Witajcie, temat ekonomii i giełdy interesował mnie od zawsze nigdy jednak nie zajmowałem się tym uważając że jestem jeszcze dzieckiem...
Teraz kiedy jestem już pełnoletni będę otwierał konto normalne i walutowe najprawdopodobniej w mbanku. I od 2 miesięcy chodzi za mną myśl żeby otworzyć konto maklerskie.
Oczywiście nie zamierzam zostać żadnym milionerem prawdę powiedziawszy chciałbym się wgryźć w temat zobaczyć na czym to wszystko polega nabrać doświadczenia itp. Narazie zabieram się za czytanie poradników książek w tej tematyce i tu moje pierwsze pytanie może coś polecacie ? Druga zasadnicza kwestia dla której otwieram ten wątek to odpowiedź na pytanie czy to w ogóle ma sens ? na pytanie odpowiem sobie sam jednak muszę mieć odpowiednie dane i tu liczę na waszą pomoc. Cel jest taki : edukacja i doświadczenie. Na początek chciałbym zainwestować mało mniej niż 1000 zł tyle aby zyski pokryły 10 zł prowizji i żeby zostało pare zł. w sumie wystarczy mi jak na czysto zarobie z jakieś 4-5 zł w miesiącu. I tu pytanie czy jako początkujący inwestując kilkaset złoty mogę liczyć na taką stopę zwrotu ? raczej nie będę kupował akcji które sprzedam za 6 miesięcy. Myślę że żeby nabrać doświadczenia muszę robić takie transakcję kilka razy w miesiącu ale czy wtedy zarobie na te prowizje przy tak skromnym kapitale ? Gdzieś przeczytałem że realna stopa zwrotu to 10 % w skali roku inwestując 500 zł mam ok 35 zł czystego zysku ale to przy założeniu że zrobię jedną transakcję przez cały rok ;( ja bym wolał robić jedną transakcję ale tygodniowo jest to możliwe ? czy raczej nierealne ?
Pozdrawiam i dziękuję za opdowiedź