Witam. Planuję założyć małą działalność gospodarczą, mam komputer z orginalnym systemem win xp z fakturą wystawioną imiennie na mnie.
Czy tego samego systemu i komputera będe mógł bez problemu używać w firmie ?
|
Legalny system i komp. Mogę go używać w firmie ?? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam. Planuję założyć małą działalność gospodarczą, mam komputer z orginalnym systemem win xp z fakturą wystawioną imiennie na mnie.
Czy tego samego systemu i komputera będe mógł bez problemu używać w firmie ?
wydaje mi się, że tak :)
jeżeli masz papierki, że ten komp zakupiłeś i orginalne oprogramowanie to ja najbardziej
ok, dzięki. Jeszcze jedno.
Komputer to orginalny dell, na płytce od windowsa również jest napis dell, ale bez dokładnego opisu komputera. To samo na fakturze od komputera, nie ma parametrów. Komputer to pIII, którego chciałbym robudować. Chcę zostawić orginalną obudowę i włożyć coś mocniejszego. Czy ten komputer to będzie nadal dell ? Mogę mieć z tego powodu jakieś problemy w wypadku kontroli legalności systemu? Nowe części oczywiście będą z papierami.
Tak.
Nie.
Mateusz na które pytanie odpowiedziałeś?
mitsum na części też bierz faktury - nie będziesz miał żadnych problemów
microsoft ma jakiś nowy regulamin co do sprzedawania systemów razem z kamputerami. jezeli kupiles np. windowsa xp na allegro i na nim bylo "dell" to nie jestem pewien ale nie z kazdym systemem on bedzie w pelni "oryginalny" a raczej legalny. Poleciłbym zapoznanie sie z zasadami korzystania z systemów xp na stronie microsoftu.
Witam, z tego co się orientuję to posiadając oprogramowanie typu OEM (czyli najczęściej to dostarczane wraz z komputerem) jest ważne tylko dla tej jedynej konfiguracji komputera. Kiedyś dzwoniłem się dopytywać na infolinię Microsoftu, gdzie powiedziano mi, że system jest przypisywany do płyty głównej, więc można wymieniać wszystko poza płytą.
Chyba nie wart tutaj wchodzic w kwetsie OEM i takie tam.
Generalnie sytem i komputer legalny. Faktura imienna, wiec sprzet nie jest "wlasnoscia" firmy. Jest to zatem twoj prywatny komputer wiec mozesz go uzywac gdzie chcesz. Podczas jakielkowiek kontroli firmy nie moga Ci sprawdzac tego sprzetu gdyz nie jest on na wyposazeniu firmy. Nie wliczales go w koszty. To tak wg. mnie choc moge sie mylic Pozdrawiam
|
|