Panowie poprawcie jeśli cos pokręciłem. Ale z tego co tutaj wynika to ta lokata to cudo.. 12% w skali roku.
http://www.skokpiast.pl/index.html?page ... urodzinowa
pozdrawiam i proszę o ocene tej lokaty.
|
Lokata 12% Skok Piast |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Lokaty
Autor
Wiadomość
Panowie poprawcie jeśli cos pokręciłem. Ale z tego co tutaj wynika to ta lokata to cudo.. 12% w skali roku.
http://www.skokpiast.pl/index.html?page ... urodzinowa pozdrawiam i proszę o ocene tej lokaty.
Witam. Jestem nowy na forum i tez zainteresowala mnie ta oferta. Niech ktos bardziej doswiadczony napisze co o tym sadzi. Z gory dzieki
Jest to forma promocji "urodzinowej" SKOK-Piast i generalnie większość SKOK-ów daje lepsze oprocentowanie lokat niż banki komercyjne. Jednakże SKOK-i mogą obsługiwać tylko i wyłącznie swoich członków, a w przeciwieństwie do banków komercyjnych, które są nastawione na zysk właścicieli (akcjonariuszy), SKOK-i działają non-profit. SKOK-i nie sa wymysłem polskim, bo są uniami kredytowymi, ktore obsługują drobnych ciułaczy na całym świecie. Także w USA są bardzo popularne i konkurują z bankami komercyjnymi. Piast należy do czołówki polskich SKOK-ów i być może potrzebuje zwiększyć płynność, ale jeśli chodzi o bezpieczeństwo SKOK-ów, to asekurują się wzajemnie i są ubezpieczone w ramach Towarzystw Ubezpieczeń Wzajemnych. Poza tym w SKOK-ach pracuje bardzo wielu członków, dlatego ukrycie jakichś machlojek zarządów byłoby rzeczą bardzo trudną. Więcej na ten temat znajdziesz wpisując w Google hasło SKOK.
wielki dzieki:) cos kolega nie moze spac? ;p A jesli chodzi o ta jedna oferte? czy ta oferta jest racjonalnie mozliwa:] w koncu 12 % to duzo.. wiec szukam jakis kruczkow
Jeśli znajdziesz jakieś daj mi znać! Członkowie SKOK-ów nie należą do osób o najwyższych dochodach, dlatego wartość tych lokat nie będzie chyba aż tak wielka. Cena pozyskania nowego klienta przez banki komercyjne jest wysoka. Sadzę, że mały SKOK-Piast pozyska w ten sposób nowych członków znacznie niższym kosztem. Nie zawsze bogatszy wygrywa. Czasmi wygrywa mały, ale sprytniejszy i mądrzejszy.
hmmmm na drugi raz neich to 12% nie przeslania wam racjonalnego myslenia.proponuje dodac wszystkie jednostki procentowe i podzielic przez 12.wyjdzie tyle ile mozna dostac w kilku miejscach.
moim zdaniem kolego to sie mylisz. dlaczego chesz wyciagać średnią z tego? poprostu jesli trzymasz powiedzmy x miesiecy bedziesz mial odpowiednie dla miesiąca oprocentowanie y. i wtedy y/12miesiecy= z czyli procent od naszego kapitalu ktory zarabiamy na miesiąc. I teraz z*x (czyli procent ktory otrzymujemy na miesiac razy ilość miesiecy) otrzymujemy procent o ktory zostanie powiekszony nasz wkład (nie uwzgledniając belki). Ekonomista ze mnie żaden.. ale to tak na "chłopski rozum" wziete. Jesli sie myle poprawcie.
pozdrawaiam
Twój tok rozumowania jest dobry, ale nieefektywny. Wynika z tego, że aby zarobić te 12% trzebaby było trzymać kapitał na tej lokacie 12 lat (144 miesiące). Co prawda dojdzie do tego nadwyżka procentowa z pozostałych miesięcy, ale sama idea jest po prostu kiepska.
Kolega miał rację pisząc, że należy wyciągnąć średnią z całego roku ..i dopiero wtedy możemy mieć jakiś obraz warunków oferowanych przez bank, SKOK itp. Wtedy może się okazać że ta lokata to żadna rewelacja bo na rynku jest dziesiątki podobnych lub lepszych (np. nie trzeba mrozić na rok kapitału itp) 83% /12=6,92% ... to i tak na dzień dzisiejszy jedno z lepszych oprocentowań lokaty ..nie znam do końca szczegółów warunków bycia członkiem w skoku (składki itp) ..ale wiązanie się w tej chwili na rok z lokatą to bezsens przy rosnących stopach procentowych. Dlatego co chwilę mamy coraz to lepsze oferty lokatowe na rynku. Więc po co się uziemniać w skoku na 12 miechów.
Jest to lokata dynamiczna i oprocentowanie 12% jest naliczane po dwunastu miesiącach. Dla krótszych lokat jest bardzo niskie (zgodnie z tabelą ofertową). To 12% jest za roczną wytrwałość. Dla lokaty rocznej od 1000 zł odsetki wyniosłyby 120 zł, ale dla lokaty miesięcznej tylko 2,5 zł.
Drogi investor77. Mysle ze i Ty sie mylisz, tak jak napisał freebiz. Po 12 miesiacach masz 12% zaysku. I tyle.. a nie zadna tam średnia!
Dla przykładu po 10 miesiacach nie dostajesz 8,5% (bo to oprocentowanie w skali rocznej), wyjmując pieniądze po 10 miesiącach dostajesz 10/12 z tych 8,5 czyli 7,08%.<br><br> A co do moich obliczeń.. prześledźmy na przykładzie. ilośc miesięcy x - 6 miesiecy oprocentowanie lokaty po wyjeciu w danym terminie y - 6,5% 6,5 / 12 = 0,54 (moje "z" czyli ile % od naszego wkładu otrzymamy miesiecznie przy wypałaceniu pieniędzy po tych 6 miesiącach wiedząc ze oprocentowanie roczne to 6,5%) 0,54 * 6 = 3,25% - o tyle procent zostanie powiększony nasz kapitał po wypłaceniu pieniędzy po 6 miesiącach. wydaje mi sie więc że moje obliczenia są słuszne.. nie wiem skąd wydobyłeś te 12 lat ?? Ktoś inny może to zweryfikuje? Wiem że obliczenia STRASZNIE ŁOPATOLOGICZNE ale jednak sądze że prawdziwe. Poprostu im dłużej trzymasz pieniążki tym oprocentowanie jest większe. Trzymając je pełne 12 miesięcy otrzymujemy pełne 12%. pozdrawiam
nikt Ci nigdy nie da lokaty 12%.taka stopa zwrotu jest brana do obliczen przy dlugoterminowym lokowaniu srodkow w fundusze inwestycyjne opierajace sie na akcjach.jest doklandie tak jak mowie.nalezy wyciagnac srednia i takie ejst rzeczywiste oprocentowanie roczne.jesli nie wierzysz idz do skoku i sie pytaj.
pozdrawiam
Ja również pomyliłem się, bo przeoczyłem, że kapitalizacja odsetek następuje co miesiąc. W tej sytuacji odsetki za dwnaście miesięcy wyniosą nie 12%, a wyniosą 12,6825%. Dla dwunastomiesięcznej lokaty o wartości 10000 zł odsetki wyniosą 1268,25 zł. Zauważ, że ofercie jest napisane, że odsetki sa naliczane wg oprocentowania stałego (aczkolwiek zmiennego w zależności od terminu zamknięcia lokaty). Poza tym weź również pod uwagę, że z tabeli nie wynika, że w pierwszym miesiącu oprocentowanie nominalne wynosi 3%, w drugim 4%, w trzecim 5%, itd., tylko że odsetki są liczone przy lokacie jednomiesięcznej wg oprocentowania nominalnego rocznego 3%, przy lokacie dwumiesięcznej wg oprocentowania nominalnego rocznego 4%, przy lokacie trzymiesięcznej wg oprocentowania nominalnego 5% itd. Zapoznałem się uważnie z ofertą promocyjną SKOK Piast i jeśli SKOK Past inaczej liczy oprocentowanie dla lokat promocyjnych, niż policzyłem Ja, to jest kandydatem do zgłoszenia skargi do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta.
Abstrahuje teraz od tego jak są kapitalizowane odsetki bo nie o to trwa tutaj spór. Czy Ty w ogóle masz świadomość, że podawane oprocentowania lokat są zawsze podawane w odniesieniu do całego roku a nie poszczególnego miesiąca ? ..czyli mówimy tu o oprocentowaniu w skali roku. Pojęcie kapitalizacja miesięczna oznacza, że odsetki obliczane są na koniec miesiąca i dodawane są do kapitału "pierwotnego", ale odsetki te obliczane są według stawki procentowej w skali rocznej. Jednocześnie przy kapitalizacji zawsze jest pobierany podatek Belki. posłużmy się prostym przykładem, ale bez uwzględniania dopisywanych odsetek aby nie zagmatwać objaśnienia: kapitał 100 zł oprocentowanie (według warunków lokaty w SKOK): w 1 miesiącu: 3 % (w skali roku) czyli wypracowane odsetki wynoszą: (3%*100)/12=0,25 w 2 miesiącu: 4 % (w skali roku) czyli wypracowane odsetki wynoszą: (4%*100)/12=0,33 w 3 miesiącu: 5 % (w skali roku) czyli wypracowane odsetki wynoszą: (5%*100)/12=0,42 w 4 miesiącu: 5,5 % (w skali roku) czyli wypracowane odsetki wynoszą:(5,5*100)/12=0,46 w 5 miesiącu: 6 % (w skali roku) czyli wypracowane odsetki wynoszą: (6%*100)/12=0,50 w 6 miesiącu: 6,5 % (w skali roku) czyli wypracowane odsetki wynoszą: (6,5*100)/12=0,54 w 7 miesiącu: 7 % (w skali roku) czyli wypracowane odsetki wynoszą: (7%*100)/12=0,58 w 8 miesiącu: 7,5 % (w skali roku) czyli wypracowane odsetki wynoszą: (7,5*100)/12=0,63 w 9 miesiącu: 8 % (w skali roku) czyli wypracowane odsetki wynoszą: (8%*100)/12=0,67 w 10 miesiącu: 8,5 % (w skali roku) czyli wypracowane odsetki wynoszą:(8,5*100)/12=0,71 w 11 miesiącu: 10 % (w skali roku) czyli wypracowane odsetki wynoszą: (10*100)/12=0,83 w 12 miesiącu: 12 % (w skali roku) czyli wypracowane odsetki wynoszą: (12*100)/12=1,00 Suma wszystkich odsetek ze wszystkich miesięcy wynosi: 6,92 zł (po 12 miesiącach) ... oczywiście nie uwazględniam tutaj oprocentowania efektywnego o którym wspomniał Xfree bo nie chciałem mieszać ci w główce. Z resztą na tym przykładzie byłaby to groszowa różnica. Jak widzisz nie masz po 12 miesiącach z kwoty 100 zł ...odsetek o wysokości 12 zł Te 12 % o które się tak dochodzisz jest wartością w odniesieniu do całego roku i tyczy się tylko jednego miesiąca (dwunastego). Czyli w 12 miesiącu odsetki wyliczane są tak (kapitał x 12%)/12 dla 11 miesiąca (kapitał x 10%)/12 i analogicznie do każdego innego miesiąca. Po prostu dana stawka procentowa przypisana jest tylko do jednego miesiąca a jej oprocentowanie podawane jest za cały rok (w skali roku). Więc żeby wyliczyć odsetki w danym miesiącu trzeba to robić jak wyżej. Dlatego, aby było prościej ocenić atrakcyjność lokaty do ofert istniejących na rynku bankowym, itp należy wyciągnąć średnią z 12 miesięcy i wynik tej średniej to będzie oprocentowanie lokaty w skali roku wyznaczone dla każdego miesiąca jednakowo. Kolejna sprawa ... potraktujmy nawet te 12 % jako bonus dla wytrwałego klienta ktory trzyma swoją kasę na tego typu lokacie. No i co z tego ??? co to za bonus skoro przez większość roku pieniądze leżą praktycznie na lokacie za darmo [patrz oprocentowanie w pierwszych miesiącach]??? ...na tym polega bez sens takich lokat. ufff ...masakra. Xfree ratuj ...zmęczył mnie gość. ...jak mogłeś pominąć to że oprocentowanie jest w skali roku ... chociaż wiem, że dla niektórych to po prostu oczywiste i nad tym się nie zastanawiają.
może powołasz komisję śledczą ??? buhahahaha
Zacznijmy od tego, że ta oferta SKOK Piast jest tak napisana, że po jej przeczytaniu stwierdziłem, że niezbyt jednoznacznie da się wydedukować, ile tych odsetek będzie po np. roku. Dlatego napisałem, że gdyby mnie naliczyli mniej jak to wyliczyłem, to musiałbym w przypadku odmowy podać ich do Urzedu Ochrony Konkurencji i Konsumenta. A co do Komisji Śledczej, to chyba się nie da bo Giertych, Maciarewicz, Grzesik, Begerowa i inni nie moga być powołani, a bez nich byłoby bardzo smutno podczas obrad.
witam !!
Ja kiedyś miałem pieniądze na lokacie bankowej 2005 r bodajze był to bank BPH i była promocja 12 % lokata spytalem sie przedstawiciela placowki mowi tak 12 % czyli jak bym wplacil 10 tys to bym miał 11 200 wplacilem 40.000 zł i co z tego wyszło? na lokacie było 1 mies 0.5% 2 mies 1.25.......... 13 mies 12% a trzeba było dodać kazdy prosent do siebie czyli o.5+1.25 +.....................+13 % i podzielić na 13 miesięcy i co z tego wyszlo wielkie G za przeproszeniem jak jeszcze odliczyli podatek belki to mialem 3% zysku a nie zekome 12% ale daj wam Boze niech wam dają tyko uważajcie!!!!
|
|