Witam,
na poczatek krotkie info:
Typ lokaty - lokata terminowa
Oprocentowanie - 2,75% stałe
Okres wkładu - 7dni
Informacje - odnawialna kapitalizowana
czy okres wkladu czyli 7dni to częstotliwość naliczania odsetek - dobrze rozumiem czy nie??
|
Lokata 7 dniowa. |
Lokata 7 dniowa.
Biznes Forum
‹ Banki, lokaty, kredyty
‹ Lokaty
Autor
Wiadomość
Witam,
na poczatek krotkie info: Typ lokaty - lokata terminowa Oprocentowanie - 2,75% stałe Okres wkładu - 7dni Informacje - odnawialna kapitalizowana czy okres wkladu czyli 7dni to częstotliwość naliczania odsetek - dobrze rozumiem czy nie??
2,75 % to oprocentowanie w skali roku
7-dniowa, odnawialna oznacza, że system bankowy wylicza wartość odsetek po 7 dniach i kapitalizuje je (dodaje do kapitału początkowego) ...czyli kapitał początkowy powiększa się o wartość tych odsetek ...i system licząc kolejne odsetki po kolejnych 7 dniach uwzględnia już ten powiększony kapitał ..i tak w kółko
Żebyś nie miał wątpliwości: 2,75% jest oprocentowaniem rocznym. A więc należne odsetki po siedmiu dniach będą ułamkiem 7/365 z 2,75%, czyli 0,0527%.
no i właśnie o to mi chodziło, wielkie dzieki
Oprocentowanie nominalne wynisi 2,75%, natomiast gdybyś odnawiał lokatę po każdych siedmiu dniach kapitalizacji odsetek przez rok, to uzyskałbyś roczne oprocentowanie efektywne w wysokości 2,7874%. Tak więc, gdybyś ulokował 10 000 zł na rok, to po roku uzyskałbyś 278,74 zł skapitalizowanych odsetek. Lokata jest więc bardzo "cieniutka".
jasna sprawa, tłumaczyłem tylko gostkowi o co biega
Matematyka finansowa, a w szczególności wartość pieniądza w czasie, to nie tylko narzędzie mojej pracy, ale również moje hobby.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|