|
Lokal gastronomiczny |
Lokal gastronomiczny
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
witam bardzo serdecznie... zabieram sie z checia otwarcia malehgo lokalu gastronomicznego z goframi, lodami, kawa, ciastkami... od czego zaczac poszukiwanie miejsca. nie chce wynajmowac od kogos bo boje sie ze po czasie ktos da mi wypowiedzenie itd. chcialabym kupic na wlasnosc jakis malutki do generalnego remontu (tak zebym mogla zrobic wszystko od podstaw)ale nie mieszkam w tym miescie i nie wiem w ktore miejsce udezyc.... spoldzielnia, urzad miasta... prosze o rady[/b]
Generalnie rzecz biorąc chętnych na kupno lokali jest więcej niż chcących sprzedać. W grę będzie wchodzić najprawdopodobniej dzierżawa.
Bardzo ważna jest lokalizacja i znaleźć dobrą lokalizację nie jest łatwo. Dzierżawa od Urzędu Miasta jest zwykle najbardziej stabilną. Pozostają jeszcze spółdzielnie i prywatni właściciele. Teoretycznie każdą umowę można wypowiedzieć, ale nie każde wypowiedzenie będzie się opłacać właścicielowi. Wszystko zależy od postanowień umowy.
dzieki... a na czym polega dzierzawa.... wiem ze to pytanie moze okazac sie troche dziwne ale czym rozni sie dzierzawa od zakupu nieruchomosci na ray itd ... wogole sie na tym nie znam :-(
Dzierżawa to wynajem. To to samo co leasing.
A orientowałas się jakie sa koszty ewentualnego zakupu nieruchomości?
Jak się zorientujesz to szybko ci to powinno pzejść.
nie przejdzie mi nie martw sie o to.... ostatnio kupilam od spoldzielni poddasze i przerobilam na ladne mieszkanie. 55m2 a zalplacilam za mnie 10000 zl . wydaje mi sie ze trzeba szukac to sie zawsze znajdzie
No jeśli takie ceny mają byc to można się i nad tym zastanowić.
Tylko wiadomo za dobre lokalizacje jest odpowiednio "dobra" cena :)
Witam.Mogę coś doradzić,na ten temat siedzę sobie w tym,ale jedno pytanie jaka gotówka wchodzi w grę?doradztwo 100% pozdrawiam.
Witam wszystkich!
Mam pomysł na swój własny biznes jednak nie wiem za bardzo jak się za to zabrać. A wieć chodzi mi po głowie otworzenie lokalu gastronomicznego, tzn w weekendy imprezy typu wesela a w tygodniu jakieś prywatki, potańcówki, stypy. Lokal który mam na oku chcę wynająć od PSS gdyż posiada taki. Potrzebny jest jednak wkład finansowy na odnowienie takiegoż lokalu i tu jest problem. Skąd mogę pozyskać dofinansowanie do swojej inwestycji i czy potrzebuję jakichś zezwoleń na prowadzenie takowej działalności. Proszę o wypowiedzenie się na temat mojego planu, Z góry dziękuję i pozdrawiam MZ
Witam:)Mam taki dylemat: chcę rozpocząć działalność gastronomiczną(kebab,hot-dog,i inne wynalazki).Jest tylko "mały" problem z lokalem, tzn.mam pewien lokal na oku, w dobrym położeniu, ale lokal ten sąsiaduje bezpośrednio z pizzerią(dość dobrze prosperującą).Stąd pytanie: czy nie ryzykuję za dużo otwierając tak blisko innego lokalu(chociaż z innym menu)mój biznes?????? Nie wiem co robić...Jak myślicie?? Proszę o Wasze opinie. Z góry dziękuję za każdą wypowiedź.
witaj,
uważam, że to będzie dobra lokalizacja. Można by myśleć, że będziecie sobie konkurencją, ale... ale jednocześnie będziecie się uzupełniać. Nie wiem jak duża jest miejscowość, jak duży jest tamten lokal i jaki miałby być Twój. Ale na dowód mogę powiedzieć, że w okolicznej miejscowości do tej, w której mieszkam jest ok 20 tys mieszkańców i oprócz oczywiście różnych lokali gastronomicznych w pewnym miejscu są dwa ścianę w ścianę kebaby! nie tylko gastronomie ale wręcz sprzedają to samo. I oba dobrze żyją, oba się rozbudowują. Fakt raz jeden działa lepiej raz drugi, ale na pewno żaden nie jest na granicyu plajty! Dodam, że oba są tam od paru lat. A może sprzyja im właśnie konkurencja? Muszą robić coraz lepsze jedzenie, lepszą obsługę.... Więc, jeśli zakładasz dobre jedzenie i dobrą obsługę to uważam, że koło pizzerii może Ci być lepiej niż na gastronomicznym pustkowiu. pozdrawiam i życzę powodzenia :)
Dziękuję za odpowiedź!:)Po przemyśleniu całej sprawy stwierdzam jednak, że to dobry pomysł. Jak dobrze,że jest to forum:)
Witam, chciałbym otworzyc mały lokal gastronomiczny - pizza, kabab, hamburger itp. +piwo. Mieszkam w sporej wsi ok 2tyś mieszkańców + 2tys okolicznie wioski, mam na oku lokal wprawdzie do remontu i drobnej rozbudowy ale czynsz znikomy. Obok lokalu jest bank, gmina , 200m dalej sklep i szkoła(podstawówka i gimnazjum), niedaleko jest tez siłownia i gok. W poblizu nie ma zadnego lukalu, najblizszy oddalony o ok 20 km, drugi o 7 km ale czynny tylko latem. I teraz pytanie czy taki lokal ma racje bytu w takiej miejscowości?
WITAM .MAM PYTANIE JAK ZALOZYC LOKAL GASTRONOMICZNY TYPU -SPRZEDAZ PIWA W MALYCH ILOSCIACH,ZAPIEKANEK ,HOD-DOG ,KURCZAKI Z ROZNA ITD ,MALY LOKAL .WYNAJECIE .DOBRY POPYT .INTERESUJE MNIE TO CZY MOGE ZALOZYC FIRME W POLSCE A LOKAL PROWADZIC WE WLOSZECH.GDZIE SIE ROZLICZAM I CO MUSZE ZROBIC NA POCZATEK..MIESZKAM WE WLOSZECH I CHCIALBYM TUTAJ PROWADZIC MALY LOKAL.TOWAR I RESZTE RZECZY SPROWADZAM Z POLSKI.NIEWIEM CZY ISTNIEJE COS TAKIEGO ZE FIRMA OFERUJE SWOJE PRODUKTY WZAMIAN ZA REKLAME (typu,stoliki,krzesla,szklanki9PROSZE O JAKAS PODPOWIEDZ.ILE BY MNIE TO KOSZTOWALO.POZDRAWIAM.
najgorsze jest to że będziesz miał kłopot z sanepidem. karabinieri czy guardia di finansa to pikuś z porównaniu a tymi babami z sanepidu. pyzdro
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|