Witam.
Mój pierwszy post na forum ponieważ potrzebuje fachowej porady od kogoś kto orientuje się w temacie.
Otóż mam pomysl na biznes. Byłby to nieduży lokal gastronomiczny. Kilka stolików wewnątrz oraz okienko na jedną z głównych uliczek do wydawania jedzenia "take away". Lokal miałby znajdować się w Krakowie na jednym z mocno uczęszczanych szlaków tur. więc klientów raczej by nie brakowało.
Napewno pomyślicie, że lokali gastronomicznych jest już wiele, ale mam naprawdę dobry plan na menu, którego niestety nie da się znaleźć w inncyh konkurencyjnych, lub nawet bardziej wyspecjalizowanych kanjpach. Opieraloby sę głównie na jedzeniu w konwencji szybkiego smacznego fast foodu, oraz smacznych porannych sniadaniach innych niż w reszcie lokali. Poza menu, chciałbym przyciągnąć również niecodziennym wystrojem oraz dobrą reklamą.
Jeżeli chodzi o doświadczenie oraz umiejetności, to mam za sobą pracę na stanowisku menadzerskim, oraz prace w handlu, ktora ciagle wykonuje.
Wracając do sedna, czyli pytań, ktore posiadam...
Jak wygląda kwestia dofinansowań oraz kredytów na rozpoczęcie własnej działalności. (Odpada ofinansowanie z bezrobocia, ponieważ pracuje na umowę o pracę). Ile mniej więcej potrzeba wkladu własnego i czy bez niego ewentualnie jest jakaś szansa?
Od czego zacząć realizować pomysł? Jakie są orientacyjne koszty oraz zyski wynikające z prowadzenia podobnego biznesu?
Liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam serdecznie