|
LODY I GOFRY - TEMAT STARY JAK ŚWIAT |
LODY I GOFRY - TEMAT STARY JAK ŚWIAT
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Chciałbym trochę zdywersyfikować swój portfel inwestycyjny. Postanowiłem otworzyć punkt sprzedaży lodów włoskich oraz gofrów. Pytanie dla osób, które coś wiedzą na ten temat. Ostatnio widziałem taki punkt (same lody włoskie) w jednym z marketów na pasażu box, maszyna do lodów, mała umywalka) i to wszystko się kręciło bez problemu. Jeżeli chodzi o sanepid, to czy wystarczy tylko dostęp do WC, a taki punkt musi mieć umywalkę, ale czy musi on posiadać bieżącą wodę, bo nie wiem jak takie punkty działają, czy można podłączyć duży zbiornik z czystą wodą, do tego umywalkę i zrobić odpływ do drugiego zbiornika, nie wiem jak to działa, ale kiedyś widziałem przyczepę gastronomiczną sprzedającą hot- dogi i na tej przyczepie był zainstalowany kranik do mycia rąk przez obsługę i na 100 % nie miał podłączenia do kanalizacji. Teraz pytanie: czy wystarczy że mam lokal z bieżącą wodą, wystarczy go wykafelkować i już można podłączyć maszynę do produkcji lodów włoskich, przemysłową gofrownicę i można prowadzić sprzedaż "z okienka", czy jeszcze coś musi być spełnione np. minimalna powierzchnia lokalu ? I pytanie, jak wafle kupuję w dużych kartonach od hurtownika, to czy mogę je przechowywać w tych kartonach w swoim punkcie, czy muszę je inaczej przechowywać. Gofry byłyby sprzedawane z bitą śmietaną i np.owocami, orzechami - wszystko przygotowywane na miejscu i nakładane na gofry. Czy to musi być jakoś "sanepidowsko" robione typu specjalistyczne wyposażenie kuchni ? Mam 20.000 zł, na maszynę ok. 10.000, gofrownica ok. 3.000 zł, lodówko-zamrażarka ok. 1.000 zł. Zostaje 6 tysiecy na kafelki, umywalkę, czy tyle wystarczy ?
jeśli robisz coś, w imieniu przepisów jesteś producentem, odstępstwem od tego może być półprodukt jakim jest gotowy gofr a twoja rola to podgrzanie i nałożenie dodatków. Każda jednostka interpretuje lub naditerpretuje ten przepis, wiec radzę zapytać w rodzimej placówce.
Kafelki.... u nas się to utarło,ale przepisy UE mówią o powierzchni latwo zmywalnej...więc niekoniecznie... umywalki musisz mieć dwie - jedna jako umywalka,druga jako zmywak, inaczej nie przejdzie, ponadto zaplecze socjalne, jesli nie masz wc w swoim pomieszczeniu w umowie dzierżawy/wynajmu dobrze jakby znajdował się akapit,że dzierżawca posiada i udostępnia wc dla personelu sklepów, posiadających aktualne książeczki sanitarne, szkolenie z minimum sanitarnego musisz sobie zrobić itp.... na marginesie - dziwi mnie ,że chcesz kupować a nie robic samemu gofry ze świeżego ciasta - taniej,smaczniej,zdrowiej
Super. Wreszcie coś ruszyło, o takie informacje mi chodzi. Nie wiem czy tak można, ale moja znajoma otworzyła kiosk typu gazety, gumy do żucia, kosmetyki i nie ma w tym kiosku toalety i załatwiła to tak, że na piśmie ma "dogadane", ze może korzystać z toalety dla personelu w pobliskiej knajpie i takie coś "chyba musiało" przejść bo kiosk funkcjonuje już długo. Ale wracając do tematu:
o wafle to mi chodziło te od lodów, jeżeli chodzi o gofry to jeszcze nie wiem, wolałbym produkować na miejscu z ciasta, ale z drugiej strony jest to trudniejsze niż kupowanie gotowego gofra i podgrzanie go i nałożenie składników (śmietana, owoce). Dlatego głównym produktem byłyby lody. Dzięki za informacje.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "LODY I GOFRY - TEMAT STARY JAK ŚWIAT": - Lody/gofry - koszt wyposazenia - lody krecone gofry nad morzem - Stary jak świat pomysł na biznes, czy da się teraz? - Allegro - czyli pomysł stary jak świat - stary temat
• Strona 1 z 1
|
|