|
Limuzyna do ślubu |
Limuzyna do ślubu
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich.Moj pomysł to usługa transportowa.Chcę kupić piękną limuzynę w stylu retro którą woziłbym młodą parę do ślubu. Bardzo proszę zorientowanych w temacie o pomoc.Moje pytania to: jakich uprawnień,licencji czy pozwoleń bedę potrzebował aby taka działalność funkcjonowała legalnie, do jakich urzędów należy sie zgłosić, jak długo trwa załatwienie wszystkich formalności aby biznes ruszył,koszty urzędowe, no i wszystko co istotne w tym temacie. Zorientowanych prosze o informację czy ten interes wogóle sie oplaca mając do dyzpozycji jedno, ale konkretne auto.Z góry dziękuje i serdecznie pozdrawiam
Co do założenia działalności to krok po kroku:
-wpis do ewidencji gospodarczej- 100zl(podstawa) -GUS- tu dostaniesz REGON -założenie konta bankowego -zgłoszenie działalności w Urzędzie Skarbowym -zgłoszenie działalności w ZUS-ie I możesz działać. Co do czasu to podobno można sięzmieścić w 3-4 dni, ale mi się nie udało :) Limuzyna to dobry pomysł, ale zrób rozsądną cenę. Jestem w trakcie załatwiania auta na ślub i ceny limuzyn mnie powaliły. Rozumiem, że strasznie drogie są zabytki z lat 20, ale limuzyny? Chyba, że po prostu przyjmiesz celowanie w inną grupę klientów. Przeciętnego młodego człowieka nie będzie stać na wnajęcie limuzyny :) Jeśli chodzi o zainteresowanie usługą to stwierdzam, że jest niezłe, bo w kilku miejscach już mi odmówiono, a termin mam dość daleki (koniec sierpnia).
potwierdzam to co Bohdan napisał odnośnie zainteresowania wynajmem limuzyn do ślubów, ale tak się zastanawiam, czy rejestrowanie takiej działalności, przy jednym samochodzie, w jakimkolwiek stylu on będzie, ma sens?. Znajomy prowadzi komis samochodowy, i gdzieś tam wpadł mu w ręce taki dłuuugi lincoln, zarejestrował go na siebie, i co sobotę wozi pary młodych nigdzie tego nie wykazując, i nie zdażyło mu się jeszcze żeby młodzi chcieli od niego rachunku. Jeździ sam, a ja dwa razy go zastępowałem, więc malenkie pojęcie o tym mam. od razu napiszę że stawkę ma 600 zetów, i jest do dyspozycji do około 21-22, czyli standard, jedzie do kościoła, pod dom weselny i zazwyczaj jeszcze wiezie młodych na sesję zdjęciową w miejsce jakie sobie do niej wybrali. wracają, jakieś jedzonko:), i się zmywa...reasumując; mając wolne środki na zakup limuzyny, ma to sens, ale z jednego autka cięzko wyżyć bedzie, i tu akurat moim zdaniem jest to dobry sposób na dorobienie.
Jak najbardziej ma to sens ,tylko jako działalnośc dodatkowa .Zus i podatki zajmną wiekszośc Twojego przychodu ,a gdzie koszty utrzymania auta? chyba że bedziesz miał z pięć takich aut ,to moze by się udało.Ostatnio byłem na weselu gdzie młodzi jechali do slubu Chryslerem 300C , 800 złotych taka usługa w 300 tysiecznym mieście ,ale nie pytałem ile ślubów rocznie robi ten miły pan.
Coraz mniej ludzi chce jechać limuzynom do ślubu a coraz większe grono wybiera przejazd powozem , karetą itp. Można też konno albo spadochronem lub na wrotkach :). Ostatnio widziałem parę jadącą przez miasto powozem i o wiele lepiej to wygląda niż lima.
tez myslałem zeby nie rejestrować tej działalności i działac "na lewo" ale boję sie konkurencji. chciałem zbudowac konkretna stronę internetową z moją ofertą, dać reklamę do radia (nie jednego) i boje sie że ktoś kto usłyszy ta reklame badz wejdzie na moja stronę, uswiadomi sobie ze stwarzam zagrozenie dla jego działalności i postanowi zgłosić to do fiskusa.Boję się ze zostanie na mnie nałożona jakaś kara lub coś w tym stylu. Czy mam prawo sie obawiać czy przesadzam?? Dzieki wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi i czekam na więcej.pozdrawiam
Rejestrując nie ujedziesz. Mając 1 auto i zakładając super wariant, że masz stawkę 1tys i każdą sobotę zajętą...zarabiasz raptem 4tys miesięcznie. To po odliczeniu składek nie dużo. A jest towariant tak optymistyczny, że na pewno się nie sprawdzi, bo zleceń będzie dużo mniej.
A ile tych składek bedzie??Z tego co wiem to zus wynosi 300zł przy założeniu pierwszego interesu przez dwa lata bodajże.Możesz mnie kolego doinformować??Aha i co z tą licencją?? Potrzebuje jej wogóle??Taksówkarze potrzebują.Czy to działa na takiej samej zasadzie??
No jeśli to twoja pierwsza działalność to będziesz płacił ok 290zł. Realnie licząc będziesz miał 2 soboty na miesiąc obstawione. W miesiącach letnich 3, a może nawet 4. Za to zimą pewnie nic...a składkę trzeba płacić. Do tego benzyna i utrzymanie takiego samochodu...no wszystko zależy od tego ile chcesz na tym wyciągać, ale lepiej to wszystko sobie przelicz.
zus ten to chyba nawet troszkę mniej wynosi, bo coś około 270 zetów...czy 260 z czymś tam. co do rejestracji, i licencji działalności to przeczytaj dokładnie wątek o taxi czesto zresztą odświeżany, a tam się dowiesz jak toto zalegalizować. od zysku, odprowadzasz podatek, ale część jego zwyczajnie wrzucasz w koszty...paliwo, naprawy itd. napisałem w poscie moim że kolega co sobotę kogoś wozi...prostuję więc. jest w roku kilka martwych sezonów, postów, gdzie nic zarobić się nie da, a moje szacunki to na prawie 50 tygodni, jak wyjdzie w roku 35 to będzie dobrze. to są szacunki z woj. małoplskiego, ale wiem że w innych rejonach śluby odbywają się również w niedzielę...wynik byłby wtedy pewnie inny.
Panowie co mi grozi jak nie zarejesruje takiej działalności a Zus mnie przyłapie?????Zawsze ktoś z konkurencji może mnie najzwyczajniej w świecie poprostu "podkablować":)
najlepiej by było jak byś pracował u kogos na etacie płaciłbyś zusu ok 200 zł. a jesli nie jest dla ciebie ważne ubezpieczenie to zarejestruj auto na kogoś z rodziny kto ma rente emeryturę wtedy skladki tez będą małe.a co do limuzym to wejdz na allegro tam są wystawione oferty co ile i za ile , mojm zdaniem nie przesadzaj z kto wie jakim autem jakiś merc e klasy lub peugot 607 full opcja. pozdrawiam jeśli się myle co do tych zusów to prosze mnie poprawić
Jeśli bardzo zależy Ci na zarejestrowaniu działalności to spróbuj sie dowiedzieć cokolwiek o formie ryczałtu. Ja się na tym dokładnie nie znam, ale z tego co słyszałam jest dużo prostsza niż ta na zasadach ogólnych, a podatek w wysokości 3% (może sie mylę - do dokładnego sprawdzenia) płaci się od uzyskanego przychodu. W praktyce może wyglądać to tak, że jeśli nikt nie będzie chciał od Ciebie rachunku, to płacić nie będziesz musiał, a w razie gdy ktoś zażyczy sobie jakiś kwit, to z czystym sumieniem go wystawiasz, no ale wtedy wiadomo i podatek trzeba zapłacić. Nie jestem na bieżąco w sprawach podatkowych, dlatego proponuję sprawdzić to u fachowca jak działa ten przepis. Pozdrawiam.
witam. a jak by to wygladalo jesli ma sie stala prace i sa odprowadzane wszystkie skladki a wypozyczenie samochodu potraktowac jako zarobek dodatkowy?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Limuzyna do ślubu": - limuzyna lincoln do ślubu szczecin - Limuzyna z USA - limuzyna - LIMUZYNA - LIMUZYNA DO WYNAJĘCIA
• Strona 1 z 1
|
|