Witam, czy mógł by mi ktoś przedstawić na przykładzie ile zarobie dziennie na takiej lokacie dysponując na przykład tysiącem zł. (1000zł.)
Chciałbym też aby ktoś wytłumaczył mi na czym ta lokata dokładnie polega.
Z góry dziękuję.
|
Lokata nocna - ALior Bank |
Lokata nocna - ALior Bank
Biznes Forum
‹ Banki, lokaty, kredyty
‹ Lokaty
Autor
Wiadomość
Witam, czy mógł by mi ktoś przedstawić na przykładzie ile zarobie dziennie na takiej lokacie dysponując na przykład tysiącem zł. (1000zł.)
Chciałbym też aby ktoś wytłumaczył mi na czym ta lokata dokładnie polega. Z góry dziękuję.
„Oprocentowanie 11% należy podzielić przez 2 bo jest to lokata nocna, kasa pracuje zatem 12 godzin na dobę i przez kolejne 2 gdyż pracuje jedynie połowa środków. Faktyczne oprocentowanie to zatem 2,75%:) To się nazywa wyższa kultura bankowości:) Inni zarzucają bankowi, że oferuje realne oprocentowanie 5,5% reklamując je jako 11%, dodając szeptem „od połowy środków“. Jak zatem naprawdę działa najbardziej kontrowersyjny produkt Alior Banku?
Połowa środków na rachunku z lokatą nocną jest co wieczór blokowana i uwalniana następnego dnia rano. Od zablokowanych środków naliczane są 11% odsetki i wraz z wkładem lokaty nocnej zwracane na konto rano. Nieprawdą jest, że bank pomniejsza odsetki o połowę z powodu tego, że środki blokowane są tylko na noc. Wynika z tego, że minimalne oprocentowanie "brutto" wszystkich środków na naszym rachunku to 5,5% w skali rocznej. Dlaczego minimalne? Ponieważ może wynosić 5,5% "netto", dzięki możliwości uniknięcia tzw. podatku Belki (podatek m.in. od zysków z lokat bankowych wynoszący 19%). Ponieważ odsetki wypłacane są codziennie, również podatek odprowadzany jest codziennie. Jeżeli kwota podatku naliczonego nie przekroczy 0,49 zł jest, zgodnie z przepisami skarbowymi, zaokrąglana do 0 zł. Jak mówią pracownicy banku skuteczne omijanie podatku Belki jest możliwe jeżeli dzienne saldo na rachunku nie przekracza 16 500 zł. Równocześnie warto uważać, aby nieznacznie nie przekroczyć poziomu odsetek w wysokości 2,49 zł, ponieważ wtedy podatek od odsetek po zaokrągleniu wyniesie 1 zł. W skrajnych przypadkach, może się okazać, że efektywne opodatkowanie zysków z naszej lokaty nocnej wyniesie... 40%! (1 zł podatku od 2,5 zł odsetek). Podatek w wysokości 19% obliczany jest od zaokrąglonej do pełnych złotych kwoty odsetek. Uzyskana wartość po ponownym zaokrągleniu do pełnych złotych, jest kwotą podatku do zapłaty. Czy jednak 11% od połowy środków bez podatku Belki to wszystko co można „wycisnąć“ z konta z lokatą nocną? Niekoniecznie. Jak zwracają uwagę pracownicy banku, realne oprocentowanie po roku może być wyższe niż 11% od połowy środków. Wynika to z tego, że odsetki kapitalizowane są codziennie i następnego dnia pracują razem z resztą naszego wkładu bankowego na nowe odsetki. Działa tu mechanizm procentu składanego, który skuteczniej zarabia niż analogiczne oprocentowanie z kapitalizacją roczną.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|