Witam
Od jakiegos czasu rozmyslam nad wlasnym biznesikiem i wymyslilem takie cos.
Ostatnio chcac kupic akcesoria do konsoli xbox360 przejezdzilem wszystkie media markty i emipiki gdzie albo towaru nie ma, albo jest bardzo drogi.
Wprowadzenie :
W marcu tego roku mialy debiut konsole nowej generacji czyli nintendo Wii (1000pln) Sony Playstation 3 (2400pln) oraz troche wczesniej Xbox360(1500pln).
Każda ta maszynka jest inna, ma inne gry, w zwiazku z czym one sie uzupelniaja. A w Polsce sadze ze malo kogo stac by kupic sobie kazda, szczegolnie ze by korzystac z calej przyjemnosci do kazdej trzeb dokupic akcesoriow za ponad 500 pln.
Lokalizacja :miasto 500 tys mieszkancow. polozenie blisko centrum.
na poczatek czekalyby mnie wydatki, na gralnie 8 stanowisk oraz na zaopatrzenie sklepu w konsole oraz gry oraz akcesoria ktorych na prozno szukac w hipermarketach... w calosci zamkne sie ponizej 60 tys pln.
Gralnia :
lokal czynny 10 godzin dziennie, jezeli mam 8 stanowisk a kazde obsluguje 2 osoby (ale moze i jedna lub wiecej) a godzina kosztuje 5 zloty = to w miesiacu maxymalny zysk z gralni bylby rzedu 28 tys. pln
Oferowalbym takze mozliwosc wymiany gier, jako ze sam na potrzeby gralni musialbym zakupic paredziesieat tytulow. Klient przychodzilby ze swoja uzywana gra, do ktorej doplacalby w zaleznosci od wartosci od 10 do 50 pln i dostawalby ode mnie jakas inna uzywana gre.
Kupilbym takze maszyne do regeneracji plyt co pozwoliloby mi na stale wymienianie tytulow, a takze na regeneracje plyt dla ludzi.
Koszt takiej maszynki to 5 tys, naprawienie 100 plyt to 200 pln, natomiast od klientow bralbym 10 zl od plyty.
Jezeli juz posiadalbym taka maszynke do regeneracji, to sposrod gier do gralni moglbym stworzyc wypozyczalnie. Gry sa bardzo drogie - okolo 200pln na kazda konsole.
Ja bym wypozyczal gre na tydzien za pieniazki rzedu 50 pln.
Takwiec kazda gra ktora kupilbym u dystrybutora zarabialaby na mnie 3 krotnie :
- w gralni
- w wypozyczalni
- w wymianie
Oferowalbym takze sprzedaz wszystkich konsol, oraz akcesoriow a takze gier. Cenowo moglbym podbic media markt - bo maja oni to wszystko drogo.
Ostatnia usluga jaka bym oferowal to bylby tuning konsol, poprawa chlodzen, przerabianie na odpalanie piratow (to nie jest nielegalne - aczkolwiek gier pirackich bym nie sprzedawal - to juz jest nielegalne) przerobki wizualne oraz naprawy...znam sie na tym troche.
Zatrudnic bym musial conajmniej 1 pracownika, biorac pod uwage ze sam rowniez bym tam siedzial.
Marketing mam pomyslany, jestem prezesem stowarzyszenia fanow motoryzacji, wiekszosc ma ladne autka oraz dzieci...z lokalu zrobilbym siedzibe tego stowarzyszenia, co by stale miec banner na stronie tego stowarzyszenia. Na otwarciu lokalu moglbym liczyc na kilkanascie unikatowych autek przed lokalem, oraz na reklamowanie sie podczas roznych zlotow, a i pewnie otwarcie byloby zrelacjonowane przez rozne gazetki motoryzacyjne. Na wielu sportowych klasycznych autach jakie poruszaja sie po moim miescie, jest zamieszczony link do strony stowarzyszenia na ktorej calodobowo widnieje reklama lokalu.
tyle
A teraz chcialbym poznac Wasza opinie o moim pomysle.
oraz
- jesli chodzi o wypozyczanie gier, to czy potrzebuje wykupic licencje do tego???
- wkład własny posiadam na tyle wysoki ze moglbym ten biznes otworzyc za swoje, ale czy moglbym probowac zalapac sie na programy unijne lub tez dotacje UP? i czy mi sie to oplaci, skoro mam swoje finanse?
Pozdrawiam