Witam.
Mam pytanko do osób pracujących na tym stanowisku bądź poinformowanych w sprawie. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda praca na tym stanowisku po studiach inżynierskich Transport o specjalności rzeczoznawstwo i likwidacja szkód. W internecie jest co prawda trochę informacji ale wiele osób myli zawód likwidatora szkód komunikacyjnych z rzeczoznawcą certyfikowanym, który też często pracuje dla ubezpieczycieli. Teraz moje pytania
1. Co wchodzi w zakres obowiązków likwidatora szkód? Czy on podobnie jak rzeczoznawca jedzie na miejsce i dokonuje oględzin, wyceny szkody i ostatecznego przyznania odszkodowania?
2.Jakie są uśrednione zarobki oraz czy zależą od ilości wycen?
3. Czy każdy likwidator może otworzyć swoje biuro likwidacji szkód ( czy w ogóle coś takiego istnieje jak za granicą?)
4. Co w tym zawodzie daje tytuł rzeczoznawcy certyfikowanego? Czy tylko wyższa pensje?( Bo do tego tytułu daleka droga) ( Nie wspominam tu o większym zakresie pracy rzeczoznawcy jako biegły oraz osobnych wycenach wartości pojazdów, wypadki itd.)
Po prostu jeżeli ktoś mógłby mi przybliżyć prace na tym stanowisku byłbym bardzo wdzięczny :)