|
Lokata czy fundusz inwestycyjny? |
Lokata czy fundusz inwestycyjny?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Banki, lokaty, kredyty
‹ Lokaty
Autor
Wiadomość
witam w jakim banku utworzyć lokatę a w jakim fundusz inwestycyjny i jaki fundusz wybrać? co polecacie? na co zwrócić uwagę? czego unikać?
Wysłałem Ci informacje na PW. Lokowanie pieniędzy jest trudnym tematem, ale może tam coś znajdziesz jak nie, podpowiem inne możliwości
Witam, lokata: Meritum Bank lub FM Bank, zakup funduszy poprzez mBank. W sieci funkcjonują serwisy wspierające decyzje inwestorów, np. OpiekunInwestora lub Funduszowe. Pozdrawiam:) Joanna Doradztwo Finansowe on-line Brandmind
Z funduszy, które warto polecić to pewnie Fiz Muli Inwestycja z BPH, to dosyć nowa propozycja, ale warto się zainteresować, wygląda atrakcyjnie i dosyć korzystnie.
Jeże li lubisz ryzyko to tylko fundusze inwestycyjne. Lokata terminowa teraz nie jest za bardzo opłacalna. Zyski pokryją tylko inflację.
Każda odpowiedź w tym temacie będzie zła skoro autor nawet nie napisał, jaki zamierza przyjąć profil oszczędzania. Masz 20 lat czy 60? Chcesz oszczędzać przez 2 lata, czy przez 20? Bierzesz pod uwagę ewentualną utratę kapitału (jaką), czy też jest nieakceptowalna?
Wiek tutaj w tym przypadku nie ma znaczenia. Może chce zaoszczędzone pieniądze wykorzystać za 2, 3 lata. Po prostu chce na pewno zarobić więcej niż inflacja. A kto by nie chciał zarobić jak najwięcej?
Ma! W agresywne fundusze powinno się inwestować długoterminowo, gdyż tylko wtedy są bezpieczne (choć nadal bez gwarancji), im krótszy okres tym ryzyko potencjalnej straty większe. A jeśli ktoś np. ma 70 lat to trudno mu polecić fundusze akcyjne. Więc wiek ma znaczenie.
Może tak, może nie. Nie wiemy tego bo autor tego nie podaje, więc nie ma co gdybać.
Jeśli na krótki okres (poniżej 2 lat) to raczej lokata, jednak jeśli okres inwestycji dłuży to zdecydowanie fundusze.
Ja od 2006 roku inwestuję w SFI w mbanku i mam też polisę w Skandii. Skandia mimo swoich wad (opłaty) ma też zalety. Jedną z nich są fundusze indeksowe Quercus, szczególnie Quercus short który jest ujemnie skorelowany z WIG20. Co to oznacza w praktyce? Tyle, że jeśli WIG20 leci na łeb, a za nim wszystkie polskie fundusze akcyjne, fundusz quercus short wzbija sie ku górze ;) W ciągu ostatnich 2 tygodni zarobiłem dzięki niemu aż 13% a WIG20 nie powiedział jeszcze ostatniego słowa i leci dalej w dół. Żaden fundusz w mbanku nie zarobił tyle w ostatnich dniach co Quercus short na skandii. Po sporychstratach jakie poniosłem w 2007 roku zdecydowałem że nie będę więcej słuchał porad "ekspertów" i analityków w telewizji i na portalach internetowych (sprawdzają się równie dokładnie jak horoskopy, nawet prognoza pogody jest trafniejsza). Zacząłem szukać czegoś jako alternatywne źródło informacji i natknąłem się na metodę OPI, opartą na analizie technicznej. Metoda ta została stworzona w oparciu o narzędzia giełdowe, jednak została dostosowana i zoptymalizowana do inwestowania długoterminowego w fundusze. Dzięki niej załapałem się na falę wzrostów w ubiegłym roku, a teraz w ostatnim momencie przed spadkami na giełdzie wycofałem wszystkie środki z funduszy akcyjnych, a jeszcze wykorzystałem moment tąpnięcia bo sporą część na skandii wrzuciłem na fundusz Quercus short, który poszybował do góry. Polecam każdemu!
A co powiecie na temat lokat strukturyzowanych?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Lokata czy fundusz inwestycyjny?": - Fundusz Inwestycyjny - Fundusz inwestycyjny - 50.000 pln w fundusz inwestycyjny..ALE JAK? - fundusz inwestycyjny TYK - fundusz inwestycyjny
• Strona 1 z 1
|
|