dopłacasz kilkanaście procent za nic jest chyba oczywistym wyborem.
Amortyzacją nie jesteś związany tak jak z leasingiem w każdej chwili możesz się pozdyć sodka trwałego. Amortyzuje się chyba 12% albo 18% w skali roku, coś koło tego, nie pamiętam. Opdowiem na przykładzie samochodu: Cena zakupu: 10 tyś zł Powiedmy że amortyzujesz go 1 rok (12 miesięcy) i zamoryzowałeś 2 tyś zł (166,66zł miesięcznie), czyli wg. przepisów twój pojazd w firmie jest wart teraz 8 tyś zł. Sprzedajesz go za: a) 8 tyś zł - nie masz dochodów ani strat bo tyle była wart b) 6 tyś zł - wart był 8 tyś a ty sprzedałeś za 6 tyś czyli masz jeszcze 2 tyś kosztów c)10 tyś - zyskałeś 2 tyś zł i od tego płacisz podatek np. 19% A to za ile go sprzedasz to twoja sprawa. Najlepiej najpierw otwórz firmę a potem kupuj.
Ale co Ty wypisujesz za bzdury??? Samochód nowy amortyzuje się 20% w skali roku, a używany 40%. Bierz chłopie leasing z wykupem dla osoby fizycznej i masz interes jak złoto!
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|