Od jakiegos czasu chodzi mi po glowie stworzenie lokalnego serwisu internetowego o silnym zabarwieniu turystycznym. Nie mam w glowie jeszcze ostatecznego obrazu tejze strony i podejrzewam, ze jesli juz zaistnieje to i tak bedzie w ciaglej ewolucji.
Konkurencji lokalnej troche jest lecz skupia sie nainnej czesci wojewodztwa wraz z miastem wojewodzkim. Ta druga czesc regionu jest "zaniedbana" i widze tam nisze na takie przedsiewziecie.
o co chodzi?
-budzet 20 000pln
-zasoby ludzkie na stale szt. 2 +podwykonawcy, to na poczatek
-ludnosc regionu to ok 350tys mieszkancow -z czego 20% internautow daje ok 70 tys. komputerow z internetem (cyfra ta slabo -ale rosnie)
-ok 140 tys internautow odwiedzajacych region przez pare m-cy w roku (tez cyfra rosnie)
-milosc i pasja do tego regionu
serwis opieralby sie na prostocie i funkcjonalnosci czego nie mozna zarzucic konkurencji na szczescie a zawieralby bezplatne ogloszenia takie jak na gumtree tyle, ze w okrojonej wersji:
1.nieruchomosci
2.praca
3.ogloszenia o przetargach i zamowieniach publicznych z regionu
4.pchli targ
5.zdjecia sferyczne regionu z czasem kilka kamer online
6.baza noclegowa + wypozyczalnie sprzetu turystycznego
zastanawiam sie nad forum, ale nie wiem jeszcze, bo nie chce tworzyc kolejnego ghost-forum gdzie jest pusto, co tylko odstarsza jak wyludniona restauracja.
Serwis bylby dostepny po angielsku i niemiecku.
Strona ma byc skromna, prosta i przejrzysta z czasem ze skromnymi linkami za $.
Nadmienie, iz posiadam stala prace, ktora pozwala mi na zajecie sie takim serwisem (w teorii), btw na $ licze dopiero po okolo 1,5 -2latach
moze jekis pomysly jakby tu uatrakcyjnic przytrzymujac internautow na serwisie?
czy zawracac sobie tym wszystkim "gitare", po co sie rozmieniac na drobne? -przeciez sa serwisy z nieruchomosciami, z praca itd.
Dziekuje za ewentualna odpowiedzi i prosze o pytania po wiecej szczegolow. Na zadne sugestie sie nie obrazam :)
ps.
swiadom zagadnien zwiazanych z marketingiem, reklama i pozycjonowaniem stron prosze o nie poruszanie tychze w swoich odpowiedziach